477
| IntimeNews

Υδρα: Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δικογραφία για την καταστροφική φωτιά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 14:26
|IntimeNews

Υδρα: Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δικογραφία για την καταστροφική φωτιά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 14:26

Σημαντικά στοιχεία για την καταστροφική πυρκαγιά στην Υδρα που αφάνισε 300 στρέμματα δάσους έφερε, την Τρίτη, στη δημοσιότητα το EΡΤΝews μέσα από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Oι δύο αυτόπτες μάρτυρες επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη» και κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στην πευκόφυτη πλαγιά στην Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους και είδαν λάμψεις στον ουρανό.

«Καθόμουν στο κατάστρωμα του σκάφους, όταν άκουσα κρότους από τον διπλανό όρμο, και είδα στον ουρανό αντανακλάσεις φωτός δηλαδή σαν λάμψεις από πυροτεχνήματα. Συνολικά οι κρότοι ήταν 15 έως 20 συνεχόμενοι και ταυτόχρονοι με τις εκλάμψεις», κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες του EΡΤΝews, ο έλληνας κυβερνήτης και αυτόπτης μάρτυρας της υπόθεσης.

Στη συνέχεια, είπε ο 40χρονος κυβερνήτης, πήρε τη συνοδευτική βάρκα της θαλαμηγού και με έναν ναύτη, έφτασαν κοντά στη θαλαμηγό «Περσεφόνη».

«Πλησιάσαμε σε απόσταση 15 έως 20 μέτρα από το σκάφος, τους είπαμε αν χρειάζονται βοήθεια, αλλά οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν μας απάντησαν. Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από τη θάλασσα. Ηταν σκοτεινά και αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα», δήλωσε ο καπετάνιος.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν το βοηθητικό σκάφος, της θαλαμηγού, να κινείται μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Ο κυβερνήτης, επίσης, κατέθεσε πως εκείνος βγήκε ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το κινητό του τηλέφωνο, και ενημέρωσε τις Αρχές για την πυρκαγιά.

Οπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δέκα επιβάτες από το Καζακστάν δεν κατέθεσαν ενόρκως, αλλά προφορικά είπαν στους ανακριτικούς υπαλλήλους ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πυρκαγιά και την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά έβλεπαν ποδόσφαιρο.

Τα τέσσερα στοιχεία που «καίνε» το «Περσεφόνη»

  1. Το «Περσεφόνη» ήταν το μοναδικό σκάφος σε μικρή απόσταση από το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.
  2. Ο ιστότοπος Marinetraffic έχει καταγράψει ότι το «Περσεφόνη» ήταν το μοναδικό σκάφος που βρισκόταν στον όρμο Μπίστι τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.
  3. Στο σημείο που εκδηλώθηκε φωτιά δεν υπάρχει πρόσβαση από δρόμο και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από σκάφος
  4. Η συμπεριφορά των μελών του πληρώματος τα οποία, σύμφωνα με τις καταθέσεις, όταν είδαν να τους πλησιάζει το τέντερ από το σκάφος που ήταν σε διπλανό όρμο, επέστρεψαν άμεσα στο γιοτ και σήκωσαν άγκυρα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που τους είχαν υποχρεώσει να «πιάσουν» στην περιοχή Μπίστι.

Η δίωξη

Σε βάρος του καπετάνιου του «Περσεφόνη» και των 12 μελών του πληρώματός του ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πειραιά δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο.

Οι «13» του τουριστικού σκάφους, αφού παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...