279
| REUTERS/Stephane Mahe

Υφεση-ρεκόρ (μεγαλύτερη και από αυτή του Μάη του ’68) στη Γαλλία λόγω του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 11:28
| REUTERS/Stephane Mahe

Υφεση-ρεκόρ (μεγαλύτερη και από αυτή του Μάη του ’68) στη Γαλλία λόγω του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 11:28

Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.

Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ότι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε –17% τον Ιούνιο).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.

Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των ‘μη απαραίτητων’ δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», εξήγησε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.

Η πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση που είχε καταγραφεί στη Γαλλία προτού τη χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού ανάγεται στο δεύτερο τρίμηνο του 1968 και οφειλόταν στη γενική απεργία του Μαΐου, αλλά είχε ακολουθηθεί από ανάπτυξη 8% το καλοκαίρι.

Ρωμαλέα ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, μετά την αβυσσαλέα πτώση της, προβλέπεται για αργότερα φέτος: το INSEE αναμένει ότι θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Natixis το 16%, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας) το 14%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...