896
Φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου | ΙΝΤΙΜΕnews

Υποδοχή Μητσοτάκη σε Μισούστιν με Φιλική Εταιρεία, Οδησσό, Βαρβάκη και Καποδίστρια [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 15:43
Φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Υποδοχή Μητσοτάκη σε Μισούστιν με Φιλική Εταιρεία, Οδησσό, Βαρβάκη και Καποδίστρια [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 15:43

Δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε στις δύο μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, αμέσως μετά την άφιξή του στη χώρα μας, εκπροσωπώντας τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις επετειακές εκδηλώσεις  για τα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση.

Σημειώνοντας ότι το 2021 είναι Eτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας, ο Πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς – στις σχέσεις που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έρχονται από πολύ μακριά και είναι στα χέρι μας και να βαδίσουν πολύ μακριά».

«Μας συνδέουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και κάνοντας αναφορά στη Φιλική Εταιρεία και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, και τον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, σημείωσε ότι «από τη Ρωσία εκκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα «Εμπρός Ελλάδα» που έγραψε ακριβώς πριν από 200 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821».

«Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ, ωστόσο, δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Για αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει:

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

»Αλλωστε, σύγχρονες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση. Και βέβαια η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει κύριε πρωθυπουργέ και με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι καθήκον, δεν είναι προνόμιο».

Πάντα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον ρώσο ομόλογό του, «ακούμε με μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, στη συνάντηση με τον κ. Μισούστιν εξετάστηκε και το «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία, να τονώσουμε το διμερές μας εμπόριο. Κοινή μας προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και καθώς οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, συζητήσαμε για το πώς μπορούμε το συντομότερο δυνατό να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων τουριστών στη χώρα μας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, στη συνάντηση του Μαξίμου τέθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των μεταφορών, του πολιτισμού και άλλους.

Από την πλευρά του, ο Μιχαήλ Μισούστιν αναφερόμενος στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, μίλησε για «κοινή γιορτή» Ελλάδος – Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων στάθηκε και εκείνος στο γεγονός ότι ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας, και περνώντας στο σήμερα, επεσήμανε ότι «θα έχουμε το 4ο αφιερωματικό έτος ανάμεσα στις δύο χώρες, το Ετος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας».« Σε λίγο», είπε, «θα δώσουμε την επίσημη έναρξη του έτους. Οι πολίτες των χωρών μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κοινή μας ιστορία».

Οπως εξάλλου είπε για τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ρώσος πρωθυπουργός, «επιβεβαιώσαμε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς. Ο κορονοϊος επηρέασε πολλές συνεργασίες. Το κοινό εμπόριο μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. Ζημιώθηκε πολύ ο τουρισμός. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τα σύνορα της, αυτό, όμως πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η μικτή διυπουργική επιτροπή για οικονομική και βιομηχανική συνεργασία θα πρέπει να πάρει μέτρα για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».

«Στην ατζέντα μας», συμπλήρωσε ο κ. Μισούσιτν, «υπάρχουν συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική. Θα ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και βάσει της σύγχρονης εικόνας και βάσει της ιστορίας και της παράδοσης μας. Να σας συγχαρώ ακόμη μία φορά για τη σημαντική επέτειο».

Το αεροσκάφος του ρώσου πρωθυπουργού προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 14:00.

Στην υποδοχή ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης των Αθηνών σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής της Ρωσίας στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας την περίοδο 1821-1829. Το μετάλλιο απένειμε στον ρώσο πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στη διάρκεια ειδικής τελετής .

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στις 09:20 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια στις 10.00 θα ακολουθήσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Πέμπτη, στις 11:30, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...