598
| IntimeNews

«Υπάρχουν όρια»: Βορίδης, Γεωργιάδης και Χατζηδάκης για τη διαγραφή Σαμαρά

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2024, 11:32
|IntimeNews

«Υπάρχουν όρια»: Βορίδης, Γεωργιάδης και Χατζηδάκης για τη διαγραφή Σαμαρά

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2024, 11:32

Τρεις κορυφαίοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν για την διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη από την ΚΟ του κόμματος επισημαίνοντας με διαφορετικά λόγια το ίδιο πράγμα: ότι δηλαδή οι συνεχείς και κλιμακούμενες δηλώσεις αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά προς τον Πρωθυπουργό δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Για τη θέση της κυβέρνησης για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχειρηματολόγησε αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Mega.

Αναλυτικά, στη συνέντευξη Σαμαρά «υπήρχε μια σημαντική, κατά τη γνώμη μου, ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση», παρατήρησε εισαγωγικώς. Και, ναι μεν, «πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν», αλλά: Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται «όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει όμως και η ποιοτική διαφοροποίηση στη χθεσινή συνέντευξη», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας

Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Εξ άλλου, «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο Πρωθυπουργός» επισήμανε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στo ΕΡΤΝews, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση ως «αναγκαία», αν και, όπως ανέφερε, δεν ήταν ευχάριστη στιγμή για τον ίδιο. «Εγώ πάντα έδειχνα ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι η κυβέρνησή του κράτησε τη χώρα στο ευρώ την περίοδο 2012-2015», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο κ. Σαμαράς «έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα» και ότι κάθε πολιτικός που δίνει μια τέτοιου είδους συνέντευξη, γνωρίζει τις πιθανές συνέπειες. Τόνισε επίσης τη σημασία της πειθαρχίας για τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, και αυτό είναι βασικό για την κυβερνητική σταθερότητα».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με την Τουρκία, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε: «Το ότι μιλάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε εθνική κυριαρχία». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι είναι «άκομψο να ακούγονται ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ υπάρχει Πρόεδρος σε θητεία».

«Είναι πολύ στενάχωρο και προσωπικά και πολιτικά. Δεν είναι μία μέρα ευχάριστη για τη ΝΔ, κανένας δεν χαίρεται για αυτή την εξέλιξη», ανέφερε στον ΣΚΑΪ για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Υπήρχε μία κλιμάκωση, και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα “στράβωνε” ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα», πρόσθεσε.

Τόνισε, επίσης ότι «υπήρχε μία κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά, η οποία ήταν συνολική κριτική. Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πως θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μία μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...