313
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό πίεση ξανά οι ΜΕΘ: «Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα»

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 10:55
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό πίεση ξανά οι ΜΕΘ: «Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου την ώρα»

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 10:55

Την πίεση που ήδη δέχεται το Σύστημα Υγείας λόγω της έξαρσης της πανδημίας περιέγραψε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο διευθυντής ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

«Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα. Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου περίπου την ώρα. Είχαμε φτάσει να υπογράφουμε τέσσερα με πέντε πιστοποιητικά θανάτου στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα […] Ο κορονοϊός μας προειδοποιεί. Είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας. Πάει να αποδιοργανώσει το σύστημα υγείας για τρίτη φορά με την έννοια της κατάρρευσης», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε αναφερόμενος σε όσους ακόμη και σήμερα επιμένουν να μην εμβολιάζονται κατά της Covid-19:

«Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τους ασθενείς με κορονοϊό ούτε τους άλλους ασθενείς, επειδή μερικοί δεν μπορούν να πειστούν να εμβολιαστούν».

Ζήτημα παιδείας ο εμβολιασμός

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά, υπογράμμισε, «οι μελέτες λένε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει 60% λιγότερο να μολυνθεί και κατά 80% από το να πάθει μεγάλη ζημιά και να χάσει τη ζωή του. Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας και είναι ζήτημα παιδείας και κρίσης αν δεν το χρησιμοποιήσουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηθική υποχρέωση είναι πολύ εύκολο να μετατραπεί σε υποχρεωτικότητα από δώδεκα ετών και πάνω, όλων των πολιτών, με την έννοια της προστασίας της ζωής.

Υπάρχει –είπε– ένα όριο στη λογική. «Δεν είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να υποβάλλει τον εαυτό του σε βασανιστήριο και να υποβάλλει και τους άλλους στον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους».

Ειδικά για τους υγειονομικούς, επανέλαβε ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Οσοι δεν ακολουθήσουν αυτή την ηθική υποχρέωση, που είναι ο εμβολιασμός, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους, παρατήρησε ο κ. Καπραβέλος.

«Αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, «δεν μπορούμε να βάλουμε υποχρεωτικότητα στα παιδιά με την έννοια των μεγάλων. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά συμβάλουν και αυτά με τη συμπεριφορά τους στον έλεγχο της πανδημίας». Και γι’ αυτό οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, ιδίως εν όψει του ανοίγματος των σχολείων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...