672
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον Τζίμι Λάι στο δικαστήριο | REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη του αντικαθεστωτικού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 12:16
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον Τζίμι Λάι στο δικαστήριο
|REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Διεθνές ενδιαφέρον για τη δίκη του αντικαθεστωτικού μεγιστάνα των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 12:16

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και δεκάδες υποστηρικτές του έξω από το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ, ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη για την εθνική ασφάλεια του μεγιστάνα των ΜΜΕ και ακτιβιστή, Τζίμι Λάι.

Η δίκη του Λάι, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, είναι μία από τις πιο προβεβλημένες διώξεις στο πλαίσιο της καταστολής της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και έχει καταδικαστεί ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες κυβερνήσεις.

Όπως σημείωσε ο Guardian, ο 76χρονος φιλοδημοκρατικός ακτιβιστής και ιδρυτής της κλειστής πλέον εφημερίδας Apple Daily, κατηγορείται για «συνωμοσία με σκοπό τη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις για να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια και για συνωμοσία με σκοπό τη δημοσίευση αντικαθεστωτικού υλικού».

Ο Τζίμι Λάι μεταφέρεται στο δικαστήριο το 2020, κατά τη σύλληψή του – EPA/JEROME FAVRE

Σε περίπτωση καταδίκης -κάτι που θεωρείται πιθανό- αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και ισόβια.

Η υπόθεσή του θα εκδικαστεί ενώπιον τριών δικαστών εθνικής ασφαλείας, τους οποίους επέλεξε η κυβέρνηση.

Εξω από το δικαστήριο, 100 υποστηρικτές του είχαν σχηματίσει ουρά για τις θέσεις στα θεωρεία. Ανάμεσά τους, βρίσκονταν και άνθρωποι που φορούσαν καρφίτσες με σημαίες από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

Πολλοί υποστηρικτές του Τζίμι Λάι, αλλά και φοιτητές Νομικής περίμεναν στην ουρά για να μπουν στο δικαστήριο – REUTERS/Lam Yik

Ο Λάι, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, χαιρέτησε το κοινό και χαμογέλασε στους υποστηρικτές του, οι οποίοι του ανταπέδωσαν τον χαιρετισμό.

Ο ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος του Χονγκ Κονγκ, Τζόζεφ Ζεν, ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων.

Ο καρδινάλιος Τζόζεφ Ζεν στη δίκη του Λάι – REUTERS/Tyrone Siu

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, Κρις Τανγκ, είχε δώσει εντολή για μεγάλη αστυνομική παρουσία στη δίκη, σε προφανή αναμονή των διαδηλωτών, και αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο από την Κυριακή.

Οι αξιωματικοί ήταν πολύ περισσότεροι από τους πολίτες που παρευρίσκονταν, εξοπλισμένοι με σκύλους ανίχνευσης βομβών, ένα κινεζικής κατασκευής θωρακισμένο όχημα  και ένα φορτηγό εξουδετέρωσης βομβών που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, ήταν και η γνωστή στο Χονγκ Κονγκ ακτιβίστρια «γιαγιά» Αλεξάνδρα Γουόνγκ, η οποία περικυκλώθηκε από αρκετούς αστυνομικούς με κορδέλα, ενώ βρισκόταν απέναντι από το δικαστικό κτίριο. Ως συνήθως, είχε μια βρετανική σημαία, την οποία κρατούσε και κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Η «γιαγιά» Αλεξάνδρα Γουόνγκ με τη βρετανική σημαία έξω από το δικαστήριο – REUTERS/Lam Yik

Ανάμεσα στην ουρά βρίσκονταν και αρκετοί φοιτητές νομικής από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν τη δίκη κατά του Λάι ως μελέτη του νόμου περί εθνικής ασφαλείας.

Ο Λάι βρίσκεται στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2020 και τώρα εκτίει ποινή άνω των πέντε ετών με την κατηγορία της απάτης για παραβίαση σύμβασης μίσθωσης, μια κατηγορία που οι υποστηρικτές του λένε ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Τον Αύγουστο του 2020 συνελήφθη και αργότερα κατηγορήθηκε για τις παραβιάσεις του νόμου περί εθνικής ασφαλείας για τις οποίες δικάζεται τώρα. Η βρετανική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει τότε τις κατηγορίες ως «άκρως πολιτικοποιημένες».

Την Κυριακή, ο Ντέιβιντ Κάμερον, καταδίκασε την «πολιτικά υποκινούμενη δίωξη» και ζήτησε την απελευθέρωση του Λάι.

«Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ αποτελεί σαφή παραβίαση της σινοβρετανικής κοινής δήλωσης. Η συνέχιση της ύπαρξης και της χρήσης του αποτελεί απόδειξη ότι η Κίνα αθετεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε επίσης τη δίκη, σημειώνοντας ότι στον Λάι δεν επιτράπηκε η επιλογή του νομικού του συμβούλου. Ζήτησε την απελευθέρωσή του, καθώς και «όλων των άλλων που φυλακίστηκαν επειδή υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους».

Ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας επιβλήθηκε από το Πεκίνο -με τις ευλογίες της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ- τον Ιούνιο του 2020, ως απάντηση στις μαζικές φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 2019.

Ο νόμος απαγορεύει «πράξεις εξέγερσης, απόσχισης, ξένης συνωμοσίας και τρομοκρατίας». Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...