234
Παιδιά παίζουν χαρούμενα στο χιόνι, το οποίο βλέπουν για πρώτη φορά, στο Γιοχάνεσμπουργκ | REUTERS/Siphiwe Sibeko

Χιόνισε στο Γιοχάνεσμπουργκ – Συμβαίνει μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 09:55
Παιδιά παίζουν χαρούμενα στο χιόνι, το οποίο βλέπουν για πρώτη φορά, στο Γιοχάνεσμπουργκ
|REUTERS/Siphiwe Sibeko

Χιόνισε στο Γιοχάνεσμπουργκ – Συμβαίνει μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2023, 09:55

Οι κάτοικοι του Γιοχάνεσμπουργκ έμειναν έκπληκτοι από την πρώτη χιονόπτωση σε πάνω από μια δεκαετία που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ όσα παιδιά είναι κάτω των 11 ετών είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιόνι.

Σε κάποιες περιοχές της Νότιας Αφρικής χιονίζει τακτικά τον χειμώνα (Ιούνιος-Αύγουστος), αλλά στο Γιοχάνεσμπουργκ είχε να χιονίσει από τον Αύγουστο του 2012.

Η καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, Τζένιφερ Φίτσετ, δήλωσε στην εφημερίδα Times της Νότιας Αφρικής ότι το χιόνι ήταν απίθανο να διαρκέσει και προκλήθηκε από την αύξηση της υγρασίας, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον κρύο άνεμο.

«Συμβαίνει μία φορά κάθε 10 χρόνια περίπου. Δεν είμαστε μια περιοχή που έχει πολλές χιονοπτώσεις και αυτό είναι εν μέρει επειδή τον χειμώνα έχουμε ξηρές συνθήκες. Έχουμε ένα ισχυρό υψηλό βαρομετρικό και γι ‘ αυτό δεν έχουμε καθόλου ή πολύ λίγη βροχή τους χειμερινούς μήνες. Και έτσι δεν έχουν πολύ υγρασία στον αέρα. Τελευταία χιόνισε το 2012 και πριν από αυτό το 2007», είπε η επιστήμονας.

Στη μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής, «το στρώνει» μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand Φρανσουά Ενγκελμπρεχτ.

Ο μετεωρολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νότιας Αφρικής Γουέιν Βέντερ δήλωσε ότι οι συνθήκες δεν ήταν πρωτοφανείς και δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής εξέδωσε προειδοποιήσεις λόγω του ψυχρού μετώπου που έπληξε την επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία περιέχει το Γιοχάνεσμπουργκ και την πρωτεύουσα, την Πρετόρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...