Με τη θετική ψήφο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε, το βράδυ της Πέμπτης, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής, ενώ από τη συζήτηση που προηγήθηκε η σύγκρουση εστιάζεται κυρίως στις διατάξεις για τον περιορισμό κήρυξης απεργιών, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στις 10 το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δείξει ότι θα ακολουθήσουν νομοσχέδια με θετικό κοινωνικό πρόσημο λέγοντας: «Είπε κάτι ο κ. Τσακαλώτος που επιδέχεται ερμηνείας. Είπε ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Του αφιερώνω τον στίχο ενός τραγουδιού: ‘Να δεις τι σου ‘χω για μετά’».
Αχτσιόγλου: Δεν αλλάζει ο τρόπος λήψης απόφασης για απεργία
«Η διάταξη δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία. Η απόφαση για απεργία λαμβάνεται πάντα με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και διευκρίνισε ότι το «50 συν 1» που προβλέπεται στη διάταξη, αφορά στην απαρτία κατά τη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και όχι στη λήψη απόφασης για απεργία.
Η κυρία Αχτσιόγλου καταφέρθηκε εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας πως οι υπερβολές και οι ανακρίβειες που εκτοξεύονται οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούν ηττοπάθεια στους εργαζόμενους, και με αιχμή το ίδιο επίμαχο θέμα, επιτέθηκε και στην ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών» αφού η πρότασή της είναι η θέση του ΔΝΤ για πλειοψηφία «50 συν 1» της ΓΣ εργαζόμενων ώστε να αποφασιστεί απεργία.
Η υπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι αισθάνεται την ανάγκη να επαναλάβει τι αλλάζει και κυρίως τι δεν αλλάζει στη διάταξη σε σχέση με την απαρτία στα Πρωτοβάθμια Σωματεία, όταν συγκαλείται η Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για απεργία, καθώς – όπως είπε – «πολλοί νομίζουν ότι η πολιτική οξυδέρκεια μετράται με ντεσιμπέλ».
Τέλος, η υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε την Επιτροπή για τις δύο ακόμη διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αρμοδιότητάς της:
-Τη ρύθμιση για τα εργατικά ατυχήματα, κατά την οποία εφόσον ο εργοδότης είχε την υποχρέωση να τηρήσει τα μέσα προστασίας στον χώρο εργασίας και δεν τα τήρησε τότε έχει δόλο εφόσον λάβει χώρο ένα εργατικό ατύχημα και οφείλει να αποζημιώσει (προηγουμένως υφίστατο δόλος ως προς το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος), και
-Τη ρύθμιση κατά την οποία υπάρχει πλέον υποχρέωση τήρησης πίνακα προσωπικού ωραρίου για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και στα τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές και αυθαίρετες πρακτικές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News