804
Αστυνομικοί συνοδεύουν έναν από τους κατηγορουμένους, τον Λι-Γιου Σουν, στο δικαστήριο | REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Ενοχοι με κινεζικό νόμο 14 ακτιβιστές για τη δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 11:15
Αστυνομικοί συνοδεύουν έναν από τους κατηγορουμένους, τον Λι-Γιου Σουν, στο δικαστήριο
|REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Ενοχοι με κινεζικό νόμο 14 ακτιβιστές για τη δημοκρατία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 11:15

Δεκατέσσερις ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κόνγκ κρίθηκαν ένοχοι και δύο αθωώθηκαν σήμερα σε μια δίκη ορόσημο για απόπειρα ανατροπής, για την οποία επικριτές είπαν ότι μπορεί να καταφέρει άλλο ένα πλήγμα στο κράτος Δικαίου στην πόλη και στη φήμη της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου.

Οι ετυμηγορίες στη μεγαλύτερη δίκη που έχει γίνει στο Χονγκ Κονγκ εναντίον της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκαν πάνω από τρία χρόνια αφότου η αστυνομία συνέλαβε 47 άτομα με επιδρομές που είχε πραγματοποιήσει σε όλη την πόλη.

Απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες για συνωμοσία για ανατροπή με βάση ένα νόμο για την εθνική ασφάλεια που επιβλήθηκε από την Κίνα.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης που είχαν ανησυχήσει βαθιά το Πεκίνο. Η πανδημία πρόσφερε μία μοναδική ευκαιρία στο καθεστώς να τις σταματήσει και να διαλύσει τις ομάδες των οργανωτών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ θα προσφύγει σε δεύτερο βαθμό κατά της αθώωσης των δύο από τους κατηγορουμένους, ανακοίνωσε σήμερα στο δικαστήριο η επικεφαλής της εισαγγελίας Μάγκι Γιάνγκ.

«Επιθυμούμε να πληροφορήσουμε το δικαστήριο ότι ο γραμματέας προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της αθώωσης δύο κατηγορουμένων», δήλωσε η Γιάνγκ.

Η ανακοίνωση των ποινών θα γίνει αργότερα και αναμένεται ότι θα κυμαίνονται από τριετή κάθειρξη μέχρι ισόβια. Τριάντα ένας από τους κατηγορουμένους είχαν δηλώσει ένοχοι και τέσσερις απ’ αυτούς έγιναν μάρτυρες κατηγορίας.

Οι ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες επέκριναν τη δίκη υποστηρίζοντας ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ζήτησαν να απελευθερωθούν αμέσως οι κατηγορούμενοι. Διπλωμάτες από αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία.

«Η Αυστραλία έχει εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή της στις αρχές του Χονγκ Κονγκ αναφορικά με τη συνεχιζόμενη ευρεία εφαρμογή της νομοθεσίας περί εθνικής ασφαλείας για να συλλαμβάνονται και να ασκείται πίεση σε φιλοδημοκρατικές προσωπικότητες», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ.

Η ίδια δήλωσε πως η κυβέρνησή της εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της για τις ετυμηγορίες και θα συνεχίσει να επιδιώκει προξενική πρόσβαση στον Γκόρντον Ενγκ, έναν αυστραλό πολίτη που βρίσκεται μεταξύ των καταδικασμένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» μετά την απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας «μια νέα επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών» στο κινεζικό έδαφος.

«Οι κατηγορούμενοι (…) τιμωρούνται για τις ειρηνικές πολιτικές δραστηριότητές τους, οι οποίες θα έπρεπε να είναι θεμιτές σε κάθε πολιτικό σύστημα που σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καθαρά πολιτικό ζήτημα»

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους βρίσκονται από το 2021 στη φυλακή.

Είχαν απαγγελθεί σε όλους τότε κατηγορίες για «συνωμοσία για την τέλεση ανατρεπτικών ενεργειών», οι οποίες επιφέρουν ποινή ισοβίων, ένα χρόνο αφότου είχαν διοργανωθεί, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, ανεπίσημες προκριματικές εκλογές για την επιλογή των υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, στόχος τους ήταν να κερδίσουν μια πλειοψηφία στους κόλπους της αιρετής κοινοβουλευτικής συνέλευσης της πόλης για να επιχειρήσουν να εξαναγκάσουν σε παραίτηση την τότε επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, που υποστηριζόταν από το Πεκίνο.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο θεμελιώδης νόμος, που χρησιμεύει ως σύνταγμα στο Χονγκ Κονγκ, επέτρεπε το σχέδιο αυτό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα ζήτημα καθαρά πολιτικό μάλλον παρά (…) νομικό».

Η δίκη διεξήχθη χωρίς ενόρκους, αντίθετα με τη δικαστική παράδοση του Χονγκ Κονγκ.

Η σύλληψη τον Ιανουάριο 2021 των κύριων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Λιούνγκ Κουόκ-χανγκ, ο νομικός Μπένι Τάι και η πρώην βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας Κλαούντια Μο είχε κάνει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Οι Μπένι Τάι και Κλαούντια Μο αποφάσισαν να δηλώσουν ένοχοι.

Η Ουάσινγκτον «θα παρακολουθήσει από κοντά τις αναμενόμενες ετυμηγορίες και τις καταδίκες τους», δήλωσε τον Μάιο ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ Γκρέγκορι Μέι.

 Απόπειρα διαδήλωσης

Αυτή την εβδομάδα, επτά άτομα συνελήφθησαν μέσα σε δύο ημέρες στο Χονγκ Κονγκ επειδή δημοσιοποίησαν μέσω του Facebook «μηνύματα στασιαστικού χαρακτήρα».

Οι συλλήψεις αυτές είναι οι πρώτες σε σχέση με ένα νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια που τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο και για τον οποίο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Προβλέπει ποινές μέχρι ισόβια κάθειρξη για πέντε κατηγορίες εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων η προδοσία, η εξέγερση, η κατασκοπεία, το σαμποτάζ και η εξωτερική ανάμειξη.

Το κείμενο αυτό κατάργησε επίσης τη δυνατότητα μείωσης των ποινών κατά ένα τρίτο για καλή διαγωγή όσων καταδικάζονται για αδικήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, καταφέροντας πλήγμα στους 31 φιλοδημοκράτες κατηγορουμένους οι οποίοι είχαν επιλέξει να δηλώσουν ένοχοι.

Η Κίνα κάλεσε τους διεθνείς επικριτές αυτού του νόμου «να πάψουν αμέσως να αναμειγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα συνεχίσει να νοιάζεται για τους άλλους φίλους μας σ’ αυτή την υπόθεση», δήλωσε από την πλευρά του στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το δικαστήριο ο Λόρανς Λάου, ένας από τους κατηγορουμένους που αθωώθηκαν σήμερα.

Εξω από το δικαστήριο, ο Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών (LSD), μία από τις τελευταίες φωνές της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, προσπάθησε μάταια να οργανώσει μια μικρή διαδήλωση.

Η πρόεδρός του και άλλα τρία άτομα «συνελήφθησαν ενώ διαδήλωναν», έγραψε στο Facebook ο φιλοδημοκράτης Φίγκο Τσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...