615
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών | Δελτίο τύπου / POOL/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Χρυσοχοΐδης: 1.600 πορείες μέσα σε τέσσερις μήνες το 2021

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 17:25
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών
|Δελτίο τύπου / POOL/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Χρυσοχοΐδης: 1.600 πορείες μέσα σε τέσσερις μήνες το 2021

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2021, 17:25

Στο ζήτημα των κινητοποιήσεων και των διαμαρτυριών στάθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του την Τρίτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Απαντώντας δε στην κριτική ότι ο νόμος που εφαρμόζεται περιστέλει τις ελευθερίες επεσήμανε πως «από τις 1.600 συναθροίσεις, πορείες και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει έως τώρα το 2021, επειδή κατά την αντιπολίτευση δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα, μόνο στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και συμπλήρωσε πως «σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έκλεισαν οι δρόμοι και ταυτόχρονα μαζί με τους διαδηλωτές ήταν και τα αυτοκίνητα δίπλα».

«Δεν διαλύθηκε η πόλη. Και έτσι επιτελείται ο ρόλος αυτής της νομοθεσίας που είναι εξαιρετικά δημοκρατική. Πραγματικά, προστατεύει το δικαίωμα των διαδηλωτών και ταυτόχρονα επιτρέπει στους υπόλοιπους συμπολίτες μας, που δεν συμμετέχουν, να κινούνται ελεύθερα, να κάνουν τις δουλειές τους, να δουλεύουν τα μαγαζιά και να υπάρχει κανονική ζωή», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη συμβολή της ΕΛ.ΑΣ., τον τελευταίο χρόνο τόσο στον Έβρο, όσο και στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Αστυνομία, μετά τον Έβρο, όπου έδωσε, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με άριστο τρόπο μια μάχη για την προστασία των συνόρων, για ένα μήνα, αποκρούοντας τις επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας για να εισβάλλουν χιλιάδες στο έδαφός μας, στη συνέχεια πραγματοποίησε 14 εκατομμύρια έλεγχους για την πανδημία. Έτσι, για να είμαστε δίκαιοι, να μην κάνουμε την Αστυνομία “σάκο του μποξ”», είπε.

«Ένα έργο, το οποίο δεν είναι αστυνομικό. Η ΕΛΑΣ, όμως, είναι ο μόνος ελεγκτικός φορέας στη χώρα. Βάλαμε δυνάμεις που κυνηγούν κάθε μέρα το έγκλημα, να κόβουν κλήσεις. Αυτό οδήγησε πολλές φορές σε μια αντιπάθεια στο πρόσωπο της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τον θυμό που είχαν οι πολίτες για το θέμα των περιορισμών. Και είχαμε πέντε, έξι, δέκα περιπτώσεις αυθαιρεσίας, κακής συμπεριφοράς, που πραγματικά όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα με ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι πολύ αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αστυνομική βία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε πως «η ΕΛΑΣ δεν είναι βίαιη, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι». Όπως είπε αυτό υποστηρίζεται «από στοιχεία επιστημόνων που το αποδεικνύουν».

«Φτιάξαμε πολλά πράγματα από την ημέρα που ήρθαμε στο υπουργείο. Δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη ένα τεράστιο πλαίσιο. Να μπορεί αυτός, αντί της ίδιας της ΕΛΑΣ, να κάνει την ΕΔΕ, να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, να εξετάζει το περιστατικό με τους δικός του νόμους, κανόνες και αντικειμενικότητα. Έτσι η Αστυνομία βγήκε από την μέση. Αυτή τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στα χέρια του όλες τις κρίσιμες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Δεν πάει πάνω από οκτώ μήνες για να βγει το αποτέλεσμα της κάθε ΕΔΕ. Κάθε μήνα η ΕΛΑΣ ανακοινώνει που βρίσκεται η κάθε ΕΔΕ. Σε ποιο στάδιο είναι, ποιος την κάνει και όλα τα στοιχεία. Ο πολίτης μπορεί να ξέρει που βρίσκεται η κάθε υπόθεση και μπορεί να ζητήσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται. Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι υποθέσεις αυθαιρεσίας. Παλεύουμε να γίνουμε καλύτεροι. Προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη», συμπλήρωσε.

Παράλλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι «κάθε νέο αστυνομικό Σώμα κάνει την δουλειά του». Για παράδειγμα, η ΟΔΟΣ, που αποτελείται κυρίως από άοπλες γυναίκες, είναι ένα νέο Σώμα ήπιας αστυνόμευσης και εφαρμόζει το νόμο για τις συναθροίσεις.

Όσον αφορά την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε πως υπάρχουν ομάδες που περιπολούν και «προστατεύουν του πολίτες στις κρίσιμες πλατείες, όπου κάποτε δεν μπορούσε να περπατήσει άνθρωπος, όπως τα Εξάρχεια, ο Κολωνός, ο Αγιος Παντελεήμονας».

Κλείνοντας ο υπουργός μοιράστηκε το όραμά του που περιλαμβάνει τη διαρκή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό.

«Και στο παρελθόν έγιναν αλλαγές που καταστράφηκαν μετά την ανάληψη μιας άλλης κυβέρνησης. Αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα, την δημοκρατία, την ΕΛΑΣ και τελικά για τους πολίτες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...