Το όνομά του; Μαγκάουα. Το είδος του; Αρουραίος. Το ταλέντο του; Να εντοπίζει νάρκες.
Ο Μαγκάουα λοιπόν, ένας αφρικανικός αρουραίος που έχει εκπαιδευτεί από τη βελγική οργάνωση APOPO, βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο για «το θάρρος του που σώζει ζωές και την αφοσίωση στο καθήκον».
Εχει εντοπίσει 39 νάρκες και 28 πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στην Καμπότζη. Πρόκειται, μάλιστα, για τον πλέον επιτυχημένο αρουραίο της οργάνωσης αφού έχει συμβάλει στον καθαρισμό 141.000 τετραγωνικών μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.
Για αυτές τις υπηρεσίες του, η PDSA (βρετανική οργάνωση για ζώα) τον τίμησε με το χρυσό μετάλλιο. Ετσι ο Μαγκάουα έγινε ο πρώτος αρουραίος στα 77 χρόνια της οργάνωσης που κερδίζει αυτό το βραβείο.
Πώς εντοπίζουν τις νάρκες οι αρουραίοι
Οι αρουραίοι είναι έξυπνοι και έχουν εξαιρετικά όσφρηση. Ετσι, εκτελούν αποστολές με επιβράβευση την τροφή καλύτερα από άλλα ζώα, εξήγησε ο Κρίστοφ Κοξ, εκτελεστικός διευθυντής της APOPO σύμφωνα με το BBC. Χάρη στο μέγεθός τους – ο Μαγκάουα ζυγίζει 1,2 κιλά και έχει μήκος 70 εκατοστά- διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο όταν διασχίζουν ναρκοπέδια.
Η οργάνωση εκπαιδεύει τους αρουραίους να εντοπίζουν μια χημική ένωση των εκρηκτικών. Για την εκπαίδευσή τους απαιτείται περίπου ένας χρόνος και όταν «πιάσουν δουλειά» εργάζονται μισή ώρα την ημέρα, νωρίς το πρωί. Όταν εντοπίσουν μία νάρκη, ξύνουν το σημείο και οι χειριστές τους σπεύδουν επί τόπου.
Ο Μαγκάουα μπορεί να ψάξει μια έκταση ίση με ένα γήπεδο τένις σε 30 λεπτά όταν ένας άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν έως και 4 ημέρες για κάτι τέτοιο, εξήγησε ο Κρίστοφ Κοξ. «Αυτό το μετάλλιο είναι μεγάλη τιμή για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους στην Καμπότζη και τον υπόλοιπο κόσμο, που υποφέρουν από τις νάρκες. Με το μετάλλιο στρέφεται η παγκόσμια προσοχή σε αυτή το πρόβλημα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της APOPO.
«Η δουλειά του Μαγκάουα και της οργάνωσης είναι πραγματικά μοναδική και ξεχωριστή», δήλωσε από την πλευρά της η Τζαν ΜακΛάφλιν, γενική διευθύντρια της PDSA.
«Η Καμπότζη εκτιμά ότι 4-6 εκατομμύρια νάρκες τοποθετήθηκαν στη χώρα από το 1975 έως το 1998, οι οποίες έχουν προκαλέσει 64.000 θανάτους. Η δουλειά του σώζει και αλλάζει ζωές. Κάθε νάρκη που εντοπίζει μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου για τους ντόπιους», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News