599
| Shutterstock

Υγεία: Πού θα πάει ο πόλεμος με τους ιδιώτες γιατρούς

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 10:52
|Shutterstock

Υγεία: Πού θα πάει ο πόλεμος με τους ιδιώτες γιατρούς

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 10:52

Πολεμικό κλίμα επικρατεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τον ιατρικό κόσμο, με αιχμή τις άγονες θέσεις γιατρών σε 14 νοσοκομεία και τις προσπάθειες να καλυφθούν -προσωρινά- απο ιδιώτες γιατρούς. Ενδεικτικό, δε, της κατάστασης είναι ότι ακόμη και «γαλάζια» ιατρικά όργανα στέκονται απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου σε αυτό το ζήτημα, τόσο για την ουσία (τις λύσεις που επιχειρεί να βρει) όσο και για την διαδικασία (τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει αυτές τις λύσεις).

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι ζητά την καλόπιστη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των 14 νοσοκομείων -σημειωτέον ανάμεσά τους είναι και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Σαντορίνη και η Κως- καλώντας τους να συνδράμουν με 2-3 εφημερίες το μήνα, αμειβόμενοι με μπλοκάκι (και με όσα παίρνουν και οι γιατροί του ΕΣΥ για τις εφημερίες). Μάλιστα, αυξάνει και το επίδομα άγονης γραμμής (στα 300 ευρώ) ως ένα επιπλέον κίνητρο.

Την ίδια ώρα όμως, κλιμακώνει και τις προειδοποιήσεις – απειλές προς τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι μέχρι ώρας δείχνουν μικρή προθυμία να συμμετέχουν στις εφημερίες των αποκεντρωμένων προβληματικών περιοχών (Κως, Σαντορίνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Σπάρτη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο). Μέχρι σήμερα, κατά πληροφορίες, μόνον 20 γιατροί (κυρίως στη βόρεια Ελλάδα) έχουν δεχτεί να το κάνουν.

Ο ίδιος ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι «ποντάρει» μεν στην καλή πρόθεση και το αίσθημα ευθύνης των γιατρών αλλά διαμηνύει επίσης ότι ως έσχατη λύση θα εφαρμόσει υποχρεωτικά μέτρα.

Παρά τις αντιδράσεις των γιατρών, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε και ένα ακόμη βήμα: Έφερε στη Βουλή διάταξη η οποία επιτρέπει την υποχρεωτική συνδρομή ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα («εφόσον υπάρχουν ανάγκες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», όπως διατυπώνεται) και προβλέπει δύο «ποινές» για όσους αρνηθούν: την διακοπή των συμβάσεων με  τον ΕΟΠΥΥ και τον αποκλεισμό από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Οι γιατροί, φυσικά, σήκωσαν το γάντι

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) -διοικούμενος από γαλάζια πλειοψηφία και με πρόεδρο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ- αντέδρασε ακαριαία και σκληρά: Υποστήριξε ότι η παραπάνω προωθούμενη διάταξη -εκτός απροόπτου ψηφίζεται εντός των επόμενων ημερών με το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση- δεν είναι παρά μια προσπάθεια συγκάλυψης της υπουργικής ανικανότητας στην επίλυση του προβλήματος. Ο ΠΙΣ επιφυλάσσεται να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να ακυρώσει την επίμαχη ρύθμιση και κάλεσε τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να κηρύξουν αποχή από την συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΙΣ έκανε ένα σημαντικό βήμα στήριξης του υπουργείου, καλώντας τους γιατρούς να βοηθήσουν. Μάλιστα, άνοιξε τα ταμεία του προσφέροντας 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα εφημερεύσει στα προβληματικά νοσοκομεία.

Αμέσως μετά αντέδρασε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) -με επίσης γαλάζια πλειοψηφία- η οποία εγκαλεί τον υπουργό όχι μόνο για τα τωρινά του πεπραγμένα αλλά και για τα προηγούμενα!

«Ο σημερινός υπουργός απέλυσε τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ το 2013 με το εκβιαστικό δίλλημα “μέσα ή έξω”, εφάρμοσε το clawback την ίδια χρονιά, οδηγώντας τους εργαστηριακούς γιατρούς στη χρεοκοπία. Και τώρα βγάζει τους ιατρούς του ΕΣΥ έξω στον ιδιωτικό τομέα και επιστρατεύει τους ελευθεροεπαγγελματίες για να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ, δημιουργώντας ένα χαοτικό μείγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας», ανακοίνωσε η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι η αποχή από την συνταγογράφηση είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να «διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Με λίγα λόγια, αντί να τους κόψει ο υπουργός τις συνταγές, τις κόβουν εκείνοι από τους ασθενείς, δημιουργώντας βέβαια έναν μεγάλο θερινό πονοκέφαλο για το υπουργείο που βασίζει μεγάλο μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ιδιωτικό σύστημα.

Αυτός ο πόλεμος θα έχει σίγουρα συνέχεια

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...