328
Πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος που απομάκρυνε ευρωπαίους πολίτες από το Χαρτούμ | Spanish Defence Ministry Handout/Handout via REUTERS

Υπ. Εξωτερικών: Στην Ιορδανία επτά Ελληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 09:05
Πολεμικό μεταγωγικό αεροσκάφος που απομάκρυνε ευρωπαίους πολίτες από το Χαρτούμ
|Spanish Defence Ministry Handout/Handout via REUTERS

Υπ. Εξωτερικών: Στην Ιορδανία επτά Ελληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2023, 09:05

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι άλλοι επτά Ελληνες μαζί με μέλη των οικογενειών τους «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Ακαμπα (Ιορδανία).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως, «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Παράλληλα, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:30, με 13 Ελληνες και τέσσερις υπηκόους άλλων χωρών μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια.

Τη Δευτέρα, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Μαχαμούντ Αλί Γιουσούφ, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Σιλβί Ταμπές, και η πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Αννα Φάρου.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε τη Δευτέρα σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.

Ο κ. Χαρδαλιάς, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Παράλληλα άλλο μεταγωγικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την Ελευσίνα για το Ασουάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...