Το σκεφτόταν για πολύ καιρό, «ατέλειωτο», όπως είπε η ίδια. «Η απόφαση να διεκδικήσεις μία τέταρτη θητεία, ύστερα από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη», τόνισε. Κι όμως θα το κάνει. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2017 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).
«Στην πρώτη μου υποψηφιότητα το Μάιο του 2005 είχα πει ότι θέλω να υπηρετήσω τη Γερμανία. Ο προσανατολισμός αυτός δεν έχει αλλάξει. Ισχύει ακόμα και τώρα σε δύσκολους καιρούς», τόνισε. Επεσήμανε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2017 θα είναι οι πιο δύσκολες μέχρι σήμερα λόγω πιέσεων στο εσωτερικό και από τα δεξιά και από τα αριστερά καθώς επίσης λόγω και της διεθνούς συγκυρίας.
«Kανένας άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να μην δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου. «Στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας», τόνισε.
Πράγματι, η κατάσταση δεν είναι ίδια με το 2005, ούτε με αυτήν του 2009 όταν η Ευρώπη προσπαθούσε να βγει από την κρίση, ούτε σαν του 2013. Αλλά η συγκυρία για τη μεγάλη ανακοίνωση είναι πολλαπλά ευνοϊκή, αν όχι και ιδανική. Μόλις αυτήν την εβδομάδα απέσπασε την «ψήφο εμπιστοσύνης» του Μπαράκ Ομπάμα που από το Βερολίνο δήλωσε ότι, αν ήταν Γερμανός, θα την ψήφιζε.
Η επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου δεν είχε μόνο τον χαρακτήρα του αποχαιρετισμού και της ευχαριστίας για τη συνεργασία, που ήταν στενή, και σύμφωνα με όσα κατά καιρούς γίνονται γνωστά, καταλυτικής σημασίας. Ξένα μέσα ρωτούσαν στις αρχές της εβδομάδας αν στην πραγματικότητα ο Μπαράκ Ομπάμα έδινε στην Μέρκελ το άτυπο σκήπτρο της ηγέτιδας του δυτικού κόσμου μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ που έφερε σε πρώτο πλάνο το αναδυόμενο πρόβλημα του λαϊκισμού.
Και στο εσωτερικό της χώρας της η Μέρκελ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση μολονότι απειλείται και η ίδια από την ανάδυση του λαϊκισμού. Προ ημερών το CDU ήλθε σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για την εκλογή προέδρου που θα γίνει στις αρχές του νέου έτους. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο πρόσωπο του σοσιαλδημοκράτη νυν υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαιερ ως διαδόχου του Γιόακιμ Γκάουκ, επιθυμία του οποίου είναι να αποσυρθεί λόγω ηλικίας.
Με τη στήριξη του CDU και του SPD η εκλογή του Στάινμαιερ φαίνεται σχετικά εύκολη, ενώ κρατά τους δύο εταίρους του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού (πολιτικά) κοντά. Σε περίπτωση μάλιστα νίκης χωρίς αυτοδυναμία για το CDU και δεύτερης θέσης για το SPD -ενδεχόμενο εφικτό σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις-, πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η πιθανότητα ανανέωσης του συνασπισμού και για την προσεχή τετραετία και άρα μίας νέας θητείας για τη Μέρκελ είναι μεγάλη.
Δημοσκόπηση στη Bild έδειξε μάλιστα ότι η πλειοψηφία των Γερμανών θα ήθελαν την Μέρκελ εκ νέου υποψήφια. To 55% λέει «ναι» στην προοπτική έναντι 39% που διαφωνούν, την ώρα που η δημοτικότητα της καγκελαρίου καταγράφει σημαντική άνοδο και διαμορφώνεται πλέον στο 50% έναντι 42% σε προηγούμενη μέτρηση.
Ενδιαφέρον είναι, τέλος, το ότι το 90% των ψηφοφόρων του CDU είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ, ενώ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ως τώρα δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει. Τυπικά, η υποψηφιότητα της Μέρκελ θα εγκριθεί από το ετήσιο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στην Εσση στις 5-6 Δεκεμβρίου. Η αίσθηση στο κόμμα ήταν ότι είναι η ιδανική υποψηφιότητα, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
«Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια», είπε μετά την ανακοίνωση ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
Η 62χρονη σήμερα Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί το 2017 θα είναι ήδη καγκελάριος επί 12 χρόνια και θα έχει μπροστά της άλλα τέσσερα, δηλαδή συνολικά 16· επίδοση παρόμοια με αυτή του θρυλικού δυτικογερμανού μεταπολεμικού ηγέτη Κόνραντ Αντενάουερ και του πολιτικού της μέντορα Χέλμουτ Κολ, που ήταν καγκελάριος για τέσσερις τετραετίες.
Η αντιπολίτευση παίρνει θέση
Με τις ανακοινώσεις της καγκελαρίου, τα κόμματα μπήκαν αμέσως στο κλίμα της μακράς προεκλογικής περιόδου που ουσιαστικά άρχισε την Κυριακή.
Ο Τόμας Οπερμαν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των εταίρων στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «η έκβαση των εκλογών του Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή» και ότι η καγκελάριος «δεν είναι πλέον αήττητη». Σε κάθε περίπτωση η πίεση βρίσκεται τώρα στο στρατόπεδο του SPD, που ας μην ξεχνάμε συγκυβερνά με τη Μέρκελ και ήδη έχει συμφωνήσει μαζί της για την υποψηφιότητα του Φρανκ-Βάλτερ Στάιναϊγερ για την προεδρία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ, οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζονται τώρα να ανακοινώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τον δικό τους υποψήφιο για την καγκελαρία, ενώ το πρόγραμμα τους ήθελε να επιλέγουν τον Ιανουάριο. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι μια εύλογη επιλογή, αλλά πάντα υπάρχει ο πιο «λαϊκός» Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τώρα κατέχει τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος Την (αυτονόητη) στήριξη παρείχε από την πλευρά του στη καγκελάριο ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ.
Σε μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση δήλωσε ότι προσβλέπει ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ ενώ η συμπρόεδρος της ΚΟ της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επέρριψε ευθύνες στην Μέρκελ γιατί με την πολιτική της ενίσχυσε όσο τίποτα άλλο την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Την καγκελάριο κατηγόρησε και η AfD με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ να υποστηρίζει ότι «με την προσφυγική της πολιτική ζημίωσε τη χώρα και υπονόμευσε το μέλλον της».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News