264
Γενεύη, 23 Αυγούστου: ο αμερικανός προεδρικός σύμβουλος Τζον Μπόλτον ενημερώνει τον Τύπο για το αποτέλεσμα των επαφών του με τον ρώσο αξιωματούχο, Νικολάι Πατρούσεφ | REUTERS / Denis Balibouse

Υπό σκιάν καχυποψίας οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2018, 21:27
Γενεύη, 23 Αυγούστου: ο αμερικανός προεδρικός σύμβουλος Τζον Μπόλτον ενημερώνει τον Τύπο για το αποτέλεσμα των επαφών του με τον ρώσο αξιωματούχο, Νικολάι Πατρούσεφ
|REUTERS / Denis Balibouse

Υπό σκιάν καχυποψίας οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2018, 21:27

Το Συριακό, το Ουκρανικό, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι πυρηνικοί εξοπλισμοί ήταν στην ατζέντα των αμερικανορωσικών συνομιλιών που διεξήχθησαν την Πέμπτη 23 Αυγούστου στη Γενεύη.

Το μίτινγκ των δύο υπερδυνάμεων ήταν σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών: από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχε ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ενώ από ρωσικής πλευράς ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Τελικώς, τα δύο μέρη δεν κατάφεραν να επιτύχουν ούτε καν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, και αυτό οφείλεται στη θρυλούμενη μα υπό δικαστικό έλεγχο στις ΗΠΑ ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές

Πάντως και οι δύο χώρες συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων τους των Εξωτερικών και της Αμυνας, αλλά και των επικεφαλής των γενικών επιτελείων τους, όπως και να πυκνώσουν οι επαφές μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών τους.

Ο Μπόλτον δήλωσε: «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινή ανακοίνωση, αλλά θεώρησα αναγκαίο να θέσω το ζήτημα της παρέμβασης στις εκλογές».

Ο Πατρούσεφ δήλωσε ότι σε μια σειρά ζητημάτων έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά «εμείς διατυπώσαμε προτάσεις σε κάθε ζήτημα, τις καταθέσαμε στην αμερικανική πλευρά και εκείνοι συμφώνησαν να τις μελετήσουν». Ο ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι προσκάλεσε τους Αμερικανούς να συναντηθούν στη Μόσχα ή σε άλλη πόλη της Ρωσίας για συνομιλίες.

Οι κυρώσεις στο Ιράν

«Ο Πατρούσεφ» – είπε ο Μπόλτον- «πρότεινε να ορίσουμε τα γεωγραφικά όρια της παρουσίας των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στις κυρώσεις που σχετίζονται με τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου και οι οποίες προγραμματίζονται να επιβληθούν τον Νοέμβριο. Είχαμε απορρίψει αυτή την πρόταση και παλαιότερα, την απορρίψαμε και σήμερα. Οι κυρώσεις θα επιστρέψουν, αυτό είναι σαφές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...