Η βρετανική αστυνομία που ερευνά την περιοχή κοντά στον ποταμό Τάμεση για έναν άνδρα ύποπτο για επίθεση σε μητέρα και τα δύο παιδιά της με χημική ουσία –που στη συνέχεια εξαφανίστηκε μέσω μιας γέφυρας– ανέσυρε δύο πτώματα από το νερό το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κανένα τους δεν ανήκε στον ύποπτο.
Η ζοφερή ανακάλυψη των ανδρικών πτωμάτων, που βρέθηκαν μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, πυροδότησε την ανησυχία του κοινού, με ορισμένους να αναρωτιούνται πόσα πτώματα κρύβει το μεγαλύτερο ποτάμι της Αγγλίας, αναφέρει ρεπορτάζ της Washington Post.
Η βρετανική αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 30 πτώματα ανασύρονται κάθε χρόνο από τα νερά του ποταμού. Σύμφωνα με αστυνομικά στατιστικά στοιχεία, συνολικά 279 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τον Τάμεση κατά τη 10ετία 2012-2022. Ο ποταμός, έκτασης άνω των 300 χλμ., διασχίζει την καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας και αποτελεί εμβληματικό στοιχείο της λονδρέζικης ταυτότητας.
Η πλωτή οδός είναι γνωστή για τις παλαιές κατασκευές που διασχίζουν την επιφάνειά της – η Γέφυρα του Πύργου, η Γέφυρα του Λονδίνου και η Γέφυρα Γουέστμινστερ είναι μερικές από αυτές. Οι τουρίστες συρρέουν στα εστιατόρια, στα μπαρ και στα αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα κατά μήκος των λασπωμένων νερών της: το Μάτι του Λονδίνου (γνωστό και ως Τροχός του Μιλένιουμ), το Μπιγκ Μπεν και τα κτίρια του Κοινοβουλίου.
Αλλά ο Τάμεσης έχει ένα σκοτεινό παρελθόν. Για περισσότερους από τέσσερις αιώνες, πειρατές και καταδικασμένοι εγκληματίες απαγχονίζονταν στη λεγόμενη «Αποβάθρα Εκτελέσεων», στη βόρεια όχθη του. Πλήθη συγκεντρώνονταν κατά μήκος της ακτής και σε βάρκες για να παρακολουθήσουν τις εκτελέσεις. Τα πτώματα συνήθως εκτίθονταν κατά μήκος του ποταμού, για να τα βλέπουν τα πλοία που εισέρχονταν και έβγαιναν από το λιμάνι.
Στην ταραχώδη, μακρόχρονη ιστορία της βρετανικής πρωτεύουσας, τα πτώματα που ανασύρονταν από τον Τάμεση περιλάμβαναν θύματα δολοφονιών, συγκρούσεων με βάρκες και πνιγμών. Τα τελευταία χρόνια, η αυτοκτονία έχει γίνει η πιο συχνή αιτία πνιγμών στο ποτάμι – και τα εκτεθειμένα σε παλίρροιες νερά του έχουν πλέον καθιερωθεί ως «περιοχή κινδύνου» στο Λονδίνο.
Παρότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην αναγνώριση πολλών πτωμάτων με τη μέθοδο του DNA, ο ποταμός έχει ξεβράσει και μια λίστα άγνωστων θυμάτων, συνοδευόμενων από άγνωστες συνθήκες θανάτου – όπως η διαβόητη «Κυρία του Τάμεση», το πτώμα της οποίας ανασύρθηκε το 1977. Παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας και ένα σκίτσο με τα χαρακτηριστικά της που ζωγράφισε ένας ιατροδικαστής, η ταυτότητά της δεν ανακαλύφθηκε ποτέ.
Το 2001 η αστυνομία ανέσυρε τον επονομαζόμενο «ανθρώπινο κορμό του Τάμεση» κοντά στη Γέφυρα Τάουερ. Οι ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσαν ότι ο κορμός ανήκε σε ένα νεαρό αγόρι αφρικανικής καταγωγής που το ονόμασαν «Αδάμ». Τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του είχαν κοπεί επιδέξια. Μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί.
Ο ποταμός υπήρξε για αιώνες διαβόητη τοποθεσία για θύματα δολοφονιών. Τον 19ο αιώνα είχαν διαπραχθεί μια σειρά από δολοφονίες γνωστές ως «δολοφονίες ανθρώπινων κορμών του Τάμεση», με σωματικούς κορμούς, μηρούς και γυναικεία πρόσωπα να ανασύρονται από τα νερά του. Ο δολοφόνος –ή οι δολοφόνοι– δεν βρέθηκε ποτέ.
Οι δολοφονίες αποκαλύφθηκαν την εποχή δράσης του διαβόητου Τζακ Αντεροβγάλτη, ο οποίος τρομοκρατούσε την περιοχή Γουάτσαπελ του Λονδίνου το 1888. Το πτώμα του Μόνταχιου Τζον Ντρούιτ, ενός άνδρα ύποπτου για την ταυτότητα του Τζακ, βρέθηκε να επιπλέει στον Τάμεση την ίδια χρονιά.
Για τα δύο πτώματα που ανασύρθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο η βρετανική αστυνομία θεωρεί ύποπτο τον Αμντούλ Εντέζι, έναν άνδρα που αγνοείται και οι αστυνομικοί θεωρούν «πολύ πιθανό» να είναι επίσης νεκρός στα νερά του Τάμεση. Κάμερες ασφαλείας της περιοχής κατέγραψαν τον Εντέζι να βαδίζει κατά μήκος μιας γέφυρας λίγο μετά την επίθεση στη μητέρα και στα δύο παιδιά της στις 31 Ιανουαρίου.
Μάρτυρες περιέγραψαν την επίθεση με χημικά του Εντέζι εναντίον των τριών μελών της οικογένειας ως «φρικιαστική» και η 31χρονη μητέρα παραμένει στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξη της οικογένειας.
Μια στρατηγική πρόληψης πνιγμών που κοινοποιήθηκε από τη μονάδα ναυτικής αστυνόμευσης το 2019 διαπίστωσε ότι το 90% όλων των θανάτων στον Τάμεση ήταν αυτοκτονίες. Το 2018 καταγράφηκαν 688 περιπτώσεις ανθρώπων που απειλούσαν να πέσουν στο ποτάμι για να τερματίσουν τη ζωή τους. Την επόμενη χρονιά ο πρίγκιπας Γουίλιαμ υποστήριξε μια εκστρατεία που ζητούσε τη βοήθεια του κοινού για την πρόληψη ατυχημάτων και αυτοκτονιών στον Τάμεση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News