Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν σχεδόν βέβαιο: ο Λιονέλ Μέσι θα εξακολουθούσε να δίνει τις ποδοσφαιρικές του παραστάσεις στο Παρίσι και μετά το προσεχές καλοκαίρι. Υπήρχε και καταρχήν (προφορική) συμφωνία του αργεντινού σούπερσταρ με την Παρί Σεν-Ζερμέν. Οι Σαουδάραβες δεν είχαν στρώσει ακόμη στα πόδια του το συμβόλαιο με τις ιλιγγιώδεις αποδοχές των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, η Μπαρτσελόνα πνιγόταν στα οικονομικά της προβλήματα και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που τον θέλει στην Ιντερ Μαϊάμι, έκανε τους υπολογισμούς του ξανά και ξανά, αλλά δεν του έβγαιναν. Ξαφνικά, άλλαξαν τα πάντα.
Η Παρί του ζήτησε μείωση των αποδοχών του κατά 75%, σύμφωνα με την Equipe. Στην ουσία, του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεταστροφή έπαιξε ο αποκλεισμός του γαλλικού συλλόγου στο Τσάμπιονς Λιγκ (από την Μπάγερν Μονάχου). Επίσης, η δυσαρέσκεια των ultras της ομάδας, που δεν δίστασαν να τον αποδοκιμάσουν έντονα σε δυο-τρεις περιπτώσεις.
Τον Δεκέμβριο τον είδαν να οδηγεί την Αργεντινή στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όμως οι επιδόσεις του με την Παρί ήταν μέτριες. Με το Financial Fair Play να απειλεί το club των ακριβοπληρωμένων «αστέρων» (Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Ντοναρούμα, Ράμος, Χακίμι, Βεράτι…), η διοίκηση έπρεπε να κάνει τις επιλογές της. Ο Μέσι θεωρήθηκε περιττή πολυτέλεια.
Η Αλ Χιλάλ, η μεγάλη αντίπαλος της Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, άρχισε να ελπίζει πως θα μπορούσε να τον κάνει δικό της. Οπως αποκάλυψε ο γνωστός ιταλός δημοσιογράφος Φαμπρίτσιο Ρομάνο, του προσέφερε συμβόλαιο με αποδοχές εξωπραγματικές: 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο – σχεδόν τα διπλάσια από όσα παίρνει ο ιστορικός του αντίπαλος. Το EPSN εκτιμά ότι οι πιθανότητες να δεχθεί να συνεχίσει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία είναι 50-50.
Τα media της πατρίδας του, της Αργεντινής, έγραψαν χθες ότι ο Μέσι απέρριψε την πρόταση «για την ώρα». Ο ίδιος έχει εκφράσει την πρόθεση να συνεχίσει να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι το Κόπα Αμέρικα του 2024. Αλλά όταν έκανε αυτή τη δήλωση τα λεφτά δεν ήταν τόσο πολλά…
Πριν από μερικές ημέρες, η καταλανική Sport είχε αποκαλύψει το μεγάλο εμπόδιο που υπήρχε στην προσπάθεια του Μπέκαμ, συνιδιοκτήτη της Ιντερ Μαϊάμι, να πείσει τον Μέσι να παίξει στις ΗΠΑ. Ηταν οι περιορισμοί που το MLS επιβάλλει στα έξοδα των ομάδων του, κάτι σαν το salary cup του ΝΒΑ, προκειμένου να μην ανέβουν τα μπάτζετ τους σε επικίνδυνα ύψη. Συνέβη, όμως, κάτι εκπληκτικό. Πρωτοφανές. Απόδειξη για το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τα επαγγελματικά σπορ οι Αμερικανοί. Με το σκεπτικό ότι η παρουσία του «Pulga» θα ανέβαζε στα ύψη τα έσοδα του πρωταθλήματος συνολικά, οι σύλλογοι συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να «καλύψουν» από κοινού το συμβόλαιο του παίκτη, και να αποφασίσει εκείνος σε ποια ομάδα της χώρας θέλει να αγωνίζεται.
Πιστεύουν πως, εν όψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, η παρουσία του Μέσι θα ισοδυναμούσε με ένα «big-bang» για το αμερικανικό soccer. Οτι θα ήταν πιο «σεισμική» και από εκείνη του Πελέ, τότε που ο θρυλικός Βραζιλιάνος φόρεσε για τρία χρόνια τη φανέλα της New York Cosmos πριν από (σχεδόν) μισό αιώνα. Το παράθυρο των μεταγραφών στο MLS κλείνει στις 15 Απριλίου, και ανοίγει ξανά στα τέλη Ιουνίου. Στις 30/6 ο Μέσι θα είναι ελεύθερος. Η προοπτική να γίνει ο άνθρωπος που θα σηματοδοτήσει την καθιέρωση του ποδοσφαίρου ως mainstream αθλήματος στη χώρα, μπορεί να είναι για εκείνον πιο ελκυστική από τα πλούτη που τον περιμένουν στη Σαουδική Αραβία.
Λοιπόν; Χρήμα ή δόξα; Υπάρχει και τρίτος δρόμος. Το συναίσθημα. Πριν από μερικές ημέρες (31/3) ακούστηκε για πρώτη φορά από επίσημα χείλη -του αντιπροέδρου της Μπαρτσελόνα, Ράφα Γιούστε- ότι οι Καταλανοί συζητούν μαζί του το ενδεχόμενο της επιστροφής του στη Βαρκελώνη. Πλέον, το οικονομικό δεν αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο. Ο σύλλογος έχει, ήδη, μειώσει σημαντικά το μισθολόγιο των παικτών του, και θα συνεχίσει να το κάνει με διάφορους τρόπους. Ακόμη και ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέ Τέμπας, ο οποίος δεν φημίζεται για τα φιλικά του αισθήματα απέναντι στους «Μπλαουγκράνα», όπως τονίζει το Athletic, παραδέχτηκε πως ένα deal για την επιστροφή του Μέσι είναι πιθανό.
Η «Μπάρτσα» μπορεί να του προσφέρει τα χρήματα που του είχε προτείνει πριν φύγει για το Παρίσι – γύρω στα 10 εκατ. ευρώ. Με τη βοήθεια κάποιων χορηγών, που επιθυμούν να τον ξαναδούν στο «Καμπ Νου», το ποσό αυτό θα μπορούσε να πλησιάσει τις σημερινές αποδοχές του στην Παρί (30 εκατ. ευρώ «καθαρά»). Η διοίκηση τον θέλει πίσω. Ο Τσάβι, επίσης. Οι οπαδοί το διαδήλωσαν χθες (Τετάρτη) στη διάρκεια του αγώνα με τη Ρεάλ για το Κύπελλο Ισπανίας. Στο 10ο λεπτό το σύνθημα «Μέσι, Μέσι» άρχισε να δονεί το γήπεδο.
Θέλει κι εκείνος να γυρίσει. Επειδή δεν ήθελε να φύγει. Αλλά και γιατί το «αντίο» το είπε σε μια ψυχρή συνέντευξη Τύπου, σε ένα άδειο -λόγω της πανδημίας- «Καμπ Νου», έχοντας παίξει για πολύ καιρό μπροστά σε κενές εξέδρες. Η επιστροφή στην ομάδα της καρδιάς του θα διόρθωνε μία ιστορική ανορθογραφία. Θα είχε την ευκαιρία να καθοδηγήσει τους πιτσιρικάδες, που τους άφησε ταλέντα και τώρα είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Να συνεργαστεί με τον καλό του φίλο και συνοδοιπόρο στη δόξα, Τσάβι. Να εγκαινιάσει, τη μεθεπόμενη σεζόν, το νέο «Καμπ Νου». Και να βοηθήσει, με τον «τελευταίο χορό» του, την Μπαρτσελόνα να ορθοποδήσει οικονομικά.
Ο τέταρτος δρόμος θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στις ρίζες του, στο Ροζάριο. Αλλά, αν υπήρχε έστω μια πιθανότητα να κλείσει την καριέρα του στην πρώτη του ομάδα, τη Νιούελς Ολντ Μπόις, την έκαψε αυτό το απειλητικό σημείωμα που άφησαν πίσω τους οι άγνωστοι δράστες της επίθεσης στο μαγαζί του πεθερού του: «Μέσι, σε περιμένουμε…».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News