287
Υποστηρικτές υποψηφίου πανηγυρίζουν την εκλογή του σε τοπικό συμβούλιο | REUTERS/Thomas Peter

Χονγκ Κονγκ: Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 09:48
Υποστηρικτές υποψηφίου πανηγυρίζουν την εκλογή του σε τοπικό συμβούλιο
|REUTERS/Thomas Peter

Χονγκ Κονγκ: Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2019, 09:48

Ηταν μία νίκη από όποια πλευρά και αν το δει κανείς: και σε επίπεδο συμμετοχής και στο επίπεδο της ανάδειξης των υποψηφίων που επικράτησαν αλλά περισσότερο στο μήνυμα που στέλνει σε κάθε αποδέκτη.

Τα φιλοδημοκρατικά κόμματα στο Χονγκ Κονγκ κέρδισαν άνετα τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος διαμαρτυρίας, για το οποίο οι τοπικές Αρχές και το Πεκίνο απειλούν –άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο συγκαλυμμένα- ακόμη και με τη χρήση πραγματικών πυρών.

Οσο προχωρούσε η ροή των αποτελεσμάτων, η μία μετά την άλλη οι περιφέρειες περνούσαν στον έλεγχο του συνασπισμού των κομμάτων αντιπολίτευσης, ο οποίος αντιτίθεται στην επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα) οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν κερδίσει σε 17 από τις 18 εκλογικές περιφέρειες. Στην αναμέτρηση του 2015, τα φιλοκινεζικά κόμματα είχαν το 54% των ψήφων και 298 έδρες, έναντι 126 εδρών των δημοκρατικών κομμάτων.

Πολλοί από τους υποψηφίους που κέρδισαν ήταν νέοι και άπειροι, αλλά κατάφεραν να επικρατήσουν απέναντι σε γνωστά ονόματα της κυβερνητικής πλευράς, ανέφεραν οι Times.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 70% (περίπου 2,94 εκατ. ψηφοφόροι σε σύνολο 4,13 εκατ. εγγεγραμμένων) επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων. Είναι μια εντυπωσιακή διαφορά σε σχέση με τις εκλογές του 2015, όταν η συμμετοχή έφτασε μόλις το 47%.

Αν και οι αρμοδιότητες των νέων συμβουλίων περιορίζονται σε τοπικής σημασίας ζητήματα (όπως την αποκομιδή των απορριμμάτων ή τα μέσα μεταφοράς), η αναμέτρηση είχε τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Λαμ και η κυβέρνηση μπορούν να τα αγνοήσουν.

Το ερώτημα, καταλήγουν οι Times, είναι πλέον πώς θα απαντήσουν και θα εκλάβουν οι διαδηλωτές τη μεγάλη νίκη τους, πιθανόν είναι όμως να αναζωογονήσει το κίνημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...