Είτε τις αγνόησε εντελώς, είτε αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις θρησκευτικές υποδείξεις, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφτασε τη Σαουδική Αραβία χωρίς μαντίλα.
Αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων, οι συνομιλητές της είναι αρκετά χαμογελαστοί, παρά την παρουσία μιας γυναίκας που δεν ακολουθεί τους κανόνες. Η αλήθεια είναι πάντως ότι η εικόνα της πρωθυπουργού της Βρετανίας με μαντίλα θα ήταν μια εικόνα που μπορεί ακόμα και να σόκαρε αρνητικά.
Η πρωθυπουργός ακολούθησε ως προς αυτό το παράδειγμα της γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία βρέθηκε στο Ριάντ τον περασμένο Δεκέμβριο για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα Σαλμάν Αλ Αλ Σαούντ. Οταν της υπέδειξαν να καλύψει το κεφάλι της και να φορέσει ένα μακρύ ρούχο, καλύπτοντας τα πόδια της, εκείνη αρνήθηκε και επέλεξε να εμφανιστεί με ένα σκούρο ανδρικό κοστούμι. Σύμφωνα με την Bild, η υπουργός απάντησε ότι «καμία γυναίκα στη συνοδεία μου, ούτε εγώ, θα το φορέσουμε. Το δικαίωμα να επιλέγει κάποιος τα ρούχα του είναι το ίδιο, για άνδρες και γυναίκες». Και σε αυτή την περίπτωση, η σαουδαραβική πλευρά ήταν απλά η σιωπή.
Αντιθέτως, τον Φεβρουάριο κατά την επίσκεψή της στη χώρα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά είχε ακολουθήσει τον ενδυματολογικό κώδικα της χώρας…
Στα τυπικά της επίσκεψης, η πρωθυπουργός της Βρετανίας πριν από την διήμερη επίσκεψή της στο Ριάντ είχε επισημάνει ότι θα θέσει «σκληρά ζητήματα». Οι συνομιλίες αναμένεται ακόμη να επικεντρωθούν σε εμπορικά και οικονομικά θέματα με το βλέμμα στο Brexit.
Η Τερέζα Μέι υπόσχεται τη βοήθεια της Βρετανίας στην μεγάλη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτήσει σε βάθος χρόνου την οικονομία της από το πετρέλαιο, ενώ με τη σειρά ενδιαφέρεται για μια καλή διμερή συμφωνία.
Η Βρετανία είναι μάλιστα από τους μεγαλύτερους πωλητές οπλικών συστημάτων στα Σαουδική Αραβία και αντίστοιχα το Ριάντ από τους μεγάλους αγοραστές βρετανικού στρατιωτικού υλικού. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ βέβαια κοινά είναι τα ενδιαφέροντα και στον τομέα της ενέργειας.
Παρά ταύτα, η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αποφύγει κάποια άλλα σκληρά ερωτήματα, από αυτά που δεν θα τεθούν κατά την επίσκεψή της στη μεσανατολική χώρα, ενδέχεται όμως να ακούσει από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ.
Η έμμεση εμπλοκή της Βρετανίας στην σύρραξη στην Υεμένη, λόγω της στρατιωτικού τύπου βοήθειας που παρέχει στη Σαουδική Αραβία, είναι ένα από τα αυτά. Δεύτερο και διαχρονικό η συστηματική σιωπή του Λονδίνου για πληθώρα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ένα ζήτημα που και ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθούσε να αποφύγει να εξηγήσει όσο μπορεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News