605
|

Χρήστος Ζερεφός: «Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς, σωστά δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης στην Εύβοια»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 10:21

Χρήστος Ζερεφός: «Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς, σωστά δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης στην Εύβοια»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 10:21

Στην ορθότητα των αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας -μεταξύ άλλων και για τη μη χρήση του 112 – κατά τη διάρκεια της φονικής καταστροφής στην Εύβοια, στάθηκε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς από την αντιπολίτευση.

«Καλώς δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης. Εχει δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς. Στο νερό ποτέ εκκένωση γιατί θα… πνιγούν οι άνθρωποι», τόνισε ο επιφανής ακαδημαϊκός, καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «μνημείο προκλητικότητας» τις δηλώσεις Χαρδαλιά (εδώ), κατηγορώντας τον ότι «έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα».

«Η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα», ενώ παράλληλα «αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Ζερεφός υποστήριξε εξάλλου ότι «το μόνο που θα μπορούσε ήταν να δοθεί μια γενική εντολή να ανεβούν οι άνθρωποι στις ταράτσες των σπιτιών, όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι».

Στις πολύ μεγάλες καταστροφές, πρόσθεσε, πολύ λίγα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και η Πολιτεία. «Στο νερό ισχύει η διάσωση από αέρος, εάν είναι δυνατόν -που συνήθως δεν είναι. Αλλιώς να ανέβουν σε ταράτσες ή ψηλούς ορόφους. Πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός κανονισμός, που τουλάχιστον στις περιοχές που δέχονται συνήθως μεγάλους όγκους νερού, να έχουν όλα τα διαμερίσματα πρόσβαση στις ταράτσες».

Τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον, προειδοποίησε, και «θα έχουμε και άλλες Εύβοιες στο μέλλον, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας».

Τη στήριξή του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, εξέφρασε τη Δευτέρα μετά την αυτοψία που έκανε στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές, ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο Υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει με αφορμή τα «πυρά» της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά:

«Η καλόπιστη κριτική για την κυβέρνησή μας είναι πάντα καλοδεχούμενη. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι ειδικά για την Πολιτική Προστασία έχει ανακοινωθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ ότι με ένα απόλυτο και πάρα πολύ εύκολο τρόπο θα αφορίζεται ή θα καταδικάζεται μια πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον τελευταίο χρόνο».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες της πλημμύρας», σχολίασε σε νέα του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Ενώ γνώριζαν, ήδη, από την Παρασκευή ότι υπήρχε πρόβλεψη για ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή, δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, πολύ περισσότερο μάλιστα κανείς δεν φρόντισε να προειδοποιήσει ή και να απομακρύνει τους κατοίκους.

Το 112 ως αριθμός άμεσης ανάγκης δεν λειτούργησε ακόμη μια φορά. Και οι αρμόδιοι προκαλούν με γελοίες δικαιολογίες», σημείωνεται χαρακτηριστικά.

«Ο σημερινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας απέτυχε. Δυστυχώς, οι αναλυτικές προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης, που διατυπώθηκαν, εντός και εκτός Βουλής, δεν εισακούστηκαν. Είναι ώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφή», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...