Χρυσοχοΐδης: Τι θα κάνουμε με τα τροχαία (και μία απάντηση για την αιματηρή εισβολή στο Κορωπί)
Χρυσοχοΐδης: Τι θα κάνουμε με τα τροχαία (και μία απάντηση για την αιματηρή εισβολή στο Κορωπί)
«Η κατάσταση με τα τροχαία και τις απώλειες στους δρόμους δεν μπορεί να συνεχιστεί», παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κληθείς να σχολιάσει σε συνέντευξη του στον Real FM 97,8, τον θλιβερό απολογισμό με τους 18 νεκρούς και τους 600 και πλέον τραυματίες τον μήνα που μας πέρασε.
«Στον αστικό ιστό έχουμε πάρα πολλές παρασύρσεις πεζών. Παρασύρονται μητέρες με καροτσάκια, με παιδιά. Παρασύρονται ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν την ευκινησία, που έχουν οι νεότεροι, με αποτέλεσμα να χάνονται άνθρωποι μέσα στον δρόμο.
»Επίσης, χάνονται πάρα πολλοί άνθρωποι μοτοσικλετιστές. Και αν αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, λόγω της πυκνής αστυνόμευσης, οκτώ στους δέκα φοράνε κράνος, στην περιφέρεια φοράνε μόνο οι δύο στους δέκα», επεσήμανε ο υπουργός.
«Ολα αυτά -τόνισε- δεν είναι απλά ένα ζήτημα αστυνόμευσης, αλλά είναι ένα ζήτημα συνολικά αντιλήψεων… πρέπει να δούμε συνολικά τη φιλοσοφία της αστυνόμευσης, ώστε να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική». Από την άλλη όμως, παρατήρησε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να υπάρχει ένας δικαστής ούτε ένας αστυνόμος πάνω από τον καθένα μας. Ούτε μπορεί να έχουμε εκατομμύρια κάμερες στη χώρα να παρακολουθούμε έναν-έναν από εμάς για το πώς οδηγεί».
Και ακολούθως ανέφερε ενδεικτικά μερικά από τα μέτρα που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης (αν και ορισμένα μη ρεαλιστικά τόσο ως προς την ίδια την εφαρμγή τους, όσο και ως προς την επιτήρησή τους):
- μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ μέσα στις πόλεις.
- χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε συνδυασμό με την αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων που θα καταστήσουν τα ΜΜΜ γρήγορα και αποτελεσματικά – Στο σημείο αυτό ανέφερε πως το Υπουργείο Μεταφορών προχωράει στην προμήθεια καμερών που θα τοποθετηθούν σε λεωφορεία, έτσι ώστε να αστυνομεύονται, αποτελεσματικότερα, οι λεωφορειολωρίδες.
- χρήση κράνους από όλους τους μοτοσικλετιστές, μέσα από μια επικοινωνιακή καμπάνια.
- Κατανάλωση αλκοόλ: τα Σαββατοκύριακα που η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, τους τελευταίους μήνες, η Τροχαία πραγματοποιεί κυριολεκτικά εκστρατεία διενεργώντας χιλιάδες ελέγχους με αποτέλεσμα οι οδηγοί πλέον να είναι πιο προσεκτικοί.
- εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης στους δρόμους του Λεκανοπεδίου.
- τοποθέτηση -από την Περιφέρεια Αττικής – καμερών σε διαβάσεις πεζών, σε κεντρικές διασταυρώσεις, ώστε να μην υπάρχουν παρασύρσεις.
«Αυτό το οποίο απαιτείται είναι πια να αποκτήσουμε όλοι έναν σεβασμό στον εαυτό μας, στην ανθρώπινη ζωή, γιατί είναι κρίμα τόσα νέα παιδιά- γιατί αυτό είναι το κρισιμότερο και το θλιβερότερο- να χάνονται στους δρόμους καθημερινά», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο υπουργος Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνέντευξή του στον Real FM, o κ. Χρυσοχοΐδης κλήθηκε να πάρει θέση και για τρομακτικό περιστατικό στο Κορωπί με τον μανιακό με το κατσαβίδι που επιτέθηκε και τραυμάτισε δυο πολίτες και στη συνέχεια εισέβαλε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα όπου τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς.
Οπως είπε ο υπουργός, ρόλος του Αστυνομικού Τμήματος είναι να διαχειρίζεται καθημερινές υποθέσεις και ζητήματα που αφορούν στη σχέση με τους πολίτες, ενώ υπάρχουν ειδικές ομάδες που συμμετέχουν σε σχέδια αστυνόμευσης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές.
«Δεν είναι τα αστυνομικά τμήματα αυτά τα οποία διαχειρίζονται, την αστυνόμευση και το έγκλημα σε κάθε περιοχή.… είναι η ΔΙΑΣ, είναι οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες δίνουν καθημερινά αγώνα σε διάφορες περιοχές…. Σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχουν φρουροί στα Τμήματα; Δηλαδή, 5-6 άτομα τη μέρα, να διατίθενται για να είναι μέσα σε μια σκοπιά; Αυτά είναι παλαιομοδίτικες αντιλήψεις», απάντησε στα «πυρά» που δέχεται η Αστυνομία ως προς την προστασία και φύλαξη των Α.Τ. στη σκιά περιστατικών όπως αυτό του Κορωπίου ή της άγριας δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω ακριβώς από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.
«Αυτό που έχουμε και πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών, την ασφάλεια των πόλεων και την κοινωνική ειρήνη».
Αντίστοιχα, στο ερώτημα γιατί δεν εξουδετερώθηκε πιο δραστικά ο πρωταγωνιστής του αιματηρού επεισοδιου στο Κορωπί, ο υπουργός απάντησε πως «ήταν ένας βίαιος διαταραγμένος άνθρωπος. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει η αντίστοιχη βία από την πλευρά των αστυνομικών, η νόμιμη βία, έτσι ώστε να εξουδετερωθεί. Αυτή ήταν η ενέργεια και πρέπει να επαινέσουμε τους αστυνομικούς που [λειτούργησαν με αυτόν τον τρόπο]».
Τέλος, όσον αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις των ενστόλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικινδύνου. «Πρόκειται για ένα ιστορικό αίτημα το οποίο ικανοποιείται και θεωρώ ότι είναι σημαντικό το ποσό το οποίο δίνεται, όπως και κάποιες άλλες μικρές αυξήσεις. Έχει γίνει μια πρόοδος και υπάρχει μια ικανοποίηση σε όλο το φάσμα των ενστόλων», είπε, ενώ σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο διαβεβαίωσε ότι όλα τα στοιχεία είναι υπό επεξεργασία από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά», ήταν εκτίμησή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Χρυσοχοΐδης: Τι θα κάνουμε με τα τροχαία (και μία απάντηση για την αιματηρή εισβολή στο Κορωπί)
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.