Δεν ήταν ακριβώς θρίαμβος. Το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου ήταν υποψήφιο για πέντε Χρυσές Σφαίρες, αλλά τελικά απέσπασε μία, αυτήν για την ερμηνεία της εξαιρετικής Ολίβια Κόλμαν. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η βράβευση στην 76η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια αποτελεί έναν οδηγό, έναν χάρτη που στέλνει την ταινία του έλληνα σκηνοθέτη στα Οσκαρ.
Η Ολίβια Κόλμαν υποδύθηκε τη βασίλισσα Αννα σε αυτήν την μαύρη κωμωδία και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ γυναικείου ρόλου στην κατηγορία της κωμικής ή μουσικής ταινίας. Το φιλμ του Λάνθιμου ήταν υποψήφιο και για δύο δεύτερους γυναικείους ρόλους (Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις) καθώς και για Καλύτερη Ταινία και το Σενάριο (όχι για τη σκηνοθεσία του 45χρονου κινηματογραφιστή).
Θριαμβευτές της βραδιάς όμως, ήταν άλλοι.
Ηταν –και αυτό συνιστά έκπληξη– το «Bohemian Rhapsody», που ως βιογραφία του θρυλικού Φρέντι Μέρκιουρι των Queen δεν ικανοποίησε ούτε τους κριτικούς ούτε τους φαν της μπάντας, αλλά φαίνεται πως άρεσε στα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ. Το φιλμ τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ στον πρωταγωνιστή Ράμι Μάλεκ απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.
Θριαμβευτής ήταν και τo φιλμ «Green Βοοk» του Πίτερ Φάρελι, που κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες: καλύτερης μουσικής ή κωμικής ταινίας, καλύτερου Σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα Β’ ανδρικού ρόλου με τον Μαχερσάλα Αλί.
Δείχνοντας την προτίμηση της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών (και του Χόλιγουντ γενικότερα) σε ρόλους ιστορικών προσωπικοτήτων, μετά τη βράβευση της Κόλμαν (βασίλισσα Αννα) και του Μάλεκ (Μέρκιουρι), ο Κρίστιαν Μπέιλ έλαβε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμική ή μουσική ταινία, επειδή υποδύθηκε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι. Και στον λόγο του, αντί να ευχαριστήσει τον Θεό ευχαρίστησε τον… διάβολο –μια παραπομπή στην σκοτεινή πολιτεία του δεξιού χεριού του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Η μόνη που ξέφυγε από τον κανόνα, ήταν η Γκλεν Κλοουζ που πήρε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο «The Wife» του Μπγιορν Ραντζ.
Το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν ψηφίστηκε ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, ενώ πήρε και βραβείο Σκηνοθεσίας.
Για την προσφορά του στην Εβδομη Τέχνη τιμήθηκε με το βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ ο μέγας Τζεφ Μπρίτζες.
Τα βραβεία αναλυτικά
Καλύτερη Δραματική Ταινία – «Bohemian Rhapsody»
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία – Γκλεν Κλόουζ, «The Wife»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία – Ράμι Μάλεκ, «Bohemian Rhapsody
Καλύτερη Κωμική Ή Μουσική Ταινία – «Green Book»
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Ολίβια Κόλμαν, «The Favourite»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Κρίστιαν Μπέιλ, «Vice»
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία – «Roma»
Καλύτερη Β’ Γυναικεία Ερμηνεία – Ρετζίνα Κινγκ, «If Beale Street Could Talk»
Καλύτερη Β’ Ανδρική Ερμηνεία – Μαχερσάλα Αλί, «Green Book»
Καλύτερη Σκηνοθεσία – Αλφόνσο Κουαρόν, «Roma»
Καλύτερο Σενάριο – Πίτερ Φάρελι, Νικ Βαλελόνγα, Μπράιαν Κάρι, «Green Book»
Καλύτερη Μουσική – Τζάστιν Χάρβιτζ, «First Man»
Καλύτερο Τραγούδι – «Shallow», «A Star Is Born», με την Lady Gaga
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων – «Spider-Man: Into the Spider-Verse»
Βραβείο Cecil B. Demille – «Jeff Bridges»
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News