1853
| INTIMENEWS

Υποκλοπές: Ο Μαρινάκης για τον Κασσελάκη που από τη Μύκονο λέει «και μια κουβέντα παραπάνω»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 14:51
|INTIMENEWS

Υποκλοπές: Ο Μαρινάκης για τον Κασσελάκη που από τη Μύκονο λέει «και μια κουβέντα παραπάνω»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2024, 14:51

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη σχετικά με το πέρας των ερευνών για την υπόθεση των υποκλοπών –«συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό, κρατικής υπηρεσίας και δη της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και γενικότερα της ΕΛ.ΑΣ ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού», ανέφερε μεταξύ άλλων, η ανώτατη δικαστικός– προκάλεσε όπως αναμενόταν, πολιτικές αντιδράσεις –επρόκειτο, άλλωστε για ένα θέμα που είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την αντιπολίτευση για να πληγεί η κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής και απολογούμενη.

Οι αντιδράσεις, όμως, δεν ήταν και τόσο συνηθισμένες, καθώς ο αντιπολιτευτικός οίστρος ορισμένων έφτασε στο σημείο να αμφισβητηθεί ακόμα και το κεκτημένο της Μεταπολίτευσης σχετικά με την εμπιστοσύνη που (πρέπει να) περιβάλλει ο πολιτικός κόσμος την ελληνική Δικαιοσύνη. Πρώτος και καλύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε σε ανάρτησή του να γνωστοποιήσει πως: «Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά».

Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει –κρατώντας μια μικρή απόσταση– ότι μιλά… «ως έλληνας πολίτης και όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση», προσέθεσε στην ανάρτησή του.

Στον κ. Κασσελάκη απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, εγκαλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και υπενθυμίζοντας τα «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» που λειτουργούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η σημερινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης, «είναι άκρως αποκαλυπτική για τρεις ξεχωριστούς λόγους:

»Πρώτον, για το πόσο υποκριτικά αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά, ως “απλός πολίτης” που κάνει τις διακοπές του στα σοκάκια της Μυκόνου, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω.

»Δεύτερον, για το ότι είναι γνήσιος συνεχιστής του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Εκείνων που κυβέρνησαν υπονομεύοντας τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.

»Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν “παραϋπουργεία Δικαιοσύνης” στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους.

Τρίτον, γιατί εκφράζει, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν “νύχτα”, λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο».

Οχι βέβαια ότι άλλοι πολιτικοί δεν επιχείρησαν να πλειοδοτήσουν σε καταγγελτικό λόγο και σε αμφισβήτηση της ευθικρισίας του Αρείου Πάγου.

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, σε δική του ανάρτηση ανέφερε: «Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας. Ο Αρειος Πάγος έβαλε τέλος στην έρευνα για τις ευθύνες της ΕΥΠ στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε ένα κυβερνητικό σχέδιο που από την πρώτη στιγμή ήθελε να μας πείσει ότι δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο Μόνο αθώες συμπτώσεις. Δεν πείθουν κανέναν γιατί χάρη στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα ξέρουμε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν ένα και μόνο κέντρο: το Μέγαρο Μαξίμου». Γιορτάσαμε πρόσφατα τα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Για να έχουν όμως νόημα οι λέξεις, το καθεστώς της συγκάλυψης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να φύγει. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τη δημοκρατία μας», συμπλήρωσε ο κ. Χαρίτσης.

Καβγάς και στη Βουλή: «Να ζητήσετε συγγνώμη από τον Δημητριάδη»

Η πολιτική αντιπαράθεση, μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών, μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τον Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας και αντιπρόεδρο της ΝΔ, να απαιτεί από την αντιπολίτευση να ζητήσει συγγνώμη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος τον Αύγουστο του 2022 είχε παραιτηθεί από τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας τότε την πολιτική ευθύνη.

«Εχουμε ένα οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα της ελληνικής δικαιοσύνης, σε επίπεδο Αρείου Πάγου, που σημαίνει ότι δεν σηκώνει καμία νομική αμφισβήτηση, το οποίο λέει ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών, δεν υπήρχε καμία εμπλοκή της ΕΥΠ, και προσέξτε, οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ κρίθηκαν νόμιμες», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στον Νάσο Ηλιόπουλο της Νέας Αριστεράς (INTIMENEWS)

Προηγουμένως, είχε αναφερθεί στο επίμαχο πόρισμα του Αρείου Πάγου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας τη ΝΔ: «Από σήμερα θα κρύβεστε προφανώς πίσω από το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Με βάση αυτό το πόρισμα η χώρα είναι πλέον και με τη βούλα παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. Η χώρα πια με βάση αυτό το πόρισμα είναι με τη βούλα μπανανία. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαστήκατε», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Το ένα σενάριο είναι ότι κάποιος ιδιώτης, εντελώς τυχαία, ήξερε όλον τον σχεδιασμό της ΕΥΠ και έβαλε, μέσω παράνομου λογισμικού, σε στόχο 27 πρόσωπα, τα οποία παρακολουθούσε και η ΕΥΠ. Τι καταλαβαίνουμε από αυτό το σενάριο; Ότι έχετε διαλύσει την ΕΥΠ, ότι είναι όλα τρύπια και κάνει ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει. Δεν σας βλέπω όμως να αγχώνεστε. Σε μια κανονική χώρα, αν μου λέγατε ότι ένας ιδιώτης, παράλληλα με την ΕΥΠ, παρακολουθεί υπουργούς, παρακολουθεί την ηγεσία του στρατού, πολιτικούς αντιπάλους, παρακολουθεί όποιον θέλει σε αυτήν τη χώρα, θα αγχωνόσασταν. Δεν σας βλέπω να αγχώνεστε όμως. Το δεύτερο σενάριο είναι ότι είστε αδίστακτοι που συντονίσατε και οργανώσατε ένα κοινό, ενιαίο, εγκληματικό κέντρο παρακολουθήσεων. Και να είμαστε καθαροί, αυτή η κυβέρνηση σε αυτά που θέλει να υλοποιήσει είναι πολύ αποτελεσματική. Είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση και των πολιτών και των πολιτικών προσώπων να ασκούνε κριτική απέναντι στους φορείς της εξουσίας. Η δικαστική εξουσία που υλοποιούν το καθήκον τους και έχει και φορείς που δεν υλοποιούν το καθήκον τους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος παρενέβη στη συζήτηση στην Ολομέλεια για να καταγγείλει την απόφαση του Αρείου Πάγου (ΙΝΤΙΜΕNEWS)

«Όσα είπατε είναι η πλήρης αμφισβήτηση του Κράτους Δικαίου της χώρας και η πλήρης αμφισβήτηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα» του απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ερεύνησε την υπόθεση με τη μεγαλύτερη επιμέλεια, πήρε ένορκες καταθέσεις από όλους τους εμπλεκομένους, άσκησε διώξεις σε αυτούς που έπρεπε να ασκήσει και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Καμία σχέση του predator με τις κρατικές υπηρεσίες. Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, σε δίωξη πηγαίνουν τέσσερις υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών, στο αρχείο οι υποθέσεις όλων των υπολοίπων που είχαν κατηγορηθεί».

«Κανονικά, όλοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σήμερα θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει με μια συγγνώμη στον Γρηγόρη Δημητριάδη. Τον άνθρωπο που συκοφαντήθηκε, παντός άλλου, στην Ελλάδα, για τις υποκλοπές. Ο Πρωθυπουργός, για να αφήσει τη δικαστική έρευνα απερίσπαστη, ζήτησε την παραίτηση του κ. Δημητριάδη. Ο κ. Δημητριάδης, πολύ σωστά, απείχε από κάθε αξίωμα, όλους αυτούς τους μήνες. Αυτήν τη στιγμή όμως, σήμερα, έχουμε ένα καινούργιο δεδομένο. Έχουμε ένα οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα της ελληνικής δικαιοσύνης, σε επίπεδο Αρείου Πάγου, που σημαίνει ότι δεν σηκώνει καμία νομική αμφισβήτηση, που λέει ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών, δεν υπήρχε καμία εμπλοκή της ΕΥΠ, και προσέξτε, οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ κρίθηκαν νόμιμες», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η πρώην εισαγγελέας της ΕΥΠ ελέγχθηκε από τους αρεοπαγίτες και προβιβάστηκε και έγινε προϊσταμένη εισαγγελέας στον Πειραιά. «Αν είχε παρανομήσει, οι αρεοπαγίτες που την έλεγξαν μετά θα της είχαν ασκήσει δίωξη και δεν θα την είχαν προβιβάσει. Άρα, από σήμερα, και μετά από το αμετάκλητο βούλευμα της ελληνικής δικαιοσύνης, σε επίπεδο Αρείου Πάγου, στο κράτος αυτό που λέγεται Ελλάδα, όλοι εσείς είστε υποχρεωμένοι να μην ξανά αναφέρετε σκάνδαλο υποκλοπών, εμπλέκοντας την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Όσοι αμφισβητούν το πόρισμα της δικαιοσύνης αμφισβητούν στο σύνολό της την αστική δημοκρατία της χώρας. Θέτει σε αμφισβήτηση το πολίτευμα της χώρας. Είναι αδύνατο να πει κάποιος ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε το χατίρι στην κυβέρνηση για να συγκαλύψει αυτήν την υπόθεση», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Στον κ. Γεωργιάδη απάντησε και η Ευαγγελία Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ο υπουργός Υγείας μας σύστησε να ζητήσουμε συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, ήρθε να μας επιπλήξει να μην τολμήσουμε να μιλήσουμε για το σκάνδαλο των υποκλοπών ξανά. Δεν μας είπε και ποια θα είναι η ποινή», είπε η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει: «Ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές οφείλουμε να βάλουμε ορισμένα πράγματα σε τάξη. Η απόφαση του Αρείου Πάγου λέει ότι για τις υποκλοπές που έγιναν από την ΕΥΠ και οι υποκλοπές που έγιναν από το predator, δεν βρέθηκαν, κατά τον Αρειο Πάγο, κοινά αποδεικτικά στοιχεία να συνδέσουν τα δύο παρότι έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα. Στην κρίση αυτό των νομικών, των πολιτών και όλων. Αυτό βεβαίως δεν αίρει αυτό που λέει ο ίδιος ο Άρειος Πάγος ότι δηλαδή υποκλοπές έγιναν και από το predator, και γι αυτό παραπέμπει τις εταιρείες των παράνομων λογισμικών. Εμείς να ζητήσουμε συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη; Πρώτα θα πρέπει να ζητήσετε τη συγγνώμη του κ. Πρωθυπουργού. Ο κ. πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τις υποκλοπές, αναγνώρισε τρεις φορές μέχρι τώρα, στον δημόσιο λόγο και στις συνεντεύξεις του, το “λάθος” των υποκλοπών, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν νόμιμες αλλά ήταν λάθος, λέγοντας για τον κ. Ανδρουλάκη ότι του οφείλει συγγνώμη, λέγοντας στον κ. Ανδρουλάκη πως “αν το γνώριζα αυτό, δεν θα το είχα επιτρέψει”. Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει αυτά».

Η κυρία Λιακούλη υποστήριξε πως ο Άρειος Πάγος λέει ότι σωστά η ΕΥΠ έκανε τις παρακολουθήσεις, άνευ αιτιολογίας, γιατί αυτό επέτρεπε ο νόμος και ότι δεν βρήκε αποδεικτικό υλικό να συνδέσει τα δύο, τα οποία όμως έγιναν. «Μην κοκορεύεστε και μην δείχνετε με το δάχτυλο. Αιδώς σε αυτό το επίπεδο», είπε η κυρία Λιακούλη.

Ως τη «δεύτερη πράξη» της «συγκάλυψης» του σκανδάλου των υποκλοπών χαρακτήρισε το σημερινό πόρισμα του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε, το γεγονός ότι τίθεται στο αρχείο η υπόθεση προκάλεσε την «βαθιά έκπληξη» και την «έντονη ανησυχία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς πίστευε ότι η Δικαιοσύνη θα ρίξει φως στο σκάνδαλο. «Δυστυχώς η εξέλιξη αυτή θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση» της δημοκρατίας. Ωστόσο, τόνισε, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί και τόνισε πως το πόρισμα εκθέτει τον κ. Μητσοτάκη που είχε ζητήσει συγγνώμη στον κ. Ανδρουλάκη. Επισήμανε, δε, ότι δεν μπορεί να είναι «σύμπτωση» ότι πολλά από τα άτομα που αποκαλύφθηκε ότι είχαν πέσει θύματα του κακόβουλου λογισμικού τελικά παρακολουθούνταν νόμιμα και από την ΕΥΠ, όπως και ότι ο κ. Ζήσης επισκέφτηκε την ΕΥΠ μόνο μετά το επίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολίασε, δε, μεταξύ άλλων, ότι αφού ήταν δικαιολογημένες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και αφορούσαν μόνο κινδύνους εθνικής ασφάλειας ή κακουργηματικές πράξεις, θα πρέπει να απαντηθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τον κ. Χατζηδάκη. Αντίστοιχα, είπε, την ώρα που «αμφισβητούνται» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από την Τουρκία με το επεισόδιο της Κάσου, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί αν υπάρχει τελικά θέμα εθνικής ασφάλειας με τον στρατηγό Φλώρο που παρακολουθούσε η ΕΥΠ και με άλλα πρόσωπα των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...