Εικόνες από τη σφοδρή χιονόπτωση τον Ιανουάριο του 2002 ενδέχεται να επαναληφθούν από την Πέμπτη, μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από το κύμα ψύχους που αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, αλλά και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Τα χιόνια είναι πολύ πιθανό να φθάσουν μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης, έως και σε χαμηλά υψόμετρα του Νομού Αττικής.
Η προειδοποίηση για «χιονιά 2002» προ των πυλών ανήκει στον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook (εδώ) αναφέρει τα ακόλουθα:
Κύμα ψύχους αναμένεται, όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, να σαρώσει τη χώρα μας από την ερχόμενη Πέμπτη και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας. Από τη μελέτη των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων υπάρχει πιθανότητα αυτό το κύμα ψύχους να θυμίσει τον ισχυρό χιονιά που έπληξε τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2002, όπου γύρω στα Θεοφάνια στην Αττική χιόνιζε για τρεις συνεχόμενες ημέρες (σ.σ. θυμηθείτε το στο βίντεο κάτω) ενώ ο υδράργυρος κατρακύλησε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν στη βόρεια Ελλάδα, βάζοντας στην κυριολεξία πολλές περιοχές στην «κατάψυξη» και για αρκετές ημέρες.
Από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται να σχηματίζονται τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες που ανάλογα με τη θέση και την τροχιά που θα ακολουθήσουν θα καθοριστεί και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια. Αιτία για αυτή την εξέλιξη αποτελεί η κίνηση πολικής αέριας μάζας από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας, κίνηση η οποία προέκυψε από το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο με τα πολλά χιόνια και το ψύχος στις εκεί περιοχές.
Καθώς αυτή η πολική αέρια μάζα θα αλληλεπιδράσει αφενός με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που μας ήρθαν από τη βόρεια Αφρική και εκτόξευσαν τον υδράργυρο στους 28 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Κρήτη και αφετέρου με θαλάσσιες εκτάσεις που θα συναντήσει στην πορεία της, θα σχηματίσει βαρομετρικά χαμηλά που θα φέρουν διαδοχικές κακοκαιρίες στη χώρα μας.
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί προς τη νότια Αδριατική και το βόρειο Ιόνιο και θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη αλλά και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να «χτυπήσουν» την πόρτα της Θεσσαλονίκης και να φτάσουν μέχρι και σε χαμηλά υψόμετρα του Νομού Αττικής.
Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στο Ιόνιο προς τα νότια τμήματά το διάστημα Σάββατο – Κυριακή δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία από Θεσσαλία και πιο κάτω. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και πολύ χαμηλά στο Νομό Αττικής.
Το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό το αναμένουμε να σχηματιστεί το διάστημα Δευτέρα – Τρίτη προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο, δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία με αυτή του πρώτου βαρομετρικού χαμηλού σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω.
Καθώς ο καιρός αναμένεται να ξαστερώσει στη βόρεια Ελλάδα από Σάββατο και μετά, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Δεν θα ήταν έκπληξη να συναντήσουμε θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου και αυτό όχι σε ορεινές περιοχές αλλά σε πεδινές! Αυτό θα οδηγήσει σε σχηματισμό ισχυρού παγετού που ίσως να κρατά όλη την ημέρα δηλαδή να είναι ολικός.
Η κατάσταση απαιτεί συνεχόμενη μελέτη των νεότερων και διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, οπότε καλό είναι να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού και κάθε νέα ενημέρωση. Η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την κακοκαιρία που αναμένουμε.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, καθώς θα πλησιάζουμε στις ημερομηνίες εκδήλωσης των κυμάτων κακοκαιρίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News