339
| INTIMEnews

Υπερέσοδα €3,25 δισ. ανέκτησε το Δημόσιο από τους παραγωγούς ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 14:01
|INTIMEnews

Υπερέσοδα €3,25 δισ. ανέκτησε το Δημόσιο από τους παραγωγούς ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2023, 14:01

Στα 3,25 δισ. ευρώ ανήλθαν τα υπερέσοδα που ανέκτησε το Δημόσιο από τους παραγωγούς ενέργειας μέσω του πλαφόν στην τιμή χονδρικής από τον περασμένο Ιούνιο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο. Πρόκειται για το ποσό διατέθηκε για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών.

Το νέο µοντέλο της τιµολόγησης ανά µήνα και ανακοίνωσης των τιµολογίων 10 ηµέρες νωρίτερα, λήγει στις 2 Ιουλίου και ήδη το υπουργείο Ενέργειας υπέβαλε στην Κοµισιόν αίτηµα παράτασης έως το τέλος του 2023 και παράλληλα αίτηµα παράτασης για το ίδιο διάστηµα του µηχανισµού ανάκτησης υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεµπορική αγορά (πλαφόν) που εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στο φύλλο της Τετάρτης, από την εικόνα που διαµορφώνεται µέχρι στιγµής οι Βρυξέλλες φέρονται να αντιµετωπίζουν θετικά το αίτηµα για την παράταση του πλαφόν στη χονδρεµπορική αγορά, παρότι αξιολογούν ότι η αποκλιµάκωση των τιµών έχει επαναφέρει την αγορά σε µια τροχιά κανονικότητας.

Αντίθετα, με έντονο σκεπτικισµό αντιµετωπίζεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές η παράταση ισχύος του µοντέλου τιµολόγησης στη λιανική αγορά.

Κάτι που έγινε σαφές, σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», και στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και εκπροσώπους της αγοράς ηλεκτρισµού στο πλαίσιο της συµµετοχής της στο Φόρουµ των ∆ελφών.

Οπως περιγράφεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, τόσο η πλευρά των παραγωγών όσο και κυρίως η πλευρά των προµηθευτών διά του συνδέσµου τους (ΕΣΠΕΝ) έθεσαν µε έµφαση στην κυρία Γιόργκενσεν  το ζήτηµα της κατάργησης του νέου µοντέλου τιµολόγησης, µε το επιχείρηµα ότι επηρέασε σηµαντικά τον ανταγωνισµό, προσθέτοντας στρεβλώσεις.

Σε αντίθεση µε τον µηχανισµό του πλαφόν στη χονδρεµπορική αγορά, το θετικό αποτύπωµα του οποίου δεν έχει αµφισβητηθεί, το νέο µοντέλο τιµολόγησης στη λιανική από τους πρώτους µήνες εφαρµογής του επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για τις επιπτώσεις στις τιµές, στον ανταγωνισµό και στις ανεξόφλητες οφειλές από καταναλωτές που θα κάνουν κατάχρηση της δυνατότητας αλλαγής προµηθευτή ανά µήνα, τις οποίες και θα λάβει σοβαρά υπόψη της η Κοµισιόν στην αξιολόγηση του αιτήµατος παράτασης της εφαρµογής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...