Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά στην εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών από τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από καλλιτέχνες και συλλόγους.
Σκοπός της ρύθμισης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι «να ξεκαθαριστεί πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στο Δημόσιο και πως δεν θίγονται τα επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματά τους».
Μάλιστα, την Τετάρτη η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση που απαριθμεί 20 fake news για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022,
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκος Γιατρομανωλάκης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανακριβείς τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ότι υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών με το απολυτήριο λυκείου και ισοπεδώνει τα μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τους απαξιώνει.
«Δεν θίγονται σε καμία περίπτωση τα εργασιακά ή μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αντίθετα δίνουμε λύση σε ένα ζήτημα που επί χρόνια έμενε άλυτο», αντέτεινε ο κ. Γιατρομανωλάκης. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η τροπολογία αποσαφηνίζει εντελώς την εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών από τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εξισώνει τα πτυχία τουςμε το απολυτήριο λυκείου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιατρομανωλάκης, σκοπός της διορθωτικής ρύθμισης είναι να ξεκαθαριστεί πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στο Δημόσιο ούτε θίγονται τα επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα τους.
Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός δύσκολου, τεχνικά σύνθετου θέματος, όπως είπε, που επί χρόνια έμενε άλυτο. «Βελτιώνουμε τη ρύθμιση δημιουργώντας πλέον ένα σαφές, καθαρό τοπίο ως προς τα δικαιώματα των καλλιτεχνών», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News