773
Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κίνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην ισχυρή κρατική υποστήριξη | Shutterstock/Allexxandar

Χωρίς αντίπαλο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 14:13
Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Κίνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην ισχυρή κρατική υποστήριξη
|Shutterstock/Allexxandar

Χωρίς αντίπαλο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 14:13

Η ποσότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Κίνα είναι πλέον σχεδόν διπλάσια από αυτήν που παράγουν όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει ο Guardian.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από τη ΜΚΟ Global Energy Monitor (GEM), διαπίστωσε ότι η Κίνα διαθέτει 180 gigawatt (GW) ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής χρήσης υπό παραγωγή, καθώς και 15 GW αιολικής ενέργειας. Ετσι, η συνολική αιολική και ηλιακή ενέργεια φθάνει τα 339 GW – πολύ μπροστά από τα 40 GW υπό παραγωγή στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν μόνον ηλιακά πάρκα με χωρητικότητα 20 MW ή περισσότερο, τα οποία τροφοδοτούνται απευθείας στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος ηλιακής ενέργειας της Κίνας θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα μικρής κλίμακας ηλιακά πάρκα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της ηλιακής παραγωγής της Κίνας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ηγετική θέση του Πεκίνου στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, καθώς και τις δυνατότητες ανακύκλωσής της, ιδιαίτερα στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.

Η Κίνα γνωρίζει μια έκρηξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, ενισχυμένη από την ισχυρή κρατική υποστήριξη. Ο πρόεδρος Σι τονίζει την ανάγκη για «νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις» – ένα σύνθημα που υποδηλώνει την επιθυμία του για στροφή της κινεζικής οικονομίας προς την τεχνολογία και την καινοτομία. Ο κινέζος πρόεδρος λέει ότι οι «νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις» περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πράσινης παραγωγής.

Μεταξύ Μαρτίου 2023 και Μαρτίου 2024 η Κίνα εγκατέστησε περισσότερες μονάδες ηλιακής ενέργειας από όσες είχε εγκαταστήσει συνολικά την προηγούμενη τριετία – και περισσότερη από όση όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί το 2023, όπως διαπίστωσαν οι αναλυτές της GEM. Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 1.200 GW εγκατεστημένης παραγωγής αιολικής και ηλιακής ισχύος μέχρι το τέλος του 2024, έξι χρόνια νωρίτερα από τον κυβερνητικό στόχο.

«Το αμείωτο κύμα κατασκευής εγγυάται ότι η Κίνα θα συνεχίσει να ηγείται στον τομέα των εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο εγγύς μέλλον, πολύ μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο» αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον η ασιατική χώρα θέλει να επιτύχει τον στόχο της για μείωση των επιπέδων εκπομπών άνθρακα κατά 18%.

Προηγούμενη ανάλυση υποδηλώνει ότι η Κίνα θα χρειαστεί να εγκαταστήσει κάπου μεταξύ 1.600 και 1.800 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030, ώστε να πετύχει τον στόχο της για παραγωγή του 25% της συνολικής της ενέργειας από μη ορυκτές πηγές. Μεταξύ 2020 και 2023 μόλις το 30% της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με τον στόχο του 50%.

Η Κίνα δεν δείχνει σημάδια ότι προσπαθεί να απομακρυνθεί από την ανθρακούχα ηλεκτρική ενέργεια. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι εγκρίσεις νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτές πηγές τετραπλασιάστηκαν την τριετία 2022-2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία (2016-2020), παρά τη δέσμευση της χώρας το 2021 για πιο «αυστηρό έλεγχο» της νέας παραγωγής από γαιάνθρακα.

Η συνολική κατανάλωση ορυκτών αυξήθηκε από τον μέσο όρο του 0,5% ετησίως σε 3,8% ετησίως μεταξύ των δύο χρονικών περιόδων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία –ο οποίος εστίασε την προσοχή πολλών χωρών στον ενεργειακό εφοδιασμό– και οι μεγάλες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της κινεζικής επικράτειας τα τελευταία χρόνια, έχουν εντείνει τις ανησυχίες των κινέζων αξιωματούχων για την ενεργειακή ασφάλεια.

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα, τον οποίο οι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο για τον μετριασμό της διαλείπουσας λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η βιομηχανία ορυκτών θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος ενίσχυσης των τοπικών μεγεθών του ΑΕΠ, αν και οι τομείς καθαρής ενέργειας είναι πλέον ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 40% της αύξησης του ΑΕΠ το 2023.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η καλύτερη αποθήκευση και ευελιξία του δικτύου είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική χρήση του αυξανόμενου όγκου καθαρής ενέργειας που παράγεται στα αιολικά και ηλιακά πάρκα της Κίνας. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και γι’ αυτό χαρακτηρίζει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου ως μία από τις «τρεις νέες» τεχνολογίες που είναι σημαντικές για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ανάπτυξης – μαζί με τα ηλεκτρικά οχήματα και τους ηλιακούς συλλέκτες.

Τον περασμένο χρόνο οι επενδύσεις σε μπαταρίες συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας σημείωσαν αύξηση 364% σε σχέση με το 2022. Η έκθεση της GEM τονίζει παράλληλα και το προβάδισμα της Κίνας στην κατασκευή σχεδιαζόμενης υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα 339 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας που έχουν φτάσει στο στάδιο της παρασκευής αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των προτεινόμενων έργων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον παγκόσμιο ρυθμό παρασκευής, που βρίσκεται στο 7%. Οι επιδόσεις της Κίνας στην πράσινη ενέργεια είναι εντυπωσιακές αλλά δεν αρκούν για να την απομακρύνουν από τον εθισμό της στον άνθρακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...