485
Το άγαλμα του Λένιν δεσπόζει έξω από το Δημαρχείο της Τιρασπόλ | Shutterstock

Υπερδνειστερία: Μια μικρή «χώρα» που μπορεί να ανάψει κι άλλη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 18:22
Το άγαλμα του Λένιν δεσπόζει έξω από το Δημαρχείο της Τιρασπόλ
|Shutterstock

Υπερδνειστερία: Μια μικρή «χώρα» που μπορεί να ανάψει κι άλλη φωτιά

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2022, 18:22

Ολα ξεκίνησαν όταν οι Αρχές αυτής της μη αναγνωρισμένης περιοχής, εντός της Μολδαβίας, που συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις που είχαν προκαλέσει ζημιές σε καίριες δομές της περιοχής. Αν και η αιματοχυσία και η αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία περιορίζεται, προς το παρόν, εντός των ουκρανικών συνόρων, υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες σημάδια αναταραχής στη γειτονική Μολδαβία, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα νέο μέτωπο για τη Ρωσία.

Οι μυστηριώδεις εκρήξεις, που στόχευαν το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, έναν πύργο ραδιοφωνίας και μια στρατιωτική μονάδα, συνέβησαν λίγες μέρες αφότου ένας ανώτερος ρώσος στρατιωτικός ισχυρίστηκε ότι καταπιέζονταν οι ρωσόφωνοι στη Μολδαβία – το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, το οποίο διαθέτει στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά, ενώ η Ουκρανία, από την πλευρά της, φοβάται ότι η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για νέες επιθέσεις. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα, λέγοντας ότι η Ρωσία δείχνει στη Μολδαβία τι να περιμένει αν συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο: «Αυτό είναι μόνο ένα από τα βήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό συμβαίνει για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να απειλήσει τη Μολδαβία”, είπε.

Πού ακριβώς βρίσκεται η Υπερδνειστερία και ποια είναι η κατάστασή της;

Η, κυρίως, ρωσόφωνη περιοχή είναι «σφηνωμένη» μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των συνόρων με την Ουκρανία και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1992, οι αυτονομιστές ξεκίνησαν εχθροπραξίες με τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι, αλλά και να επέμβει ο ρωσικός στρατός από την πλευρά των ανταρτών. Σε ένα δημοψήφισμα του 2006 που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, το 97,1% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ένταξη στη Ρωσία, καταφέρνοντας πλήγμα στις ελπίδες της Μολδαβίας να ακολουθήσει τη Ρουμανία και άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε.

Το κέντρο της Τιρασπόλ στην Υπερδνειστερία

Η Υπερδνειστερία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, έχει μια μεγάλη αποθήκη όπλων και σταθμεύουν σε αυτήν μόνιμα 1.500 Ρώσοι στρατιώτες.

Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο και έχει το δικό της νόμισμα (το ρούβλι της Υπερδνειστερίας), τις δυνάμεις ασφαλείας, αν και οι περισσότεροι από τις 465.000 κατοίκους της έχουν διπλή ή τριπλή  – μολδαβική, ρωσική ή ουκρανική- υπηκοότητα.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ρωσόφωνοι, ενώ στην υπόλοιπη Μολδαβία κυριαρχούν οι Ρουμάνοι.

Είναι στενή η σχέση Υπερδνειστερίας και Ρωσίας;

Η Μόσχα υποστηρίζει την οικονομία της Υπερδνειστερίας, παρέχοντας δωρεάν φυσικό αέριο και διατηρώντας στρατεύματα εκεί, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ρωσικό δορυφόρο στα σύνορα της ΕΕ. Η Υπερδνειστερία είναι επίσης γεμάτη από σοβιετικά σύμβολα.

Η σημαία της έχει ένα σφυροδρέπανο κι ένα τεράστιο άγαλμα του Λένιν δεσπόζει πάνω από το κέντρο της κύριας πόλης, της  Τιρασπόλ, ενώ η προτομή του ηγέτη των Μπολσεβίκων δεσπόζει έξω από το Δημαρχείο ή  Σπίτι των Σοβιέτ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...