Yφυπ. Μετανάστευσης Bολουδάκη: Νέο αίτημα στο ΣτΕ για να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα»
Yφυπ. Μετανάστευσης Bολουδάκη: Νέο αίτημα στο ΣτΕ για να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα»
Την κατάθεση νέας αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ώστε να λογίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα» για αιτούντες διεθνούς προστασίας από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, προανήγγειλε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βουλουδάκη, ως «απάντηση» στην πρόσφατη ακύρωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που χαρακτήριζε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες διεθνή προστασία από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ βασίστηκε στην έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης για τον εν λόγω χαρακτηρισμό, καθώς και στη γενική αναστολή της επανεισδοχής αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.
Το σκεπτικό της απόφασης
Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε για να εξετάσει πέντε υποθέσεις που είχαν συζητηθεί στις 7 Φεβρουαρίου. Οι υποθέσεις αφορούσαν:
– Την απόφαση του ελληνικού κράτους να κατατάξει την Τουρκία στον εθνικό κατάλογο ασφαλών τρίτων χωρών για αιτούντες άσυλο από συγκεκριμένες χώρες.
– Τις απορριπτικές αποφάσεις των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών για αιτήσεις διεθνούς προστασίας που βασίστηκαν στον χαρακτηρισμό αυτό.
Το Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι η υπ’ αριθμ. 38595/12.12.2023 κοινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου περιοριζόταν στην παράθεση κειμένων από διεθνείς πηγές, χωρίς να αξιολογούνται τα δεδομένα που περιείχαν οι πηγές αυτές.
Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε τεκμηριωμένη ανάλυση που να αποδεικνύει ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια του άρθρου 91 του Ν. 4939/2022 (αντίστοιχο με το άρθρο 38 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ).
Για τους λόγους αυτούς, το ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, στο μέτρο που αφορούσε τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για αιτούντες διεθνή προστασία με καταγωγή από τις πέντε προαναφερθείσες χώρες.
Περαιτέρω, το ΣτΕ έκρινε ομόφωνα ότι πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, με τις οποίες είχαν απορριφθεί αιτήματα διεθνούς προστασίας αιτούντων αφγανικής ιθαγένειας. Οι αποφάσεις αυτές είχαν βασιστεί στο γεγονός ότι οι αιτούντες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, η οποία θεωρούνταν ασφαλής τρίτη χώρα.
Ωστόσο, το ΣτΕ διαπίστωσε ότι από το 2020 η Τουρκία έχει αναστείλει την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει τους αιτούντες σε τουρκικό έδαφος. Βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της 4ης Οκτωβρίου 2024 στην υπόθεση C-134/23, οι ελληνικές αρχές δεν δύνανται να απορρίπτουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτες επί τη βάσει του άρθρου 33 παρ. 2 στοιχ. γ’ της οδηγίας 2013/32/ΕΕ και της αντίστοιχης διάταξης του εθνικού δικαίου, με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα.
«Εξηγώντας« την απόφαση του ΣτΕ, η κυρία Βολουδάκη μίλησε και εκείνη «για αστοχία από την πλευρά της τεκμηρίωσης, κάτι το οποίο όπως είπε, θα αλλάξει, και γνωστοποιώντας ότι «θα επανακατατεθεί η πρόταση του υπουργείου», εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Μάλιστα, όπως είπε, αν και δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ, θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του υπουργείου θα είναι τέτοια ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα ώστε να μπορεί να δέχεται πίσω μετανάστες. «Αυτό θα γίνει από την πλευρά του υπουργείου μας πολύ γρήγορα», ξεκαθάρισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Οπως εξάλλου σημείωσε, οι περισσότεροι από τους παράνομα εισερχομένους «δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να φύγουν γι’ άλλους προορισμούς. Και ειδικά οι τελευταίες ροές, μέσω της Κρήτης, είναι από την Αίγυπτο. «Το 60%-65% περίπου των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι, οπότε στο τραπέζι μπαίνει η συζήτηση με την Αίγυπτο», θέλησε να σημειώσει η κυρία Βολουδάκη.
Επίσης, πρόσθεσε, στην πλειονότητα τους, οι αιτούντες ασύλου είναι οικονομικοί μετανάστες που «δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι, αλλά δεν είναι», για να επισημάνει στο σημείο αυτό ότι μετά την απαραίτητη διαδικασία ταυτοποίησης, είναι άλλη η αντιμετώπιση για τους ανηλίκους και άλλη για τους ενήλικες.
Αν η αίτηση χορήγησης ασύλου απορριφθεί δύο φορές, τόνισε η υφυπουργός, τότε θα πρέπει να επιστρέψει ο μετανάστης στη χώρα του.
Και στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενη στον υπό διαπραγμάτευση νέο Κανονισμό για τις επιστροφές, συμπλήρωσε ότι επιδίωξη είναι «να γίνονται πιο εύκολες και πιο γρήγορες οι επιστροφές» όσο δεν δικαιούνται ασύλου.
Ερωτηθείσα δε πού θα επιστραφούν οι παράνομα εισελθόντες στην Ελλάδα, η κυρία Βολουδάκη έδωσε διαζευκτική απάντηση: είτε σε ασφαλείς χώρες, δηλαδή τη χώρα από την οποία εισήλθαν, είτε στη χώρα καταγωγής τους, όταν αυτό είναι εφικτό.
Τέλος, ως προς τη νόμιμη μετανάστευση, η υφυπουργός σημείωσε πως «είναι πάρα πολύ μεγάλες οι ανάγκες των αγρο-κτηνοτροφικό τομέα, στον τουριστικό κλάδο και στις κατασκευές».
«Υπάρχουν κάποιες συμφωνίες οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να ενεργοποιηθούν ούτως ώστε να μπορούν να έρχονται οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα μας και να δουλεύουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένο εργοδότη», πρόσθεσε, για να επισημάνει επί της διαδικασίας ότι «πριν έρθει κάποιος [νόμιμος μετανάστης] πρέπει να ερωτηθεί το υπουργείο Εργασίας και ειδικά η ΔΥΠΑ» – κάτι που όπως αναγνώρισε, καθιστά χρονοβόρα τη διαδικασία και γι’ αυτό στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ ένα ακόμη κύκλωμα διακινητών
Την ώρα των δηλώσεων της κυρίας Βολουδάκη, ανακοινώθηκε η εξάρθρωση μίας ακόμη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης διακινητών παράνομων μεταναστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη «γραμμή» Εβρος-Θεσσαλονίκη, αποκομίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ως μέλη της κατηγορούνται 9 άτομα (39 έως 72 ετών), εκ των οποίων τρεις Ελληνες και έξι Γεωργιανοί.
Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αττική, συνελήφθησαν πέντε εξ αυτών, ενώ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ακόμη δύο βρίσκονται ήδη έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας και οι υπόλοιποι δύο αναζητούνται. Προηγήθηκε έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Europol (και ειδικότερα το European Migrant Smuggling Center).
Σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Αστυνομία, το εν λόγω κύκλωμα εμπλέκεται σε τουλάχιστον οκτώ παράνομες μεταφορές μεταναστών από παραποτάμιες περιοχές του Εβρου προς την ενδοχώρα, κατά την περίοδο από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τον τρέχοντα μήνα. Τα μέλη του χρησιμοποιούσαν τετρακίνητα αγροτικά αυτοκίνητα, τύπου pick-up (4×4), προερχόμενα κυρίως από τη Βουλγαρία, ενώ σε κάθε δρομολόγιο μετέφεραν από 8 έως 14 αλλοδαπούς που πλήρωναν αδρά για την μετακίνησή τους.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση κατασχέθηκαν επτά από τα παραπάνω οχήματα αυτού του τύπου, έξι ΙΧ αυτοκίνητα και πλήθος τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών μέσων. Στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, επιπλέον, 1570 πακέτα τσιγάρα και 1079 συσκευασίες καπνού, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού Δημοσίου. Σε βάρος του σχηματίσθηκε αυτοτελής δικογραφία (για το ίδιο σκέλος συνελήφθη και μία αλλοδαπή).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Yφυπ. Μετανάστευσης Bολουδάκη: Νέο αίτημα στο ΣτΕ για να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα»
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.