504
O Aντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων | Ting Shen/Pool via REUTERS

Χτύπησαν οι «καμπάνες» Μπλίνκεν για τον Ερντογάν: «Αυτά που ξέρατε τέλος»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 10:31
O Aντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων
|Ting Shen/Pool via REUTERS

Χτύπησαν οι «καμπάνες» Μπλίνκεν για τον Ερντογάν: «Αυτά που ξέρατε τέλος»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 10:31

«Τσαμπουκάδες στην Ανατολική Μεσόγειο τέλος», ήταν σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη δυναμική επιστροφή των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή όπου μέχρι πρόσφατα –και με την ανοχή του Ντόναλντ Τραμπ– ο τούρκος πρόεδρος έδειχνε να κάνει ό,τι θέλει.

Στην πρώτη ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Επέκρινε ανοικτά την Τουρκία για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, παρατήρησε, σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

Ηρθε η ώρα «οι ΗΠΑ να ορθώσουν ανάστημα και να εμπλακούν στην προώθηση της σταθερότητας, της κυριαρχίας και της εδαφική ακεραιότητας όλων των μερών στην Αν. Μεσόγειο» 

«Εχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία σίγουρα δεν ήχησε καλά στα αφτιά του Ταγίπ Ερντογάν.

We have called out actions including by Turkey that violate international law or commitments as NATO ally and that includes provocative actions against Greece like violations of airspace.
Secretary of State Antony Blinken

Ο Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί «με πραγματική ανησυχία» τον τελευταίο χρόνο τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Και στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι πλέον οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν έναν (πιο) ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στη προώθηση της σταθερότητας στη περιοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των πλευρών στην Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι η καταφυγή σε προκλητικές ενέργειες και στη χρήση στρατιωτικών μέσων δεν μπορεί να αποτελέσουν βάση για την επίλυση των διαφορών, οι οποίες –όπως είπε– πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και μέσω της διπλωματίας.

Ούτε συζήτηση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Στην αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Κλείνοντας, ο κ. Μπλίνκεν κράτησε ανοιχτό το παράθυρο της αισιοδοξίας για τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μια μείωση της έντασης και ότι η Άγκυρα προσπαθεί να υιοθετήσει μια πιο παραγωγική προσέγγιση. «Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της έντασης σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...