«Εδώ γράφεται ιστορία», «Ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ», «Το απίστευτο συνέβη». Ο Τύπος της Καταλονίας πανηγυρίζει όχι διότι η ανεξαρτησία έγινε πραγματικότητα (απέχει πολύ από αυτό), αλλά για τη νίκη τής – νεοφώτιστης στην Πριμέρα Ντιβιζιόν – Χιρόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Καθώς το γήπεδο παραληρούσε και εν μέσω συνθημάτων για ανεξαρτησία και ελευθερία η άσημη Χιρόνα κατάφερε να ταπεινώσει την ποδοσφαιρική βασίλισσα της Ισπανίας, αλλά κυρίως την ομάδα που φέρει το μισητό έμβλημα του βασιλικού οίκου των Βουρβόνων της Μαδρίτης
Το αδύνατον έγινε πραγματικότητα. Ο αγώνας τελείωσε 2-1 υπέρ της μικρής ομάδας της Καταλονίας, αποτέλεσμα που εξύψωσε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της στους ουρανούς. Καθώς η κρίση στην Καταλονία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, τα ενενήντα λεπτά του αγώνα ήταν για τους οπαδούς της ομάδας όνειρο, εκδίκηση και ελπίδα.
Από τις κερκίδες ήταν απών ο πιο γνωστός οπαδός της Χιρόνα, ο έκπτωτος πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν, που γεννήθηκε σε ένα κοντινό χωριό. Στη Χιρόνα μεγάλωσε, σπούδασε και εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία και μετά στην πολιτική, καθώς υπήρξε επί μακρόν δήμαρχος της πόλης. Για τη Μαδρίτη, σήμερα, δεν είναι παρά ένας στασιαστής που από στιγμή σε στιγμή κινδυνεύει να συλληφθεί και μπορεί να καταλήξει στη φυλακή για πολλά χρόνια. Αλλά εδώ είναι το άντρο του Πουτζδεμόν. Η μικρή πόλη των 100.000 κατοίκων στη Βόρεια Καταλονία θεωρείται ένα από τα προπύργια του καταλανικού εθνικισμού. Στις εκλογές του 2015 για κάθε ψήφο προς τον Ραχόι αντιστοιχούσαν είκοσι για τον συνασπισμό του Πουτζδεμόν. «Στη Χιρόνα είμαστε πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης της Βαρκελώνης και του προέδρου Πουτζδεμόν. Πρέπει να συνεχίσει και θα είμαστε στο πλευρό του» δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Μάρτα Μαντρένας, διάδοχός του στη δημαρχία.
Κάπως έτσι η ποδοσφαιρική λογική χάθηκε από τις κερκίδες του σταδίου Μοντιλίβι. Η Ρεάλ έζησε την Κυριακή έναν εφιάλτη. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έδινε για πρώτη φορά επίσημο αγώνα στο γήπεδο της Χιρόνα, μιας ομάδας που ποτέ στο παρελθόν – από το 1930 όταν ιδρύθηκε – δεν είχε αγωνιστεί στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ηταν και ο πρώτος αγώνας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας – πράξη περισσότερο ρητορική παρά πραγματική – την περασμένη Παρασκευή. Αλλά παρά τις ανησυχίες η αναμέτρηση διεξήχθη χωρίς επεισόδια, εκτός από τα συνθήματα των φιλάθλων. Ολα καλά εκτός από το… απρόσμενο αποτέλεσμα που για πολλούς στην Καταλονία μεταφράζεται: Πουτζδεμόν 2 – Ραχόι 1. Εσπασε έτσι και μία παράδοση 27 ετών που η «Βασίλισσα» δεν είχε γνωρίσει την ήττα από νεοφώτιστη ομάδα. Ακόμα χειρότερα για τη Ρεάλ, η ήττα την αφήνει οκτώ βαθμούς από κορυφή στην οποία βρίσκεται η ομάδα-σύμβολο της Καταλονίας, η Μπαρτσελόνα.
Δεν καταγράφηκε το παραμικρό επεισόδιο κατά των ποδοσφαιριστών της Ρεάλ. «Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Δεν είναι παρά ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου» δήλωσε η δήμαρχος Μάρτα Μαντρένας. Το ίδιο περίπου δήλωσε και ο Ζιντάν. Αντίθετα ο «πρόεδρος» Πουτζδεμόν, που δεν ήταν στις κερκίδες, μετά το τέλος του αγώνα έγραψε στο tweeter επιχειρώντας να δώσει πολιτική διάσταση στο αποτέλεσμα: «Η νίκη της Χιρόνα απέναντι σε μία από τις πιο μεγάλες ομάδες του κόσμου είναι παράδειγμα και αναφορά για πολλές άλλες καταστάσεις». Ναι, ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ. Αλλά πόσες πιθανότητες έχει η Καταλονία να καταφέρει το ίδιο;
Και η Vanguardia κατά του Πουτζδεμόν
Η μεγαλύτερη και εγκυρότερη καθημερινή εφημερίδα της Βαρκελώνης , η«Vanguardia», έχει τηρήσει από την αρχή της κρίσης μετριοπαθή στάση απέναντι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας επιλέγοντας χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας γηπεδική φρασεολογία. Ακόμα και μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από τον Πουτζδεμόν:
«Εχουμε πει από καιρό ότι οι εκλογές μας φαίνονταν η καλύτερη λύση για να ξεφύγουμε από την κρίση στην οποία από καιρό έχει εισέλθει η πολιτική ζωή στην Καταλονία» αναφέρει στο κύριο άρθρο της. «Το ίδιο πιστεύουμε και τώρα. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμά τους θα είναι λιγότερο νόμιμο, ή διαφορετικό, επειδή τις εκλογές τις προκηρύσσει η Μαδρίτη και όχι η Βαρκελώνη. Για αυτόν τον λόγο χειροκροτούμε την απόφαση του Ραχόι.
«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ο Ραχόι – ένας πολιτικός που αγαπά την ακινησία – επέδειξε μία αρετή σπάνια για αυτόν: την ταχύτητα με την οποία έδρασε στην περίπτωση της Καταλονίας για να διασφαλίσει μέσω των εκλογών τα δικαιώματα όλων των Καταλανών καθώς η κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν αγνοεί συνεχώς και κατά τρόπο απαράδεκτο τη βούληση των μισών πολιτών».
Αντιθέτως η εφημερίδα είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στον Πουτζδεμόν. Τον κατηγορεί ότι σκοπίμως υποβάθμισε τις «καταστροφικές» εξελίξεις των προηγούμενων ημερών: τη φυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και των ξένων κεφαλαίων, τη δραματική μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και το τεράστιο πλήγμα για την εικόνα της περιοχής στο εξωτερικό. «Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε πια αυτόν τον δρόμο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τη συλλογική ευημερία, στον βωμό μιας ψευδαίσθησης, νόμιμης αλλά καταστροφικής. Δεν μπορούμε να καλλιεργούμε τον διχασμό. Ηρθε η στιγμή να μιλήσουν οι κάλπες. Και οι Καταλανοί έχουν τώρα τον λόγο. Ολοι», κλείνει την πολιτική της παρέμβαση η «Vanguardia».
Και τώρα Βαρκελώνη και Μαδρίτη περιμένουν τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Ενα τεστ όχι μόνον για την Ισπανία αλλά και για την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News