H ιδέα ότι οι φάσεις της Σελήνης και ειδικότερα η πανσέληνος επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι καινούργια αφού η ανάδειξη της χάνεται στο πέρας των αιώνων. Υπάρχει όμως κάποια απόδειξη ότι πράγματι η κίνηση του φυσικού μας δορυφόρου και η θέση που έχει στον ουράνιο θόλο επηρεάζει την συμπεριφορά μας; Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γουέιν Πέθερικ στο Πανεπιστήμιο Bond του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας αποφάσισε να βρει απαντήσεις για το αν υπάρχει κάποιου είδους επιστημονική ή άλλου είδους βάση σε αυτή την ιδέα ή αν πρόκειται τελικά απλώς για δοξασία.
«Ως εγκληματολόγος μελέτησα όλα τα σχετικά δεδομένα και η μόνη σύνδεση που βρήκα ανάμεσα στην εγκληματολογία και τις φάσεις της Σελήνης είναι πώς όταν υπάρχει πανσέληνος υπάρχει περισσότερο φως και έτσι διευκολύνονται περισσότερο όσοι σχεδιάζουν να προβούν σε εγκληματική ενέργεια» αναφέρει ο Πέθερικ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, ο Πέθερικ μελέτησε μια σειρά ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια για την σχέση της Σελήνης με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Ο Πέθερικ ασχολήθηκε αρχικά με μια μετανάλυση που έγινε το 1985 στην οποία είχε γίνει ανάλυση 37 σχετικών ερευνών. Το πόρισμα της μετανάλυσης ήταν ότι δεν εντοπίζεται κάποια σχέση των φάσεων της Σελήνης με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην συνέχεια ο ερευνητής μελέτησε μια έρευνα του 2009 στην οποία αξιολογήθηκαν 23 χιλιάδες υποθέσεις βίαιων επιθέσεων που έγιναν στην Γερμανία από το 1999 ως το 2005. Το πόρισμα και αυτής της έρευνας ήταν παρόμοιο με εκείνο της μετανάλυσης του 1985, δεν εντοπίστηκε κάποια σχέση ανάμεσα στις φάσεις της Σελήνης και την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Το 2016 έγινε μια έρευνα στην οποία μελετήθηκαν τα εγκλήματα που έγιναν σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ τα οποία διαχωρίστηκαν σε εκείνα που είχαν γίνει σε εσωτερικούς χώρους (σε σπίτια, γραφεία κ.λ.π.) και σε εκείνα που είχαν γίνει σε ανοικτούς χώρους. Οπως και στις προηγούμενες, έτσι και σε αυτή την έρευνα δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε σχέση των φάσεων της Σελήνης με οποιοδήποτε είδος εγκλήματος εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Διαπιστώθηκε απλώς μια αύξηση των εγκληματικών ενεργειών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπήρχε πανσέληνος, την οποία οι ειδικοί συσχέτισαν με την ύπαρξη περισσότερου φωτός, που αποτελεί σύμμαχο όσων θέλουν να προβούν σε εγκληματική ενέργεια. Αναπτύχθηκε η αποκαλούμενη «υπόθεση φωτεινότητας» σύμφωνα με την οποία η αυξημένη φωτεινότητα που συνοδεύει την πανσέληνο οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στο να κινούνται στην διάρκεια της νύχτας από ότι τις υπόλοιπες νύχτες, δημιουργώντας έτσι μια μεγαλύτερη δεξαμενή υποψηφίων θυμάτων εγκληματικής ενέργειας.
Η άποψη του Πέθερικ είναι ότι δεδομένης της αντίληψης που συνοδεύει τη σχέση της Σελήνης με την ανθρώπινη συμπεριφορά, κάποιοι εστιάζουν την προσοχή τους όταν υπάρχει πανσέληνος και αν συμβεί τότε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό το αναδεικνύουν τροφοδοτώντας την όλη συζήτηση. Ο Πέθερικ θέτει επίσης το ερώτημα γιατί η πανσέληνος συνδέεται μόνο με εμφάνιση εγκληματικής ή αντικοινωνικής συμπεριφοράς και δεν ασχολείται κανείς με τις πράξεις καλοσύνης και αλτρουισμού που συμβαίνουν όταν υπάρχει πανσέληνος για να καταδειχθούν και οι όποιες πιθανές διαφορές αν υπάρχουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News