394
Φωτογραφία αρχείου | INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υγειονομικές περιφέρειες: Ξεκινούν οι συνεντεύξεις για τους διοικητές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 22:00
Φωτογραφία αρχείου
|INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υγειονομικές περιφέρειες: Ξεκινούν οι συνεντεύξεις για τους διοικητές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2024, 22:00

Στη φάση των συνεντεύξεων εισέρχεται η διαδικασία επιλογής νέων διοικητών και υποδιοικητών στις επτά υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας. Θα είναι τα πρώτα ανώτερα στελέχη που θα αναλάβουν καθήκοντα στο Δημόσιο με τη διαδικασία του νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 και ο οποίος καταργεί τον απευθείας διορισμό από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ανακοίνωσε την οριστικοποίηση των βαθμολογιών που προέκυψαν από τη γραπτή εξέταση και την αξιολόγηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων για τις παραπάνω θέσεις.

Για τις μεν θέσεις των διοικητών θα κληθούν σε συνέντευξη οι επτά πρώτοι σε βαθμολογία ανά ΥΠΕ, ενώ για τις θέσεις των υποδιοικητών θα κληθούν και οι 14 πρώτοι. Τις συνεντεύξεις θα πραγματοποιήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα επιλέξει τρεις φιναλίστ για κάθε θέση, ενώ η τελική απόφαση για το ποιος εκ των τριών θα καταλάβει τη θέση είναι στα χέρια του αρμόδιου υπουργού. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο υπουργός πρέπει να έχει λόγο διότι έχει και την πολιτική ευθύνη, καθώς και άμεση συνεργασία με τα ανώτερα στελέχη του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις βαθμολογίες που ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, από τους επτά σημερινούς διοικητές των ΥΠΕ οι πέντε είναι ανάμεσα στους επιτυχόντες που θα κληθούν σε συνέντευξη. Ο σημερινός διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που είναι αρμόδια για τα νοσοκομεία της Αττικής –πλην Πειραιά– δεν ήταν υποψήφιος. Αν και θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους στη θέση αυτή και διαθέτει «περγαμηνές», εντούτοις δεν πληρούσε τα τυπικά κριτήρια που ορίζει ο νέος νόμος. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιοι από τους υπόλοιπους θα περάσουν στην τελική φάση και ποιοι από αυτούς θα συνεχίσουν στις ίδιες θέσεις.

Ανάμεσα στους επιτυχόντες, πάντως, είναι και παλαιότερα στελέχη φορέων του τομέα Υγείας, «γνώριμοι» από τα παλιά (διατελέσαντες σε θέσεις ευθύνης του τομέα Υγείας και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ), αλλά και σημερινοί διοικητές μεγάλων νοσοκομείων και μάχιμοι γιατροί.

Για τα νοσοκομεία

Οι διαδικασίες των συνεντεύξεων πιθανώς να ολοκληρωθούν μέσα σε αυτόν τον μήνα, ώστε να διοριστούν οι νέες διοικήσεις των ΥΠΕ και να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία επιλογής των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών για τα περίπου 130 νοσοκομεία της χώρας.

Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί παρά μέσα στο φθινόπωρο, ενώ ακόμη δεν έχουν κινηθεί διαδικασίες για την επιλογή νέων διοικήσεων σε μια σειρά από εποπτευόμενους –και πολύ κρίσιμους– φορείς του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά για τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και τα περίπου 130 νοσοκομεία της χώρας εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στο γραπτό τεστ 1.277 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...