616
| INTIME NEWS

Χρυσοχοΐδης: Ο Εβρος είναι όαση ασφάλειας στην ασταθή περιοχή μας»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 15:25
|INTIME NEWS

Χρυσοχοΐδης: Ο Εβρος είναι όαση ασφάλειας στην ασταθή περιοχή μας»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2024, 15:25

Οαση σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερη ασταθή περιοχή είναι κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Εβρος.

Ο κ.Χρυσοχοΐδης από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται ανέφερε πως η περιοχή μας έχει ιδιαίτερα προβλήματα σταθερότητας και πως ο Έβρος αλλά και η χώρα γενικότερα μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια«έχει επιτευχθεί μια νέα πραγματικότητα στην οριογραμμή του Εβρου, με τη συνεργασία της Αστυνομίας στην περιοχή και χάρη στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη θωράκιση του Έβρου και με τον φράχτη, με την προσθήκη προσωπικού, την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών και τη συνεχή και διαρκή δουλειά που όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταναστευτικές ροές αυτή τη στιγμή στον Εβρο είναι σχεδόν μηδενικές.

Ενίσχυση δυναμικού

Για την ατζέντα της σημερινής επίσκεψής του στον ακριτικό Νομό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι εξετάστηκαν μία σειρά από ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας αλλά και με την τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προσθήκη άλλων 150 συνοριοφυλάκων στην περιοχή -100 στη Ροδόπη και 50 στην Καβάλα- στη δεύτερη γραμμή ελέγχου της μετανάστευσης, όπως είπε. Υπενθύμισε, δε, ότι από το 2020, που ξέσπασε η κρίση στον Έβρο, έχουν προσληφθεί πάνω από 1000 συνοριοφύλακες σε όλους τους νομούς της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στις τρεις σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ.Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «φέτος ο αριθμός των εκπαιδευομένων θα ανέλθει σε περίπου 1500 άτομα -περίπου 800 άτομα στην Κομοτηνή, 500 άτομα στο Διδυμότειχο και επίσης προστίθενται φέτος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια στην Ξάνθη 150 άτομα, τα οποία του χρόνου θα πολλαπλασιαστούν».

Αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία, σημειώνοντας ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σημαντικά (67%) στην περιοχή. «Αύξηση των περιστατικών, πολλές συλλήψεις, πολλές καταδίκες από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, πολλοί περιοριστικοί όροι. Αυτό είναι ελπιδοφόρο, το ότι οι Ελληνίδες, οι γυναίκες της περιοχές καταγγέλλουν τα περιστατικά, αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη. Η αστυνομία κάνει μια εξαιρετική δουλειά και σε επίπεδο διαχείρισης προσωπικό, σε επίπεδο ποινικό, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας των γυναικών θυμάτων. Είχαμε πρόσφατα, τις τελευταίες ημέρες, πολύ δύσκολα περιστατικά. Έχουν συλληφθεί όλοι, κρατούνται και θα οδηγηθούν εκεί που πρέπει, με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών Αρχών», ανέφερε.

Υπογράμμισε, δε, πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. «Έχουμε safe houses εδώ στη Θράκη, σε όλους τους Νομούς, έχουμε υπηρεσίες εκπαιδευμένες -οκτώ άτομα ανά γραφείο ενδοοικογενειακής βίας σε όλους τους Νομούς της ΑΜΘ, δύο στον Έβρο ένα στην Ορεστιάδα κι ένα στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη στην Καβάλα και στη Δράμα, και πραγματικά είμαι χαρούμενος και δικαιωμένος σε μια προσπάθεια που κάνουμε, η κυβέρνησή μας, να προστατεύσει τα θύματα από τη βία που ασκείται μέσα στις οικογένειες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη προσπάθεια που, όπως είπε, γίνεται επίσης για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων. «Υπάρχει μια συντεταγμένη, σχεδιασμένη προσπάθεια από τα Τμήματα Ασφαλείας της κάθε περιοχής. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, έχουμε μια σημαντική μείωση περιστατικών, έχουμε μια μικρή αύξηση συλλήψεων -κυρίως ενηλίκων ασκούντων την επιμέλεια- και αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί η ποινική διαχείριση των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση, αλλά αυτοί οι οποίοι ασκούν την επιμέλεια πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι έχουν ευθύνη. Όπως επίσης να έχουν υπόψη τους όλοι αυτοί οι κακοποιητές, οι οποίοι κακοποιούν γυναίκες, παιδιά ή οποιουσδήποτε άλλους συνοικούν μέσα στις οικογένειες, να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια, ότι η αστυνομία θα τους συλλάβει και θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για την πορεία ανέγερσης του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Αλεξανδρούπολης, λέγοντας πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, εγκαθίσταται ο εργολάβος και θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες της ανέγερσής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...