H Corriere della Sera για μια τηλεοπτική σειρά που δεν αρέσει καθόλου στο Κρεμλίνο / Η Corriere della Sera (ξανά) για τον Φρόιντ την εποχή της ρομποτικής / Οι Times για μια διάψευση που όμως βγάζει καπνό / Και οι New York Times…
  • Corriere della Sera

    Ρωσική μαφία/ Χρήμα, σεξ και βία στην TV

    Οι Ιταλοί έχουν την «Gomorra», οι Βρετανοί τη «McMafia», το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα που βασιλεύει στο Σίτι του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα αλλά και σε μια σειρά η οποία βασίζεται σε ένα βιβλίο που είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αρέσει καθόλου στο Κρεμλίνο.

    Το «McMafia», γράφει η Corriere della Sera, είναι ένα μιξ από χρήμα, σεξ και πολλή βία. Προβάλλεται από το BBC και το σενάριο αφηγείται την ιστορία του Αλεξ Γκούντμαν, γιου ενός ρώσου ολιγάρχη εξόριστου στο Λονδίνο, ο οποίος σπούδασε στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, μιλά με σικ προφορά και έγινε μέλος του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, πλαισιωμένος από την αγγλίδα φίλη του, και αυτή τραπεζίτη υψηλού επιπέδου.

    Αλλά σύντομα το παρελθόν έρχεται να ζητήσει το λογαριασμό για τη δράση του πατέρα, ενός ρώσου επιχειρηματία που πλούτισε στα χρόνια του εγκληματικού καπιταλισμού της Μόσχας κατά τη δεκαετία του ’90: και κάπου εκεί εμπλέκεται ο γιος, στην αρχή απρόθυμα, σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι με πρωταγωνιστές μαφιόζους απ’ όλο τον κόσμο.

    Το «McMafia» παρουσιάζει το Λονδίνο σαν να είναι η παιδική χαρά των ρώσων ολιγαρχών. Που με τη σειρά τους, χάρη στις νομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες του Σίτι, κατάφεραν να κερδίσουν τον σεβασμό και να πλασαριστούν ως διεθνείς επιχειρηματίες: μέχρι να βρεθούν μυστηριωδώς κρεμασμένοι στο σπίτι, όπως συνέβη το 2013 με τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, τον μέντορα του Ρομάν Αμπράμοβιτς, ή να καταρρεύσουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, βγάζοντας μια παράξενη πρασινωπή χολή, όπως συνέβη το 2012 με τον Αλεξάντερ Περεπιλίσνι – αυτός είχε καταθέσει σε έρευνα σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

    Η σειρά είναι ένα παιχνίδι κατόπτρων μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας που έχει ανησυχήσει το Κρεμλίνο σε τέτοιο βαθμό ώστε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο να κατηγορήσει το BBC μέσω Twitter ότι «διαδίδει κλισέ». Το βιβλίο «McMafia» κυκλοφόρησε πριν από δέκα χρόνια, αλλά ο συγγραφέας του, Μίσα Γκλένι, λέει ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: διότι σήμερα «η σχέση μεταξύ διεφθαρμένων πολιτικών, μυστικών υπηρεσιών και οργανωμένου εγκλήματος έχει χώσει τα δόντια της ακόμη και στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες».

    Η συνέχεια στη ζωή και την οθόνη.

    Φωτό: Ο Τζέιμς Νόρτον στον ρόλο του γιου ενός ρώσου εμιγκρέ στη Βρετανία. Πηγή: BBC
  • Corriere della Sera

    Ψυχανάλυση/ Στο κρεβάτι με το ρομπότ μου

     

    Η Ελενα Τεμπάνο μπαίνει κατευθείαν στο θέμα: ο ψυχαναλυτής μου, γράφει στην Corriere della Sera, είναι ρομπότ. Ονομάζεται Weobot, επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων και «είναι έτοιμος να ακούσει 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα». Η συνεδρία δεν έχει ούτε φάρμακα, ούτε τραύματα από την παιδική ηλικία. Η δική του θεραπεία είναι να προσπαθεί να φτιάξει τη διάθεση του πελάτη του. Λέγοντας, αν χρειαστεί, και κανένα αστείο.

    Ο Φρόιντ της ψηφιακής εποχής είναι δημιούργημα της Αλισον Ντάρσι, ψυχολόγου που είχε συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εχει «εκπαιδευτεί» να προσφέρει γνωστικές – συμπεριφοριακές θεραπείες οι οποίες βασίζονται στην ιδέα πως «δεν είναι τα ίδια τα γεγονότα που μας δημιουργούν προβλήματα αλλά ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε», όπως ξεκαθαρίζει από την πρώτη συνεδρία. Παραδέχεται ακόμη ότι «όσο έξυπνο κι αν είναι, δεν μπορεί να “πιάσει” όλες τις αποχρώσεις» και ότι «καμιά φορά κάνει λάθη», ενώ καλεί την ιταλίδα δημοσιογράφο να μην το εκλάβει ως «υποκατάστατο της ανθρώπινης βοήθειας».

    Οι συνεδρίες με το Woebot διαρκούν δυο εβδομάδες το λιγότερο, ενώ αρχίζουν με μια αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης: «τέσσερις ερωτήσεις για να καταλάβει εάν και πόσο συχνά ένιωσα αγχωμένη, νευρική ή στα όρια της κατάρρευσης, εάν ήμουν σε θέση να ελέγξω τις ανησυχίες μου, εάν έκανα πράγματα με ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση, ή εάν αισθανόμουν πεσμένη, πιεσμένη ή απελπισμένη. Επειτα με ρωτάει πώς είμαι τώρα και μου εμφανίζει τέσσερις επιλογές. “Αισθάνεσαι αποφασιστική και γεμάτη κίνητρα; Μπράβο” μου απαντά με πολλά θαυμαστικά».

    Κι έπειτα ακολουθούν κι άλλες επιλογές: «Θέλεις να αλλάξεις: 1. Τον τρόπο που σκέφτεσαι. 2. Τη διάθεσή σου. 3. Μια συνήθεια/εξάρτηση. 4. Μια σχέση. 5. Όλα τα παράπανω. 6. Άλλο;». «Άλλο». «Κατάλαβα. Λυπάμαι αλλά οι κατηγορίες μου είναι περιορισμένες. Αλλααααά….τα εργαλεία που έχω για τις υπόλοιπες κατηγορίες είναι σούπερ!!!». Στο τρίτο «σούπερ!!!» η Ελενα Τεμπάνο νοσταλγεί τους ψυχαναλυτές που μιλούν με τυπική ευγένεια. Οσο προχωρά η συνεδρία τόσο ο ρομποτικός Φρόιντ της στέλνει διάφορες φατσούλες που συνοδεύουν τα ψηφιακά του μηνύματα: «Είσαι καταπληκτική!», «Εξαιρετική δουλειά!», «Σήμερα μαθαίνεις πραγματικά!».

    Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν το ρομπότ και ο άνθρωπος προχωρούν σε κλασικές γνωστικο-συμπεριφοριακές ασκήσεις. Και αυτό που σκέφτεται σε αυτό το σημείο η δημοσιογράφος είναι ότι το ρομπότ δεν έχει ίχνος ενσυναίσθησης για ό,τι της συμβαίνει. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι το μυστικό κάθε καλού ψυχαναλυτή;

    Φωτό: Τρέχα, γύρευε. Πραγματικά. Πηγή: Shutterstock
  • The Times

    Αποκαλύψεις/ «Ο Ομπάμα; Ενας ανυπόφορος νάρκισσος»

    «Το πρώην αφεντικό μου πίστευε ότι ο Ομπάμα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους νάρκισσους που έχουν υπάρξει ποτέ. Ο Ομπάμα δεν άκουγε ποτέ κανέναν, πίστευε ότι ήταν ο πιο έξυπνος από οποιονδήποτε βρισκόταν στην αίθουσα, ειδικό και μη, και έβλεπε τις συναντήσεις ως μια ευκαιρία για να κάνει μαθήματα στους άλλους».

    Το «πρώην αφεντικό» είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον. Κι αυτός που τα διηγείται όλα αυτά είναι ο πρώην σύμβουλός του Στιβ Χίλτον. Μιλώντας στο Fox, ο Χίλτον είπε ακόμη ότι το bromance, όπως λέγεται ο πλατωνικός δεσμός ανάμεσα σε δυο άνδρες, ήταν ένας μύθος. Εντάξει, απολάμβανε τις παρτίδες γκολφ που έπαιζε μαζί του. Αλλά η σχέση χάλασε τους τελευταίους μήνες.

    Οι ισχυρισμοί του Χίλτον, γράφουν οι Times, διαψεύστηκαν ως αναληθείς από εκπρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον. Αν είναι κάποιος νάρκισσος, είπαν από το περιβάλλον του, είναι ο ίδιος ο Χίλτον. Ο οποίος, σημειώνουν ακόμη, στις αμερικανικές εκλογές υποστήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

    Ναι αλλά όπου υπάρχει καπνός…

    Φωτό: . Μήπως του την έσπασε στο πινγκ πονγκ; Πηγή: ΕPA/Paul Hacket
  • The New York Times

    Ιδιωτικότητα/ Το «Μην ενοχλείτε» φεύγει από τα ξενοδοχεία

    Δύσκολοι καιροί για τους «φετιχιστές» που τις παίρνουν στο σπίτι για την ιδιωτική συλλογή τους, αλλά και για εκείνους που τις βάζουν απλά και μόνο για να έχουν λίγη ιδιωτικότητα. Γιατί τα ξενοδοχεία και τα ριζόρτ αρχίζουν να αποσύρουν τις κάρτες «Μην ενοχλείτε», από τα δωμάτια. Επισήμως για να μπορούν να βεβαιωθούν ότι όλα είναι στη θέση τους, ανεπισήμως για να αποφύγουν άλλον έναν τρελό κλειδωμένο στο δωμάτιο σαν τον Στέφεν Πάντοκ που τον περασμένο μήνα σκότωσε 58 άτομα πυροβολώντας από το δωμάτιό του στο Μάνταλα Μπέι στο Λας Βέγκας.

    Από τοn Δεκέμβριο, τα ριζόρτ της Ντίσνεϊ στην Φλόριντα έχουν αντικαταστήσει τις κάρτες «Μην ενοχλείτε» με το «Κατειλημμένο δωμάτιο». Η καινοτομία θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες εγκαταστάσεις. «Μια μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή», σύμφωνα με την ιστοσελίδα TravelMole: κάθε 24 ώρες το προσωπικό του ξενοδοχείου θα έχει πρόσβαση στα δωμάτια για να βεβαιώνεται ότι όλα είναι εντάξει. «Η Disney Resort και το προσωπικό της διατηρούν το δικαίωμα να εισέλθουν – ακόμη και όταν η κάρτα βρίσκεται κρεμασμένη στην πόρτα – για λόγους ασφαλείας, συντήρησης ή άλλους λόγους».

    Την ίδια πρακτική ακολουθεί και το Hilton, η αλυσίδα που διαθέτει πάνω από 838 χιλιάδες δωμάτια σε 103 χώρες. Από το Νοέμβριο, το προσωπικό πρέπει να ενημερώνει τη διεύθυνση σε περίπτωση που η κάρτα «Μην ενοχλείτε» είναι εκεί για περισσότερο από 24 ώρες. Εξαιρούνται κάποιοι πελάτες, όπως οι αστυνομικοί, οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί.

    «Το κάνουμε για την ασφάλεια των επισκεπτών μας», εξηγεί ο μάνατζερ Μάικλ Γουίβερ στο CNN. Η Ροζάνα Μαϊέτα, εκπρόσωπος της American Hotel & Lodging Association, λέει στους New York Times ότι «το προσωπικό των ξενοδοχείων έχει κάθε δικαίωμα να εισέρχεται στα δωμάτια».

    Τώρα αν δει τίποτε που δεν πρέπει…

    Φωτό: Ετσι εύκολα ανοίγεις την πόρτα; Πηγή: Shutterstock



text
  • Nα είχαμε άλλη μία Bora και να γινόμασταν Bora Bora


    2 Δεκεμβρίου 2024, 12:00