Τα Εξάρχεια «θα έχουν καθαρίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επιπλέον αναφέρθηκε εκτενώς στο Μεταναστευτικό, τον «Ρουβίκωνα», αλλά και σε γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική πορεία του, όπως η έκρηξη του παγιδευμένου φακέλου στο υπουργείο το 2010, κατά την οποία σκοτώθηκε ο συνεργάτης του, Γιώργος Βασιλάκης.
Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε αμετακίνητος από τη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία του και, όπως είπε, ήταν στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ από τότε που φορούσε κοντά παντελονάκια, αλλά πλέον αυτό «αποχώρησε οριστικά από την πολιτική σκηνή και ανήκει στην Ιστορία».
Περιέγραψε την εποχή στην οποία ζούμε ως μεταπολίτευση και «μετάβαση στην κανονικότητα», κατά την οποία «καλούμαστε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε την Ελλάδα, μια εποχή που κυριάρχησαν οι ακραίοι με τον θυμό και τον παραλογισμό που διατάραξαν την κοινωνία». Σε αυτή την κανονικότητα «δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο υπουργός.
Για τα Εξάρχεια ανέφερε ότι εδώ και 4-5 μήνες η αστυνομία είναι εκεί, γι’ αυτό δεν υπάρχουν καψίματα από τους «μπαχαλάκηδες» και κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας. Oπως είπε, στα Εξάρχεια τα προβλήματα ήταν δύο: Η ανομία με τις καταλήψεις και η εγκληματικότητα από τους αλλοδαπούς, κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών, τις κλοπές κ.λπ.
Από προχθές έφυγαν τα ΜΑΤ, καθώς μπήκε σε εφαρμογή νέο σχέδιο, με βάση το οποίο εκτιμάται ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η γειτονιά «θα αποδοθεί στους κατοίκους της και στον δήμο».
Για τις καταλήψεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «το τελεσίγραφο που είχε στείλει λειτούργησε», καθώς πολλοί συνεννοούνται με ιδιοκτήτες των κτιρίων για κάποια μορφή μίσθωσης, ενώ «πολλές καταλήψεις αυτοεγκαταλείπονται».
Ειδικότερα για το Κουκάκι, είπε ότι «δεν υπήρξε καμιά τραυματική εμπειρία, εκτός από τους τραυματισμούς των αστυνομικών». Σχετικά με την περίπτωση της οικογένειας Ινδαρέ και τον σάλο που δημιουργήθηκε για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης. Γενικότερα όμως για την αστυνομική βία, είπε ότι «όποιος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του δεν έχει θέση στην αστυνομία», ενώ από τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε Προεδρικό Διάταγμα για το πειθαρχικό δίκαιο και διάταξη για ανεξάρτητη διερεύνηση από τον Συνήγορο του Πολίτη.
Για την περίπτωση του «Ρουβίκωνα», είπε ότι «η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά αν δεν αλλάξει τακτική».
Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική, έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η αστυνομική παρουσία και οι επιχειρήσεις, ενώ ο ίδιος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΕΔΗΕ για κλοπές καλωδίων, από τις οποίες το κράτος ζημιώνεται 22 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθώς και με τοπικούς παράγοντες. Πρόσθεσε πως γίνεται καταγραφή των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Για το Μεταναστευτικό ο υπουργός ανέφερε ότι τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή πολλαπλασιάστηκε ξαφνικά η ροή, που ήταν πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, επεσήμανε όμως ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 72.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε βάθος χρόνου 3-4 ετών.
Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί σωστό που επανιδρύθηκε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου για να ξεκαθαριστεί ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Εδωσε μεγάλη σημασία στη φύλαξη των συνόρων και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα ενσωμάτωσης της ΕΕ.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολύ θράσος» σε ό,τι αφορά την κριτική που του ασκεί στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών από τοξικομανείς σε κοινή θέα στην Αθήνα, λέγοντας ότι δίνει την εντύπωση πως προέρχεται «από ακροδεξιό κόμμα», και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αναφέροντας ότι προωθεί την εφαρμογή των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ενώ ταυτόχρονα έχει καθαρίσει τις πιάτσες της Αθήνας.
Δήλωσε ότι αν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα δεχόταν ξανά να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς αισθάνεται πως έχει την ωριμότητα, την εμπειρία και τη δυνατότητα «να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από πριν» και τόνισε ότι θα το κάνει «γιατί αισθάνεται ότι χρωστάει πάρα πολλά» στην κοινωνία.
Για την υπόθεση της δολοφονίας του υπασπιστή του Γ. Βασιλάκη το 2010, ο υπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία του, διότι 10 χρόνια μετά δεν έχει κλείσει η υπόθεση, διαβεβαίωσε όμως ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση.
Υπογράμμισε ότι για την υπόθεση υπάρχουν διασταυρωμένα στοιχεία για ένα άτομο (για την υπόθεση έχει κατηγορηθεί ο Βασίλης Παλαιοκώστας) και τόνισε: «Δεν μίλησα ούτε θα μιλήσω μέχρι να συλληφθεί αυτός που καταζητείται και οι διωκτικές και δικαστικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος, ένας πατέρας δύο παιδιών, ικανότατος αξιωματικός, που ήταν στενός συνεργάτης και φίλος μου. Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν ξέρω τι έχει γίνει. Οχι για μένα, γιατί εγώ δεν φέρω βάρη ψυχικά και αισθήματα εκδικητικά. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου έξω από συναισθήματα. Υπάρχει το καθήκον το πολιτικό και το κοινωνικό, κάνουμε τη δουλειά μας για το κοινωνικό σύνολο».
Για τους αλλοδαπούς που παρανομούν, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «διάλεξαν λάθος χώρα και τόπο για να εγκληματούν» και συμπλήρωσε ότι «θα φύγουν από τη χώρα» και μέχρι τότε «δεν πρόκειται ποτέ να αφεθούν ελεύθεροι, για λόγους προστασίας της κοινωνίας».
Με αφορμή τη συμπλοκή με νεκρό και τραυματία στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δράστες είναι γνωστοί και θα συλληφθούν και υπογράμμισε ότι «δέσμευσή του και της κυβέρνησης, στους κατοίκους της Αθήνας και της Ελλάδας, είναι ότι το έγκλημα αυτού του είδους θα εκλείψει από τη χώρα».
Τέλος, μίλησε για «απογοητευτική εικόνα» που βρήκε στην αστυνομία, όταν ανέλαβε το υπουργείο και ανθρώπους απρόθυμους να δουλέψουν, αποδίδοντας την «ισοπέδωση» στην κρίση με τις οριζόντιες περικοπές δαπανών, αλλά και στους δισταγμούς των προκατόχων του επί ΣΥΡΙΖΑ, που τους φρέναραν να κάνουν κάτι για τη διάλυση των υπηρεσιών, το αποτύπωμα της οποίας φάνηκε στην τραγωδία στο Μάτι. Σημείωσε ότι το επίπεδο διάλυσης έρχεται από παλιά, αλλά «δεν θα πάθουμε τα ίδια με το Μάτι», η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για να αποφύγει καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News