«Δεν υπάρχουν πολλές δικαιολογίες, οι άνθρωποι όφειλαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, να κάνουν σύλληψη, να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα με 1,3 μέτρηση στο αλκοτέστ. Το γιατί έγινε… Για να μη δημιουργούμε θεωρίες, εδώ είναι καθαρό είναι ότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε»: αυτό δήλωσε, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στο θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά, με τον 22χρονο Παναγιώτη να χάνει τη ζωή του από σύγκρουση με όχημα που οδηγούσε 45χρονος, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε εντοπιστεί σε κατάσταση μέθης αλλά δεν συνελήφθη.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους: το όριο για το αυτόφωρο είναι 0,60 και ο συγκεκριμένος μετρήθηκε στο υπερδιπλάσιο, 1,3, ενώ δεν είχε καν δίπλωμα διότι του είχε αφαιρεθεί σε άλλο έλεγχο αλκοτέστ.
«Χάθηκε ένα αγόρι, ένα παιδί 20 χρόνων. Είναι όλων μας παιδί, αυτό είναι θρήνος. Ολοι οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το εννοώ αυτό και το εννοεί η συντριπτική πλειοψηφία της αστυνομίας», προσέθεσε επίσης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχει μια κουλτούρα στην Κρήτη που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.
«Δώσαμε αγώνα τις προηγούμενες δύο ημέρες όλο αυτό να μεταφερθεί στη Δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις και συνήθειες οι οποίες επικρατούν κατά καιρούς σε τοπικές κοινωνίες και υπηρεσίες που είναι αδικαιολόγητες. Στους αστυνομικούς που εμπλέκονται θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες κυρώσεις μέσα από τις διαδικασίες τις διοικητικές και της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Διαμήνυσε, μάλιστα, ότι «θα αποδοθούν κυρώσεις και συνέπειες για πιθανή έλλειψη εποπτείας και ελέγχου στην υπόθεση αυτή».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε το «παρών» στο στούντιο του ΣΚΑΪ, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο που δεν ήταν καθόλου καλό για τον τομέα ευθύνης του. Πέρα από την τραγωδία στα Χανιά, με τους τρεις αστυνομικούς να συλλαμβάνονται καθώς δεν έκαναν καθόλου καλά τη δουλειά τους και δεν συνέλαβαν τον μεθυσμένο 45χρονο, με συνέπεια να χάσει ένας 22χρονος συμπολίτης μας τη ζωή του, υπήρχαν και οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Αρχικά, αναφερόμενος στο κύκλωμα προστασίας, ανέφερε πως έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. «Υπάρχει και η ποινική διάσταση όπου θα αποφασίσει ο ανακριτής μέσα στη βδομάδα», είπε και σημείωσε πως «συνεχώς αποκαλύπτονται μέσα από τις έρευνες που κάνει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διεφθαρμένοι ένστολοι και δημόσιοι υπάλληλοι».
«Το 2023 είχαμε 2.500 καταγγελίες για διαφθορά στον δημόσιο τομέα και το 2024 είναι 4.500 οι κλήσεις. Αυτοί που είχαν κάποια πράγματα να ενημερώσουν το έκαναν γιατί εμπιστεύονται την υπηρεσία, μια σπουδαία υπηρεσία. Προφανώς χρειάζεται συνέχεια αγώνας και προφανώς η διαφθορά δεν γεννήθηκε χθες, ούτε μόνο στον τόπο μας. Να ανησυχείτε και ανησυχούμε εκεί που υπάρχει ησυχία», συνέχισε.
Μάλιστα εκτίμησε ότι «οι ύποπτοι αυτοί φαίνεται πως αποτελούν συνέχεια ενός παλιού κυκλώματος αλλά αυτό θα το δει η Δικαιοσύνη».
«Σημασία έχει πως η υπηρεσία αυτή –εγώ αυτή την υπόθεση την γνώριζα από τον Φεβρουάριο–, με πολύ μεγάλη επιμονή, με μεθόδους κατόπιν εισαγγελικής υπόδειξης, οι οποίες ήταν undercover, οδήγησε στην παρακολούθηση ατόμων, οδήγησε εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Παράλληλα, σχολίασε ότι «το γεγονός πως έκαναν αυτή τη δουλειά και εισέπρατταν χρήματα από την πορνεία, από τζόγο, σημαίνει πως ήταν ένα σκληρό παράνομο κύκλωμα για το οποίο θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι οι υπηρεσίες που έχουν αποστολή την καταπολέμηση της διαφθοράς αποκαλύπτουν και εξιχνιάζουν και εξαρθρώνουν αυτά τα κυκλώματα. Δουλεύει η υπηρεσία».
Σε ερώτηση γιατί οι αστυνομικοί ακολουθούν έναν τέτοιο δρόμο παραβατικότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: «Είχαν μια αίσθηση ατιμωρησίας και μια αίσθηση ότι είμαστε στον σκληρό πυρήνα της εξουσίας, όπως και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Αρα είναι δύσκολο να φτάσουν σε μας. Και ο διπλασιασμός των καταγγελιών σημαίνει πως ανοίγουν στόματα, όπως και σε άλλα εγκλήματα, και αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για το δίκαιο και την κοινωνία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News