486
Το «στρατόπεδο προσφύγων» Αλ Χολ στο οποίο κρατούνται 50.000 άτομα, μέλη οικογενειών τζιχαντιστών του ISIS. Εκεί φθάνουν εμβάσματα από την Τουρκία | REUTERS/Ali Hashisho/File Photo

Χρήματα στους σύρους τζιχαντιστές στέλνονται μέσω Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 14:45
Το «στρατόπεδο προσφύγων» Αλ Χολ στο οποίο κρατούνται 50.000 άτομα, μέλη οικογενειών τζιχαντιστών του ISIS. Εκεί φθάνουν εμβάσματα από την Τουρκία
|REUTERS/Ali Hashisho/File Photo

Χρήματα στους σύρους τζιχαντιστές στέλνονται μέσω Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 14:45

Το «στρατόπεδο προσφύγων» Αλ Χολ, που βρίσκεται σε συριακό έδαφος, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, «φιλοξενεί» 50.000 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» υπό την επίβλεψη των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμάχων των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τώρα ότι εκεί φθάνουν λεφτά που προορίζονται για τους τζιχαντιστές, σταλμένα από ένα κύκλωμα ομοϊδεατών και υποστηρικτών τους που κατοικοεδρεύουν στην Τουρκία. Στα παραπάνω στοιχεία εστιάζει ρεπορτάζ του σάιτ Al Monitor.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ήττα της στα συριακά πεδία των μαχών, η τζιχαντιστική τρομοκρατική ομάδα ISIS («Ισλαμικό Κράτος») εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε κεφάλαιο 100 εκατ. δολαρίων λέει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει το σχετικό υπόμνημά του, «πρόσφυγες» του Αλ Χολ εισπράττουν συχνά χρηματικά ποσά προερχόμενα από συνεργάτες τους που ζουν στην Τουρκία αλλά και από ιρακινούς λαθρεμπόρους. Η μεταφορά των χρημάτων διεκπεραιώνεται από τοπικές επιχειρήσεις ή από υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

Οι τζιχαντιστές συγκεντρώνουν κεφάλαια με καθαρά μαφιόζικες μεθόδους, όπως είναι το πλιάτσικο μέσα στη Συρία, ο εκβιασμός και οι απαγωγές για λύτρα, κ.ά., ενώ ξεπλένουν το χρήμα μέσα από επιχειρήσεις, λένε οι Αμερικανοί. Συνεπώς ο ISIS δεν ξεδοντιάστηκε, μάλιστα δραστηριοποιούνται ακόμη δίκτυά του στη Μέση Ανατολή και δίνουν το παρών ακόμη και με βομβιστικές ενέργειες, σαν αυτές της περασμένης εβδομάδας στη Βαγδάτη.

Η νέα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να φωτίσει τις καταστάσεις εντός της Τουρκίας, αφού έχει διαπιστώσει ότι «η ανοχή της Τουρκίας στη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους ήταν ασυνήθιστα υψηλή», όπως παρατηρεί το σάιτ επικαλούμενο αμερικανικές πηγές που υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν υπήρξε ικανοποιητική προσπάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας για να διακοπεί η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τζιχαντιστές τους οποίους είχαν ανακρίνει οι Αμερικανοί μετά την ήττα του «Χαλιφάτου της Ράκα» έλεγαν προκλητικά ότι για αυτούς η τουρκική πλευρά των συνόρων (Συρίας – Τουρκίας) είναι το ΑΤΜ τους. Οι τούρκοι κυβερνητικοί διεμήνυσαν στο σάιτ ότι «θα ήταν υπέροχο αν η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργαστεί» ώστε να υπάρξουν κοινές προσπάθειες πλέον για την καταστολή του φαινομένου.

Ομως η συγκυρία δεν ευνοεί ιδιαιτέρως την Τουρκία, αφού στην Ουάσινγκτον ανέλαβε συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο οποίος έχει επικρίνει τη στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στον ISIS. Πρόκειται για πολύπειρο ειδικό, που υπηρέτησε και υπό τον Ομπάμα και υπό τον Τραμπ, αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ο απελθών από τον Λευκό Οίκο πρόεδρος διέταξε ξαφνικά, τον Δεκέμβριο του 2018, τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τη Συρία – ένα έγκλημα υπέρ του ρωσικού παράγοντα και του σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ- Ασαντ, που τελικά ολοκλήρωσε 10 μήνες αργότερα. Εκείνο το τραγικό λάθος, πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων, δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να ανακόψουν και τη ροή του τζιχαντιστικού χρήματος.

Σήμερα οι υποστηρικτές του ISIS υπολογίζονται σε 10.000 άτομα στη Συρία και στο Ιράκ – είναι σημαντικός αριθμός, κάτι που σημαίνει ότι η διοίκηση Μπάιντεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα επιχειρήσεις για τη σύλληψή τους και τη διάλυση των πυρήνων τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...