769
Η εικόνα με το γαϊδουράκι που έχει φορτωθεί ένα ψυγείο έκανε τον γύρο του Διαδικτύου | Instagram

Υδρα: Εικόνες-σοκ με γαϊδουράκια που κουβαλάνε ψυγεία – «Δεν είναι κακοποίηση, είναι καθημερινότητα» λέει ο δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 13:20
Η εικόνα με το γαϊδουράκι που έχει φορτωθεί ένα ψυγείο έκανε τον γύρο του Διαδικτύου
|Instagram

Υδρα: Εικόνες-σοκ με γαϊδουράκια που κουβαλάνε ψυγεία – «Δεν είναι κακοποίηση, είναι καθημερινότητα» λέει ο δήμαρχος

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2023, 13:20

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media από την Υδρα, με ένα γαϊδουράκι να έχει φορτωθεί ένα ολόκληρο ψυγείο για να το μεταφέρει.

Πρόκειται για ένα βίντεο με το ζώο να φαίνεται να ταλαιπωρείται εν μέσω καύσωνα και να προσπαθεί να ισορροπήσει με ένα τεράστιο ψυγείο στην πλάτη του –το βίντεο έγινε viral στο Instagram και στο Tik Tok και κινητοποίησε φιλοζωικές οργανώσεις, κυρίως αυτές που έχουν στόχο την προστασία των ιπποειδών, τα οποία συχνά και συστηματικά κακοποιούνται στη χώρα μας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «ζώα εργασίας».

Αυτό εξάλλου επικαλέστηκε και δήμαρχος της Υδρας, ο οποίος σε ένα σχόλιό του, στο Mega την Παρασκευή, μετά τις αντιδράσεις υποστήριξε ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και αιώνες στο νησί και δεν συντρέχουν νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου!

Και μπορεί τυπικά να είναι και έτσι. Οπως ανέφερε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», σχολιάζοντας τις σοκαριστικές εικόνες με το γαϊδουράκι στην Υδρα, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ιπποειδών».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ippothesisGR (@ippothesis_equine_welfare)

«Αίσχος» σχολίασε από την πλευρά του για τα γαϊδουράκια στην Υδρα, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Γαϊδούρακια / Αλογα – Stop στην εκμετάλλευση/κακοποίηση».

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες και τα περί κακοποίησης των άτυχων αυτών ζώων, ο Γιώργος Κουκουδάκης, δήμαρχος Υδραίων, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», επικαλέστηκε την «κουλτούρα» του νησιού, εξηγώντας ότι ζώα εργασίας χρησιμοποιούνται εδώ και 300 χρόνια για τις οικονομικές δραστηριότητες της Υδρας, καθώς εκτός των άλλων απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων.

«Το να μιλάει κάποιος για κακοποίηση ζώων χωρίς να έχει προσδιοριστεί κάτι, νομίζω ότι είναι και ανεύθυνο αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας. Οταν κάποιος ασχολείται με τη φιλοζωία πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζει και τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις», είπε ο κ. Κουκουδάκης, για να συμπλήρωσει:

«Πάλι πέρυσι είχαμε το ίδιο περιστατικό, μιλούσαν για κακοποίηση σε γαϊδουράκι που ήταν μουλάρι. Είναι ζώα εργασίας, σύμφωνα λοιπόν με τις κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, ένα τέτοιο ζώο μπορεί να κουβαλήσει το 1/5 του βάρους του, δηλαδή γύρω στα 100 κιλά. Μία ηλεκτρική συσκευή, όπως αυτή που φαίνεται στο βίντεο, δεν ζυγίζει πάνω από 60-70 κιλά. Ετσι δεν συντρέχουν ούτε νομικοί λόγοι για κακοποίηση ζώου», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε πως «ακόμα και από τη φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο φορτώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονείται».

 

Και κατέληξε: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Υδρα είναι ένα νησί όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων, είναι ένα νησί χτισμένο αμφιθεατρικά, που εδώ και 300 χρόνια χρησιμοποιεί ζώα εργασίας για όλες τις οικονομικές της δραστηριότητες. Ετσι είναι πολύ βασικό κάποιος να καταλάβει την τοπική κουλτούρα. Δεν είναι κακοποίηση ζώου, δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό είναι η καθημερινότητα του νησιού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...