349
Η Μομίγι Νισίγια, με εμφανή τα χτυπήματα στα χέρια από πτώσεις, πανηγυρίζει τη νίκη της | REUTERS/Lucy Nicholson

Χρυσή Ολυμπιονίκης, ετών 13!

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2021, 14:30
Η Μομίγι Νισίγια, με εμφανή τα χτυπήματα στα χέρια από πτώσεις, πανηγυρίζει τη νίκη της
|REUTERS/Lucy Nicholson

Χρυσή Ολυμπιονίκης, ετών 13!

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2021, 14:30

Μόλις στα 13 της χρόνια η Μομίγι Νισίγια έγραψε Ιστορία: Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο στριτ σκέιτμπορντ γυναικών, και έγινε η δεύτερη νεαρότερη Ολυμπιονίκης στα χρονικά των Αγώνων.

Η γιαπωνέζα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 15,26 βαθμούς, αφήνοντας πίσω της στη δεύτερη θέση τη Βραζιλιάνα Λεάλ (14,64), και στην τρίτη μια άλλη Γιαπωνέζα, τη Νακαγιάμα (14,49).

Μόνο η Μάρτζορι Γκέστρινγκ είχε κατακτήσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο σε μικρότερη ηλικία: Στις καταδύσεις, στους Αγώνες του 1936, όταν ήταν 13 ετών και 268 ημερών. Η Νασίγια είναι λίγο μεγαλύτερη: 13 ετών και 330 ημερών.

Ο θρίαμβος της «μικρής» είναι ιστορικός για έναν, ακόμη, λόγο. Επειδή αυτό το μετάλλιο είναι το πρώτο στα χρονικά των Αγώνων που απονέμεται στο σκέιτμπορντ γυναικών, ένα από τα τέσσερα αθλήματα που έγιναν Ολυμπιακά στο Τόκιο.

Πολλοί από τους αθλητές που διαγωνίζονται στο σκέιτμπορντ είναι «πιτσιρίκια». Υπάρχουν και 46αρηδες (ο Δανός Ρούνε Γκλίφμπεργκ, θρύλος του αθλήματος), όμως θα συναντήσουμε και ηλικίες μικρότερες από εκείνη της Νισίγια. Η Σκάι Μπράουν είναι σήμερα (26/7) 13 ετών και 14 ημερών -η νεαρότερη Βρετανίδα που συμμετείχε, ποτέ, σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες- και θα τη θαυμάσουμε προσεχώς (4 Αυγούστου). Είναι ιαπωνικής καταγωγής, και θεωρείται «παιδί – θαύμα» από το 2019, όταν είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σάο Πάολο.

Το Ολυμπιακό σκέιτμπορντινγκ περιλαμβάνει δύο κατηγορίες. Στο Street Skateboarding οι αθλητές, με συγκεκριμένο χρονικό όριο, καλούνται να αντιμετωπίσουν εμπόδια, όπως σκάλες, κράσπεδα, παγκάκια, η τοίχους, κάνοντας διάφορα τρικ. Στο Park Skateboarding πραγματοποιούν μια κοίλη πορεία με περίπλοκες καμπύλες, τις οποίες θα πρέπει να ανεβαίνουν με ταχύτητα και να εκτελούν «κόλπα» στον αέρα. Εδώ, όλα γίνονται μέσα σε μία κατασκευή που θυμίζει μεγάλη, άδεια πισίνα.

Στους παλαιότερους φιλάθλους αυτά μοιάζουν περισσότερο με παιχνίδια, παρά με αθλήματα, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει τον λόγο της που τα περιέλαβε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Θέλει να κάνει τους Αγώνες πιο ελκυστικούς για τη νεολαία. Και η αλήθεια είναι ότι λίγοι αθλητές και αθλήτριες των «παραδοσιακών» αγωνισμάτων, ακόμη και οι σπουδαιότεροι, έχουν να επιδείξουν 850.000 followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η 13χρονη Σκάι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...