Για «Χριστούγεννα χωρίς αγαλλίαση, χωρίς δέντρο, χωρίς χορωδίες και προσκυνητές» κάνει λόγο ο Λορέντσο Κρεμονέζι της Corriere della Sera σε ανταπόκρισή του από την Ιερουσαλήμ. Η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ είναι εντελώς άδεια, ενώ μπροστά από την είσοδο που οδηγεί στο Σπήλαιο, όπου κανονικά οι προσκυνητές θα σχημάτιζαν ουρά αυτές τις ημέρες, σήμερα δεν υπάρχει κανένας.
Στα έρημα καταστήματα ο στολισμός είναι μηδαμινός και η κίνηση ελάχιστη, ενώ το επιβλητικό γκρίζο τείχος που ανήγειρε το Ισραήλ πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες κατά μήκος αυτού του τμήματος της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης περιορίζει την κυκλοφορία προς την Ιερουσαλήμ.
Στην Ευαγγελική Λουθηρανική Χριστουγεννιάτικη Εκκλησία της Βηθλεέμ στήθηκε μια φάτνη, με τον μικρό Χριστό να είναι τυλιγμένος με μια παλαιστινιακή μαντίλα (κεφίγια) και να κείτεται ανάμεσα σε συντρίμμια και μπάζα – μια ευθεία αναφορά στο ανείπωτο δράμα που εξακολουθούν να βιώνουν οι πολίτες της Γάζας από τις βόμβες των Ισραηλινών. «Με λίγα λόγια, Χριστούγεννα χωρίς Χριστούγεννα σε αυτή την πόλη-λίκνο του χριστιανισμού» συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος.
«Δεν θυμάμαι παρόμοια ερημιά, ποτέ ξανά δεν ήταν έτσι, ούτε κατά τη διάρκεια των δύο ιντιφάντα. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, περισσότεροι από 4.000 προσκυνητές γονάτιζαν μπροστά στην Πόρτα της Ταπεινότητας που οδηγεί στη Βασιλική της Γεννήσεως. Σήμερα κανένας – και αυτό δεν θα αλλάξει. Στο κατάστημά μου, εδώ στην Πλατεία της Φάτνης, που πουλάει εκκλησιαστικά είδη και κυρίως φάτνες σκαλισμένες σε ξύλο ελιάς, ο τελευταίος πελάτης μπήκε πριν από περίπου δύο μήνες» είπε ο Ρόνι Ταμπάς, ο οποίος περνά τις ώρες του συνομιλώντας με παλαιστίνιους αστυνομικούς και οδηγούς ταξί που μάταια περιμένουν κάποιον πελάτη.
Τα Χριστούγεννα ήταν ανέκαθεν η πιο κερδοφόρα περίοδος του έτους για τη Βηθλεέμ, σήμερα, όμως, πολλά μικρά καταστήματα αλλά και ξενοδοχεία και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. «Η πόλη μας έχει συνηθίσει να υποδέχεται κατά μέσο όρο σχεδόν 30.000 προσκυνητές την περίοδο από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τις εβδομάδες μετά τις 7 Ιανουαρίου (Χριστούγεννα, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο). Αλλά αυτές τις ημέρες θα έλεγα ότι ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες.
»Πρόκειται για μια καταστροφή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομία μας εξαρτάται από τον θρησκευτικό τουρισμό σε ποσοστό άνω του 70%. Λεφτά δεν υπάρχουν, αυτές είναι γιορτές φτώχειας και λίγων ελπίδων, γιατί η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο δήμος μας αποφάσισε να περιορίσει όλους τους εορτασμούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους αδελφούς μας στη Γάζα. Δεν στολίσαμε χριστουγεννιάτικο δέντρο και σε λίγες ημέρες θα στήσουμε και εμείς μια φάτνη, με τον Ιησού να κείτεται μεταξύ χαλασμάτων.
»Θα τελεστούν μόνο παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές, περιλαμβανομένης της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας. Ομως οι έλεγχοι στα ισραηλινά σημεία ελέγχου είναι πολύ αυστηροί αυτές τις ημέρες. Ακόμα δεν ξέρουμε αν θα είναι δυνατή η κίνηση προς την Ιερουσαλήμ το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου» ανέφερε ο 44χρονος Χάνα Χανάνια, δήμαρχος της Βηθλεέμ.
Κατά την περίοδο ίδρυσης της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, αποφασίστηκε ο δήμαρχος της Βηθλεέμ να είναι πάντα χριστιανός. «Παρότι πλέον είμαστε μειοψηφία. Από τους 33.000 κατοίκους οι χριστιανοί κυμαίνονται γύρω στο 25%. Η έξοδός μας (των χριστιανών από τη Βηθλεέμ) είναι ένα φαινόμενο που ανάγεται στη δημιουργία Ισραήλ, το 1948, όταν αντιπροσωπεύαμε την απόλυτη πλειοψηφία εδώ, αλλά έχει ενταθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Οσοι μπορούν φεύγουν» είπε ο παλαιστίνιος αιρετός άρχοντας, ο οποίος αποτελεί σημαντική προσωπικότητα και στην κυβέρνηση του γηραιού Αμπού Μάζεν.
Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο της Corriere della Sera, ο Χάνα Χανάνια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα. «Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν συνεχιζόταν το σχέδιο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «σήμερα η κυβέρνησή μας θα μπορούσε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας μόνον εάν συμφωνούνταν ένα σαφές ειρηνευτικό σχέδιο, που θα συνεπαγόταν ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».
«Η κατάσταση πρέπει να γίνει κατανοητή από την σκοπιά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών» ανέφερε σχετικά και ο Μίτρα Ραχέμπ, πάστορας και ιδρυτής του Πανεπιστημίου Νταρ αλ-Καλίμα της Βηθλεέμ, ο οποίος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δημογραφική κατάρρευση του χριστιανικού πληθυσμού στα παλαιστινιακά εδάφη. «Το 1910, κατά την Οθωμανική περίοδο, οι χριστιανοί αποτελούσαν το 11% του πληθυσμού, το οποίο μειώθηκε σε 8% κατά τη διάρκεια της βρετανικής εντολής και έπεσε στο 2,8% μετά τη γέννηση του Ισραήλ. Σήμερα είναι περίπου 1,5%. Στη Γάζα, η μικρή κοινότητα, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους προορίζεται να εξαφανιστεί, ενώ όσον αφορά εμάς, φοβάμαι ότι θα ξαναρχίσει η μετανάστευση προς την Ευρώπη και την Αμερική» είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News