327
Φωτογραφία Αρχείου | IntimeNews

Χωρίς σκιές η αλλαγή εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 21:41
Φωτογραφία Αρχείου
|IntimeNews

Χωρίς σκιές η αλλαγή εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 21:41

Καθώς η συγκυρία στην πολιτική έχει πάντοτε ξεχωριστή σημασία, θα ήταν εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί αργά το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε η απόφαση του Νίκου Δένδια για την ανάληψη των καθηκόντων Εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών από τον Γεώργιο Αρναούτη, σε αντικατάσταση του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

Κι αυτό διότι μόλις την Πέμπτη ο απερχόμενος εκπρόσωπος έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο δημοσίευμα των New York Times περί παροχής άδειας εξαγωγής σε τρίτες χώρες του συστήματος Predator στην εταιρεία Intellexa. Σύμφωνα με την απάντηση, αρμόδια για τέτοιες αδειοδοτήσεις είναι η Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ενώ όπως υπογραμμίζεται έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στο υπουργείο για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτήν την ατμόσφαιρα, πολλοί έσπευσαν να συνδυάσουν την αποχώρηση του κ. Παπαϊωάννου με το ζήτημα της Intellexa. Όμως, ήταν εδώ και πολύ καιρό γνωστό στους διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ο κ. Παπαϊωάννου θα αποχωρούσε από τη θέση του, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατεξοχήν διπλωματικοί συντάκτες γνώριζαν ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού για την αποχώρηση του κ. Παπαϊωάννου.

Όπως, άλλωστε, διευκρινίζουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπαϊώαννου διορίστηκε στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη με Προεδρικό Διάταγμα της 4ης Αυγούστου 2022, το οποίο και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Αυγούστου 2022. Η δε εντολή τοποθέτησής του εκδόθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, με την ανάληψη υπηρεσίας να ορίζεται για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο κ. Παπαϊωάννου θα επιδώσει τα διαπιστευτήρια του στις 20 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το μεσημέρι της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στο ισόγειο του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Ακαδημίας 1 τελετή ενόψει της αναχώρησης του κ. Παπαϊωάννου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο εκπρόσωπο Αλέξανδρο Παπαϊωάννου για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του. Παράλληλα, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του και, ειδικότερα, στα νέα του καθήκοντα ως μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...