310
|

Χρυσοχοΐδης στη Βουλή για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο: προχωρά ταχύτατα η ανέγερσή του

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 09:01

Χρυσοχοΐδης στη Βουλή για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο: προχωρά ταχύτατα η ανέγερσή του

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 09:01

Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού κατά την τελευταία του επίσκεψη στη περιοχή τον περασμένο Μάρτιο εν μέσω της τεχνητής μεταναστευτικής κρίσης που είχε προκαλέσει τότε ο Ερντογάν, ενώ τις εβδομάδες που ακολούθησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε αρκετές φορές ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν άμεσα.

Οι διαδικασίες ελέγχου της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Εβρο -έκτασης 27 χλμ και συνολικού προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ- ολοκληρώθηκαν, και τη Δευτέρα στις 13.00 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημερώνει τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης  για τα βασικά σημεία της σύμβασης.

Προ μηνών ο υπουργός είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «ο φράχτης στον Εβρο προχωράει και σε λίγους μήνες θα είναι πραγματικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτο η «Καθημερινή», τα πρώτα 9 χλμ θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή οδικού δικτύου για την πρόσβαση των δυνάμεων ασφαλείας στον φράκτη, καθώς και η κατασκευή φυλακίων.

Για τη χρηματοδότηση του έργου έχει ήδη δεσμευθεί κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2020, ενώ αντίστοιχο ποσό πρόκειται να δεσμευθεί για τον ίδιο σκοπό και από τον προϋπολογισμό του 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευή του νέου φράχτη όπως και του υφιστάμενου (το κόστος του δεν ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από εθνικούς και όχι κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, προχωρά η εγκατάσταση του συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων με σύστημα καμερών. Ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί ο ΟΤΕ, που έχει ήδη αρχίσει να στέλνει τεχνικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο. Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία 11 καμερών πάνω σε πυλώνες στην περιοχή από την Α.Δ. Ορεστιάδας μέχρι τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...