Σκιαγραφώντας τη συνεργασία που είχε ως υφπουπουργός Εμπορίου με τον Κώστα Σημίτη -ένα πραγματικό «σχολείο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ο πρώην πρώθυπουργός ανήκει αδιαμφισβήτητα στους ιστορικούς ηγέτες της χώρας. Με θερμά λόγια όμως, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον εξυπνόπτερα πρωθυπουργό που έχει γνωρίσει.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Κώστας Σημίτης συγκαταλέγεται στους ιστορικούς ηγέτες και πρωθυπουργούς της χώρας στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία. Εχει αφήσει ένα μεγάλο αποτύπωμα στην εθνική μας διαδρομή, δηλαδή η είσοδός μας στην Οικονομική Νομισματική Ένωση, η είσοδός μας στο ευρώ, η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ, τα μεγάλα έργα, μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν την εποχή εκείνη, για παράδειγμα όλες οι ανεξάρτητες Αρχές που υπάρχουν σήμερα, είναι πολιτικές που αφορούν και εφαρμόστηκαν από τον Κώστα Σημίτη», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
«Νομίζω ότι είναι ένας ιστορικός ηγέτης. Φαίνεται ότι είναι ένας πολιτικός ο οποίος άφησε μια μεγάλη, ισχυρή και ανεξίτηλη σφραγίδα», συνέχισε και περιεγράψε για την πρώτη τους συνεργασία στο υπουργείο Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου:
«Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Κώστα Σημίτη πολύ νεαρός όταν ορίστηκα από τον Ανδρέα Παπανδρέου υφυπουργός Εμπορίου και ήμουν υφυπουργός του. Εκεί για πρώτη φορά αντιλήφθηκα και εγώ πώς είναι να ασκείς εξουσία, πώς είναι να είσαι υπουργός και να έχεις υποχρεώσεις. Αν εξαιρέσει κανείς μια μικρή θητεία που είχα ως νομάρχης, μπήκα για πρώτη φορά στον στίβο της διοίκησης και εκεί για μένα ήταν πραγματικά ένα “σχολείο”».
«Ο εξυπνότερος πρωθυπουργός που έχω γνωρίσει»
«Σήμερα -επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης- οι ηγέτες και οι άνθρωποι συνολικά, από την πολιτική μέχρι τις επιχειρήσεις, δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο. Είναι άλλος πολιτικός ο Μητσοτάκης, ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος, ίσως ο εξυπνότερος πρωθυπουργός που έχω γνωρίσει και έχω συνεργαστεί. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται είναι με βάση μια σειρά δεδομένα που ο ίδιος αναζητά και έχει γνώση».
Οι τρεις προτεραιότητες
Στη συνέντευξή του στο Μega, o υπουργός Προστασίας του Πολίτης αναφέρθηκε εξάλλου και στα ζητήματα αρμοδιότητάς του.
«Αυτήν την στιγμή -τόνισε- το μεγάλο ζητούμενο σε σχέση με την ασφάλεια είναι αφενός μεν από τη μία πλευρά να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή από έναν σωρό κινδύνους και απειλές που την περιβάλλουν, δηλαδή τα σύνορά μας. Πρέπει σε κάθε περίπτωση τα σύνορά μας να είναι απρόσβλητα σε μια εποχή που το περιβάλλον όλο είναι πολύ ευαίσθητο, κινητικό και ασταθές. Αν μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε η όαση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αυτό θα είναι η πρώτη μεγάλη νίκη. Αυτός είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος».
»Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα το οποίο διεισδύει παντού και αυτό θέλει μια διαρκή επιμονή, σχέδιο, στρατηγική και ανθρώπους.
»Το τρίτο είναι να έχουμε ασφαλείς γειτονιές, ασφαλείς πόλεις για να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι ζουν σε ένα περιβάλλον με ένα κράτος το οποίο τους προστατεύει.
»Το έγκλημα δεν είναι σημερινή υπόθεση, θα υπάρχει πάντα. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα το εξαλείψει. Σημασία έχει να υπάρχει παρουσία Αστυνομίας για να υπάρξει αποτροπή».
Και ειδικά για την παραβατικότητα συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι Ρομά, επανέλαβε ότι «το θέμα των Ρομά και γενικότερα αυτές οι ομάδες οι ευάλωτες όλες, έχει μπει από τη δική μου την πλευρά σε μια καινούργια βάση. Τέλος αυτή η ανοχή, κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο. Χρειάζονται και άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα για να δούμε πώς θα μπορέσουμε αυτούς τους ανθρώπους να τους πλησιάσουμε και να τους ενσωματώσουμε. Κάθε μέρα γίνονται επιχειρήσεις μέσα στους καταυλισμούς. Δεν έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα γιατί είναι πολλά χρόνια μια ανοχή αδικαιολόγητη. Αυτήν την στιγμή γίνεται δουλειά».
«Αυτές τις ημέρες», σημείωσε για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, «περνάει διάταξη που όποιος έχει ένα παρών, έχει δηλαδή μια υποδικία ή μια καταδίκη και περνάει κάθε μήνα από το ΑΤ, πλέον ένα δεύτερο αδίκημα σε οδηγεί στη φυλακή. Κάθε μέρα αυστηροποιείται η νομοθεσία».
Οσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, με την πρώτη γυναικτονία του 2025 να καταγράφεται πριν από λίγα μόλις 24ωρα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το 2024 έχουμε 13.000 συλλήψεις κακοποιητών, αυτοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κακοποιούν τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους, τους γονείς τους. 13.000 συλλήψεις σε περίπου 20.000 περιπτώσεις. Πρόκειται να ένα τεράστιο νούμερο».
«Το “βραχιολάκι” θα ψηφιστεί σύντομα. Η άποψή μου είναι ναι, και όχι μόνο να μπει” βραχιολάκι” αλλά πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι διατάξεις έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει το θύμα ή το υποψήφιο θύμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και έκλεισε με μία αναφορά και στη βία των ανηλίκων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News