Στόχος των «πυρών» του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες για μία σειρά από θέματα –από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας μέχρι την Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) και από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις-διαδηλώσεις ως τη δήλωσή του στον ΑΝΤ1 «μας κάνουν κριτική αυτοί που έκαψαν 100 ανθρώπους στο Μάτι»– ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε το πρωί της Πέμπτης μέσα από τη συχνότητα του ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», στην κριτική που δέχεται, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με στοχοποιούν, αλλά αντέχω, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά «είμαι πολύ ανθεκτικός, πιστεύω στη Δημοκρατία, στην αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα θα απαντώ στην αντιπαράθεση και ρητορικά, μέσα στο κοινοβούλιο και με τις πράξεις και τις αποφάσεις μου» .
«Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχει εδώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ένας προοδευτικός πολιτικός. Αυτό είναι αγκάθι στα μάτια τους», υποστήριξε και ανταπέδωσε τα «πυρά» που δέχτηκε με αφορμή την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και ειδικά της Πολιτικής Προστασίας κατά την πρόσφατη χιονοκακοκαιρία «Μήδεια».
«Αυτοί που σήμερα είναι τιμητές για ένα πολύ μικρό θέμα, δεν κατάλαβαν τι έγινε και εάν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι, όπου υποτίμησαν το πρόβλημα, αγνόησαν την ανθρώπινη ζωή και σήμερα ξαναέρχονται με τον ίδιο τρόπο να προβάλουν προβλήματα, ενώ εκείνο το φαινόμενο κόστισε 100 ζωές.
»Τότε δεν υπήρχε επιχειρησιακός αρχηγός, δεν υπήρχε φυσική ηγεσία, ήταν διαλυμένη η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, διότι οι τότε κυβερνώντες δεν ήξεραν να διαχειρίζονται κρίσεις και δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν πράγματα που έχουν κοστίσει τόσο πολύ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει με μία σύσταση προς τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Κουμουνδούρου:
«Θέλω με σεβασμό να τους πω να ανοίξουν εγχειρίδια να συγκροτήσουν πολιτικές. Οπως και εμείς έχουμε υποχρέωση να βελτιωνόμαστε».
«Οταν κάνεις διαχείριση κρίσης», εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «βάζεις κάποια πράγματα στη σειρά, τα ζυγίζεις και παίρνεις αποφάσεις, έτσι γίνεται παγκοσμίως, είναι αρετή να προλαμβάνεις και να διασφαλίζεις ότι οι άνθρωποι δεν θα κινδυνεύσουν» και υποστήριξε ότι το θέμα με την Εθνική Οδό στο οποίο επανέρχεται με επιμονή τα τελευταία 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ, «είναι τρικυμία στο ποτήρι που θέλουν να φτιάξουν ορισμένοι».
Για μία ακόμη φορά ανέλαβε πλήρως τη ευθύνη για το κλείσιμο της Αθηνών – Λαμίας, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση ήταν δική του, καθώς όπως είπε, μετά από εισήγηση των αρμοδίων και των συνεργατών του και αφού πήγε ο ίδιος και είδε την κατάσταση στη Μαλακάσα, διαπίστωσε ότι θα προκαλούνταν μεγαλύτερα προβλήματα εάν έμενε ανοιχτός ο δρόμος, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα (εδώ).
«Δεν έγινε και τίποτα να πάει κάποιος λίγες ώρες αργότερα στη Θήβα», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα λέγονται από στελέχη και μέσα του ΣΥΡΙΖΑ περί ευνοϊκής αντιμετώπισης της εταιρείας του αυτοκινητοδρόμου «Νέα Οδός».
Ομοίως, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέρριψε και τις κατηγορίες περί καταστολής.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία αυταρχισμού και βίας, πού τον βλέπουν τον αυταρχισμό; Είναι κενή ρητορική. Το λένε για να στηρίξουν ότι είναι μία δεξιά κυβέρνηση. Προσπαθώ να είμαι δημοκρατικός με την έννοια ότι σχεδιάζω και εφαρμόζω προοδευτικές πολιτικές», επεσήμανε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συναθροίσεις-διαδηλώσεις και τη σύσταση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ).
«Το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις είναι ό,τι πιο δημοκρατικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μικρές συγκεντρώσεις δεν μπορούν να παραλύουν τη ζωή της πόλης», υποστήριξε, ενώ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία επανέλαβε ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν μπόρεσε καμία πρυτανική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας, τις παράνομες πράξεις, διότι δεν είναι δουλειά τους αυτή, γιατί είναι φοβισμένοι άνθρωποι, κυριαρχούν στα Πανεπιστήμια κάτι γκεσταπίτες, μικρές βίαιες ομάδες, που επιβάλλουν τη θέλησή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το πρόβλημα θα λυθεί με την ήπια αστυνόμευση, με ρόλο αποτρεπτικό που θα επιβάλλει τον νόμο.
«Τέτοιο καιρό του χρόνου δεν θα υπάρχει κανείς από αυτούς του θρασύδειλους, δεν θα υπάρχει ατιμωρησία. Το νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί», διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, με αφορμή «καλέσματα ανυπακοής» όπως αυτό (εδώ) του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ –πρώην υπουργού Παιδείας– Νίκου Φίλη.
Για το θέμα Κουφοντίνα, ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικό με την απεργία πείνας και αρκέστηκε να πει ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης της «17Ν» είναι ένας κρατούμενος όπως και οι άλλοι, ο οποίος ζητάει να μετατεθεί από μία φυλακή σε μία άλλη, όπου θέλει να πάει το 50% των κρατουμένων. Αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, το θέμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα και ο ίδιος δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο.
Επανερχόμενος, τέλος, στο πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι σε γενικές γραμμές «πήγαμε καλά».
Το τριήμερο του κύριου φαινομένου δεν είχαμε καθόλου εγκλωβισμούς, δεν είχαμε ατυχήματα, δεν κινδύνεψε άνθρωπος, δεν συνέβη καμία ολιγωρία σε ό,τι αφορά την κίνηση, επεσήμανε, αποδίδοντας τους τρεις θανάτους σε Κρήτη και Εύβοια σε άλλους λόγους.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν απολογισμό να δουν τι λάθη έγιναν», αφού, όπως παραδέχθηκε, λόγω των προβλημάτων με το ηλεκτρικό ρεύμα, ταλαιπωρήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Στο σημείο αυτό παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης προβλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
«Είναι λογικό να υπάρξει αναστάτωση, αλλά δεν μπορούμε να φτιάξουμε έναν μηχανισμό χιλιάδων ανθρώπων», ανέφερε σχετικά ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, όπως η υπογειοποίηση του δικτύου και η συνεργασία των δήμων με τον ΔΕΔΔΗΕ. «Αν αυξηθούν τα συνεργεία και πάρουμε χιλιάδες ανθρώπους θα την πληρώσουν οι καταναλωτές, δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι», παρατήρησε απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υποστελέχωσης σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του Διαχειριστή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News