755
Φωτογραφία αρχείου από την κατεχόμενη Αμμόχωστο | INTIMEnews/ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ

ΥΠΕΞ για την 49η επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο: Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 11:01
Φωτογραφία αρχείου από την κατεχόμενη Αμμόχωστο
|INTIMEnews/ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ

ΥΠΕΞ για την 49η επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο: Κορυφαία εθνική προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 11:01

Με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν μισού αιώνα από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στο  έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το υπουργείο Εξωτερικών τιμά τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν τότε με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα.

Για μία ακόμη φορά, στη σχετική ανακοίνωση για τη μαύρη επέτειο, διαμηνύεται ότι σενάρια περί λύσης δύο κρατών δεν μπορούν και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά και ότι μόνη λύση είναι αυτή της  Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών:

Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων.

Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης.

Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Μιας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο «δύο κρατών».

Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης.

Χριστοδουλίδης: Ας είναι η τελευταία που βρίσκει την Κύπρο ημικατεχόμενη

Το παρόν στάτους κβο δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ γαι την επέτειο της τουρκικής εισβολής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η προσπάθεια και ο αγώνας που καταβάλλουμε», πρόσθεσε, «είναι η φετινή θλιβερή επέτειος να είναι και η τελευταία που βρίσκει την πατρίδα μας ημικατεχόμενη και λαβωμένη από την μπότα του κατακτητή, με το διεθνές δίκαιο να παραβιάζεται κατάφωρα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα των εκτοπισμένων, των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων να καταπατούνται»

«Αγωνιζόμαστε με όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε για να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη χώρα μας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κύπριος πρόεδρος.

«Η σημερινή μέρα ξυπνά φρικτές μνήμες από εκείνο το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974 όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί σκορπώντας τον όλεθρο.

»Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια αφότου ο Αττίλας εκδίωξε 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριους από τις πατρογονικές τους εστίες και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

»Οι συνέπειες, δυστυχώς, εξακολουθούν να υφίστανται. Η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη, με τον τουρκικό στρατό να ελέγχει το 37% των εδαφών μας, με τους πρόσφυγες να εξακολουθούν να είναι ξεριζωμένοι και ακόμα να αγωνιζόμαστε για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων», ωστόσο «το παρόν στάτους κβο δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Για αυτό, «αγωνιζόμαστε με όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε για να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τη χώρα μας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία”.

Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, από την ημέρα εκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησε εντατικές προσπάθειες μέσα από πρωτοβουλίες και προτάσεις για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, με στόχο την κατάληξη σε μια διαρκή και βιώσιμη λύση, μακριά από ξένες επεμβάσεις και στρατεύματα.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η πρόταση μου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ και στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών«, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...