371
Ερημιά έξω από το σπίτι του Αϊ Βασίλη στο Ροβανιέμι τη μικρή πόλη όπου είναι Χριστούγεννα 365 μέρες το χρόνο... | EPA/KAISA SIREN

Χωρίς τουρίστες φέτος το χωριό του Αϊ Βασίλη στο Ροβανιέμι

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 11:50
Ερημιά έξω από το σπίτι του Αϊ Βασίλη στο Ροβανιέμι τη μικρή πόλη όπου είναι Χριστούγεννα 365 μέρες το χρόνο...
|EPA/KAISA SIREN

Χωρίς τουρίστες φέτος το χωριό του Αϊ Βασίλη στο Ροβανιέμι

Protagon Team Protagon Team 25 Δεκεμβρίου 2020, 11:50

Τα στατιστικά μόνο απόγνωση μπορούν να φέρουν. Το 2019 προσγειώθηκαν 700 πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ροβανιέμι, το χωριό του Αϊ Βασίλη, στη Φινλανδία, στην πλειονότητά τους μέσα στον χειμώνα, και 500.000 επισκέπτες πέρασαν από εκεί.

Φέτος, γράφει ο Monde, οι μόνοι τολμηροί είναι λίγοι φοιτητές από ξένες χώρες και οι απόδημοι Φινλανδοί, ενώ οι μόνες πτήσεις που γίνονται είναι εσωτερικού.

Το 2020 είχε αρχίσει με πολύ καλές προοπτικές, καθώς τους δύο πρώτους μήνες οι ξενοδόχοι είχαν καταγράψει κίνηση-ρεκόρ. Πολλοί ήταν και οι ασιάτες επισκέπτες.

Η ειρωνεία της τύχης ότι τον κορονοϊό έφερε στην Φινλανδία ένας κινέζος τουρίστας – και μάλιστα από τη Γουχάν. Η διάγνωση έγινε στις 29 Ιανουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου η χώρα, παρά το ότι δεν είχε πολλά κρούσματα, μπήκε σε lockdown και τα σύνορα έκλεισαν.

Η τακτική της κυβέρνησης της Σάνα Μαρίν ήταν επιτυχημένη. Ως το τέλος του Ιουνίου τα κρούσματα ήταν λιγότερα από 8.000 και οι θάνατοι μόλις 328. Ετσι όταν τα σύνορα άνοιξαν και πάλι τον Σεπτέμβριο, η Φινλανδία ήταν ελκυστικός προορισμός.

Γενικά η χώρα τα πηγαίνει καλά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αντίθετα από πολλές άλλες στην Ευρώπη. Το όριο που έθεσε για να δέχεται επισκέπτες, τα 25 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, το έχουν ξεπεράσει σχεδόν όλοι στην Ευρώπη. «Μόνο το Βατικανό απομένει», παρατηρούν με κάποια πίκρα στον φινλανδικό οργανισμό τουρισμού. Αρα, ο κλάδος είναι μπροστά σε μια χαμένη σεζόν.

Μια βοηθός του Αϊ Βασίλη σε ένα από τα πολλά καταστήματα του «Χωριού», περιμένει τους τουρίστες… EPA/KAISA SIREN

Το Ροβανιέμι υπολογίζει ότι θα χάσει 200 εκατ. ευρώ και η Λαπωνία περί τα 700 εκατ. Συνολικά 5.000 εποχικοί υπάλληλοι θα μείνουν άνεργοι. Ο κλάδος καλεί την κυβέρνηση να ανακοινώσει τα σχέδιά της για τον χειμώνα του 2021, γιατί από τώρα καταρτίζονται και τα σχέδια των tour operator.

Ακριβέ μου Αϊ Βασίλη…

Μικρή παρηγοριά, μια τηλεδιάσκεψη με τον Αϊ Βασίλη, η τιμή της οποίας είναι «αλμυρή». Για 79 ευρώ (ή 99 ευρώ ανήμερα τα Χριστούγεννα) μπορεί να μιλήσει κανένας στα αγγλικά ή τα φινλανδικά με τον άγιο μέσω του WhatsApp ή του Zoom, για μόλις πέντε λεπτά. Δώδεκα 12 ευρώ στοιχίζει το προσωποποιημένο βίντεο.

Ο αερομεταφορέας Finnair, πάλι, για 10 ευρώ προσφέρει εικονικά ταξίδια στο χωριό του Αϊ Βασίλη (τα έσοδα θα πάνε στη Unicef).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...