576
Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Σανάα της Υεμένης κατά της επίθεσης - απάντησης ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον των Χούθι. | REUTERS/Khaled Abdullah TPX IMAGES OF THE DAY

Υεμένη: Νέες επιθέσεις κατά των Χούθι – Πυρά Τραμπ κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 21:00
Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Σανάα της Υεμένης κατά της επίθεσης - απάντησης ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον των Χούθι.
|REUTERS/Khaled Abdullah TPX IMAGES OF THE DAY

Υεμένη: Νέες επιθέσεις κατά των Χούθι – Πυρά Τραμπ κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 21:00

Κλιμακώνοτναι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή με τη διεθνή κοινότητα να ζητεί αποκλιμάκωση και τους εμπλεκόμενους να επιμένουν σε επιθέσεις κι αντεπιθέσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν την Παρασκευή για τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, όπως αναφέρει το Politico.  Ο πρώην πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αλλά και τη διαμάχη γύρω από τη νοσηλεία του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν.

«Λοιπόν, επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω. Ρίχνουμε βόμβες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ξανά (εκεί όπου νίκησα το ISIS!), και ο υπουργός Αμυνάς μας, ο οποίος εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες, διεξάγει τον πόλεμο από τον υπολογιστή του σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου», έγραψε ο Τραμπ, ο κορυφαίος προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Στη Χοντέιντα

Οι βομβαρδισμοί κατά των Χούθι συνεχίζονται με νεότερο έναν που έπληξε το Σάββατο την πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη. Το πλήγμα ήρθε ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι από αυτή την πόλη-λιμάνι, όπως ανέφεραν πηγές ασφαλείας.

«Η τοποθεσία, από την οποία εκτοξεύτηκε μια ρουκέτα από τους Χούθι, στα περίχωρα της Χοντέιντα, βομβαρδίστηκε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή, σύμμαχη με τους αντάρτες, προσθέτοντας ότι δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να εξακριβωθεί αν το πλήγμα προήλθε δια θαλάσσης ή από αέρος.

Μια αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό της τοποθεσίας.

«Προσωπικό μήνυμα»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν ένα «προσωπικό μήνυμα» στο Ιράν σχετικά με τους Χούθι στην Υεμένη. «Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αναφέρει το BBC.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το τελευταίο τους χτύπημα ήταν μια «επακόλουθη δράση» που στόχευε ραντάρ.

Ανησυχία για ακριβό πετρέλαιο

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τιμές του πετρελαίου ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν χθες καθώς αρκετά πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονταν στην Ερυθρά Θάλασσα άλλαξαν ρότα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη.

Στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα πλήγματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση» τους Χούθι και επανέλαβε ότι θα απαντήσει εφόσον «συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».

Αντίποινα

Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον υπογραμμίζουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές τους στην Υεμένη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους Χούθι, εξαπολύθηκαν εν είδει αντιποίνων μετά τις επί μήνες επιθέσεις του κινήματος αυτού εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στρατιώτες Χούθι στέκονται πάνω σε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης κοντά στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας. (EPA/HOUTHIS MEDIA CENTER HANDOUT)

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του ισραηλινού εδάφους και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες θεωρούν ότι συνδέονται με ισραηλινά συμφέροντα.

Νετανιάχου: Κανείς δεν μας σταματάει

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι «κανείς» δεν θα σταματήσει τη χώρα του στον πόλεμο που ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας που εξαπέλυσε ως αντίποινα για την φονική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

«Κανείς δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη, ούτε ο Αξονας του Κακού, ούτε κανείς άλλος», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη στο Τελ Αβίβ, αναφερόμενος ειδικότερα στο αίτημα της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ ).

Η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...