412
| Shutterstock

Υφεση-έκπληξη «μόνο» 2,3% για το α’ τρίμηνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 13:12
|Shutterstock

Υφεση-έκπληξη «μόνο» 2,3% για το α’ τρίμηνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 13:12

Μείωση 2,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και ανήλθε σε 44,425 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2020 υπήρξε ανάπτυξη της τάξης του 4,4%. Το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου κρίνεται ως και θετικά δεδομένου του παρατεταμένου lockdown που δεν είχε προβλεφθεί.

Αναλυτές επισημαίνουν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό εξάλλου ήταν και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα: ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο δείχνουν «ηπιότερη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις, παρότι κατά το συγκεκριμένο – εφετινό – διάστημα η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς ολικού lockdown, λόγω της πανδημίας».

«Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει:

«Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα.

»Από ’δω και εμπρός, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας, θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ:

Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% οφείλεται στα εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 2,4%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 4,9%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω και των μέτρων στήριξης, αυξήθηκε 4,9%.

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 8,6%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 13,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 38,7%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 9,2%).

Μεταξύ α’ τριμήνου εφέτος και δ’ τριμήνου πέρυσι, υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,2%, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,8%.

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 3%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 4% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,2%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2% (οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,3%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...