Στην πολιτική το timing είναι το παν. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε στη Βουλή την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και σκοτεινές συμβάσεις, γινόταν γνωστή μία υπόθεση ενδεχόμενης εμπλοκής στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε επιχείρηση χειραγώγησης της έρευνας για την Folli Follie, την υπό κατάρρευση άλλοτε εταιρεία-πρότυπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε ξανά ότι πρόκειται για απόπειρα αντιπερισπασμού, ενώ οι εμπλεκόμενοι (Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Σταύρος Αραχωβίτης και Μάκης Μπαλαούρας) απείλησαν με μηνύσεις. Ομως το πρόβλημα είναι ότι οι αναφορές ονομάτων συγκεκριμένων πολιτικών στα emails των προφυλακισμένων αφεντικών της Folli Follie –η επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία αποκαλύπτεται στην έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η ανεξάρτητη Price Waterhouse Coopers–, έρχονται να φθείρουν και πάλι το περιπετειώδες πια «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ. «Φο ηθικό πλεονέκτημα» το χαρακτήρισε στο άρθρο του στα «Νέα» της Τρίτης ο Ηλίας Κανέλης –μια παραπομπή στα faux bijoux με τα οποία θριάμβευσε για κάποιο διάστημα η εταιρεία.
Τι συνέβη όμως; Πώς μπορεί να εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ένα οικονομικό σκάνδαλο που μετρά ήδη δύο ξακουστούς επιχειρηματίες, τον Τζώρτζη και τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, στη φυλακή και να είναι ύποπτα τουλάχιστον 30 άλλα άτομα;
Και σε αυτή την υπόθεση το timing παίζει ρόλο: την ώρα που καταγγελλόταν ότι η πολυδιαφημισμένη Folli Follie –ένα ελληνικό «success story» όπως παρουσιαζόταν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τα ελληνικά ΜΜΕ– είχε παραποιήσει του ισολογισμούς της, με αποτέλεσμα τα αφεντικά να θησαυρίζουν αλλά οι επενδυτές να χάνουν περιουσίες, εμφανίζεται ένα στέλεχός της να υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει «ισχυρούς συμμάχους» οι οποίοι, έναντι κάποιας ανταμοιβής, θα μεριμνήσουν ώστε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καθυστερήσει τους ελέγχους. Και το θέμα είναι ότι όντως η Folli Follie αποδείχτηκε, όπως το έγραψε σωστά η «Καθημερινή» την Τρίτη, ένα «μνημείο ολιγωρίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών».
Μνημείο ολιγωρίας
Γράφει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μπέλλος στο ρεπορτάζ του για την «Κ»:
«Εχουν περάσει δυόμισι χρόνια από την 5η Μαΐου του 2018, όταν ένα μικρό ξένο επενδυτικό κεφάλαιο αποκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie, κατακρημνίζοντας τον μύθο της ελληνικής πολυεθνικής που είχαν χτίσει με μεθοδικότητα, και ενδεχομένως με δόλο όπως κατηγορούνται, οι βασικοί μέτοχοί της, η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Δυόμισι χρόνια κατά τα οποία μια σκιά αναξιοπιστίας σκέπασε την ελληνική κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο Αθήνας.
» Μόλις τώρα έχουν αρχίσει πλέον να αποκαλύπτονται πράγματα που σιγοψιθύριζε από τότε η αγορά, όπως περί πιθανής πολιτικής κάλυψης ή ανοχής και εν πάση περιπτώσει αδικαιολόγητης ολιγωρίας όλων των εμπλεκομένων, ορκωτών λογιστών, των εποπτών αυτών, Χρηματιστηρίου, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και πολιτικής ηγεσίας. Για ολιγωρία κατηγορήθηκε πρώτη η διοίκηση της τότε Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που χρειάστηκε τρεις εβδομάδες –και μάλιστα με αίτημα της ίδιας της Folli Follie– προκειμένου να θέσει σε αναστολή τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο.
» Το hedge fund QCM αποκάλυψε το σκάνδαλο στις 5 Μαΐου του 2018 και η αναστολή έγινε 20 μέρες μετά. Διάστημα κατά το οποίο φούντωσαν οι φήμες περί ενδεχόμενης πολιτικής κάλυψης των Κουτσολιούτσων. Φήμες που θέριεψαν αργότερα, όταν περνούσαν οι μήνες χωρίς να γίνεται τίποτα. Κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή πως άφησε τη μετοχή στο έλεος των πιέσεων των κερδοσκόπων, εκμηδενίζοντας την αξία για τους μετόχους. Μετόχους που περιελάμβαναν μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είχαν πιστέψει το story των Κουτσολιούτσων. Αλλοι τρεις μήνες χρειάστηκαν μέχρι η Alvarez & Marsal να διαπιστώσει πως ο κύκλος εργασιών το 2017 δεν ήταν 1,4 δισ. ευρώ, όπως είχε δηλωθεί στον ισολογισμό, αλλά μόλις 350 εκατ. και πως τα 260 εκατ. λειτουργικών κερδών ήταν ζημιές 115 εκατ. Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού success story δεν ήταν 2,7 δισ., όπως είχαν δηλωθεί, αλλά 794 εκατ. Οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, διπλάσιες από τα 302 εκατ. που είχαν δηλωθεί και τα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 176 εκατ., έναντι 328 που ισχυριζόταν η τότε διοίκηση», σημειώνει το ρεπορτάζ, περιγράφοντας το «μαγείρεμα» των ισολογισμών της εταιρείας, το οποίο κατηγορούνται ότι σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Τζώρτζης (CEO) και Δημήτρης (ιδρυτής) Κουτσολιούτσοι.
Σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, που τους έχει κρίνει προφυλακιστέους, οι δύο θεωρούνται ως οι κύριοι ενορχηστρωτές της υπόθεσης παραπλάνησης της επενδυτικής και χρηματιστηριακής κοινότητας, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα αξιοπιστίας σε όλη την ελληνική αγορά αλλά και στην οικονομία ευρύτερα. Σύμφωνα δε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η Folli Follie μαγείρευε τα λογιστικά της βιβλία από το 2007 (!) και το θέμα έσκασε το 2018, όταν έκανε την έρευνα της η QCM του αμερικανοεβραίου Γκαμπριέλ Γκρέκο, εξαφανίζοντας ό,τι είχε απομείνει από αξιοπιστία στο Χρηματιστήριο και κατακρημνίζοντας τον μύθο της «άλλης επιχειρηματικότητας».
Αυτό είναι το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie; Υπάρχει όμως και πολιτικό σκάνδαλο;
Στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου του 2018, και ενώ η υπόθεση έχει αποκαλυφθεί από την QCM αλλά η Folli Follie συνεχίζει να πορεύεται, χωρίς να ελέγχεται η ίδια και τα αφεντικά της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπάλληλος της εταιρείας ενημερώνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ότι έχουν «ισχυρούς συμμάχους», υποδεικνύοντάς του μάλιστα να υπάρξει μια σχετική «ροή» προς αυτούς –«αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε» γράφει χαρακτηριστικά.
«Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός»
Οπως μάλιστα αποκαλύπτει η Ιωάννα Μάνδρου στο kathimerini.gr, σε άλλο μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που εστάλη στις 9 Μαΐου 2018 από το στέλεχος της εταιρείας στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αναφέρεται ότι και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος:
«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Ομιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κ. Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση»…
Σε τρίτο email προς τον ίδιο παραλήπτη αναφέρεται: «Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης, υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα)».
Οντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο τότε πρόεδρός της Χαράλαμπος Γκότσης (αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2019), είχε δεχθεί επικρίσεις για την αβελτηρία των εποπτικών αρχών στο συγκεκριμένο θέμα και στη Βουλή. Τον δε Ιούνιο του 2018, η τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη (νυν Κίνημα Αλλαγής) ζητούσε εξηγήσεις από την κυβέρνηση (Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Σταύρο Κοντονή), κάνοντας λόγο με ερώτηση στη Βουλή για ευθύνες για την «σκανδαλώδη» χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie –«ποιος ο λόγος της, με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, αντίδρασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ποιες είναι οι ευθύνες που προκύπτουν για τη διοίκησή της και το εποπτεύον υπουργείο;» ρωτούσαν μεταξύ άλλων τρεις βουλευτές της ΔΗΣΥ.
Η τροπολογία για τα ΚΑΕ
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», υπάρχει άλλο ένα στοιχείο, που δείχνει ότι ο κ. Μπαλαούρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πάντα στον στενό κύκλο του κ. Τσίπρα, είχε άλλου είδους «επικοινωνία» με τη Folli Follie την άνοιξη του 2018. Γράφει η εφημερίδα:
«Πέραν όμως των υπόγειων δοσοληψιών για τις οποίες αφήνονται υπαινιγμοί, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα ακόμα email, με ημερομηνία 29 Μαΐου 2018 (τα προηγούμενα φέρουν ημερομηνίες 11 και 13 Μαΐου) πάει τα πράγματα παρακάτω. Σε αυτό ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας ενημερώνει για μια τροπολογία που ενδιαφέρει τη Folli Follie, για τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών (ΚΑΕ), ότι όλα είναι εντάξει και ότι θα προωθηθεί, αποστέλλοντας και ολόκληρο το κείμενό της πριν η τροπολογία φθάσει στη Βουλή. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η τροπολογία ψηφίστηκε πράγματι και ίσχυσε ο νόμος που ευνοούσε τη Folli Follie»…
Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι την επίμαχη τροπολογία ψήφισε και η ΝΔ, ενώ ο ίδιος ο κ. Μπαλαούρας επιμένει: «Ουδέποτε παρεμπόδισα τον έλεγχο της υπόθεσης Folli Follie. Ουδέποτε επεδίωξα οποιοδήποτε προσωπικό όφελος από οποιαδήποτε δραστηριότητα και ιδίως κοινοβουλευτική, όπως αφήνεται συκοφαντικά να εννοηθεί. Και φυσικά, ουδέποτε έλαβα ούτε μισό ευρώ με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, όπως επίσης συκοφαντικά αφήνεται να εννοηθεί». Παραδέχεται ωστόσο ότι το κρίσιμο διάστημα η εταιρεία –η οποία ελέγχετο για κολοσσιαία εξαπάτηση της επενδυτικής κοινότητας– φρόντιζε να δωρίσει 80.000 ευρώ σε νοσοκομεία της Ηλείας. Της εκλογικής του περιφέρειας…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News